Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16575 articles
Browse latest View live

Väkivalta- ja kiusaamistapausten ilmoittamisen laajentuminen, poissaolojen ennaltaehkäisy ja muuttuneet kuraattori- ja psykologipalvelut – Kattava käsikirja koulutuksen lainsäädännöstä päivitettiin

$
0
0

Kauttaaltaan ajantasaistettu Koulutuksen lainsäädäntö käytännössä -kirja ottaa huomioon vuoden 2025 alkuun mennessä voimaan tulleet lakimuutokset.

Koulutuksen lainsäädäntö käytännössä -kirjoja.

Tuhti käsikirja Koulutuksen lainsäädäntö käytännössä (Tietosanoma 2025) esittelee muun muassa oppivelvollisuuslakiin, perusopetuslakiin, lukiolakiin ja ammatillisesta koulutuksesta annettuun lakiin lisättyjä ja laeissa muutettuja säännöksiä. Viime vuosina voimaan tulleet muutokset koskevat esimerkiksi lapsen edun huomioon ottamista opetuksen ja koulutuksen suunnittelussa, järjestämisessä ja päätöksenteossa, sekä lukion ja ammatillisen koulutuksen opettajan ja rehtorin velvollisuutta ilmoittaa tietoonsa tulleesta häirinnästä, kiusaamisesta ja väkivallasta.

Kirjassa kuvataan myös uusiin oppivelvollisuuteen liittyviin säännöksiin tehtyjä tarkistuksia sekä perusopetuksen oppilaan poissaolojen seurantaa, poissaolojen ennaltaehkäisyä ja niihin puuttumista koskevaa täsmennettyä perusopetuslain sisältöä. Niin ikään tarkastellaan sote-uudistukseen liittyvää kuraattori- ja psykologipalvelujen siirtoa hyvinvointialueiden vastuulle, alueellista suunnittelua ja yhteistyötä koskevia uusia säännöksiä sekä muita lakeihin tehtyjä muutoksia ja tarkennuksia.

Kirja ilmestyy myös sähkökirjana helmikuussa 2025.

Timo Lankinen työskentelee alivaltiosihteerinä valtioneuvoston kansliassa. Hän on toiminut myös opetusministeriön ammatillisen koulutuksen yksikön johtajana ja Opetushallituksen pääjohtajana. Matti Lahtinen jäi vuonna 2022 eläkkeelle oikeudellisista asioista vastaavan johtajan virasta Opetushallituksessa. Lankinen ja Lahtinen ovat olleet merkittävällä tavalla mukana koulutuksen lainsäädännön valmisteluissa.


Matti Lahtinen ja Timo Lankinen: Koulutuksen lainsäädäntö käytännössä
Tietosanoma, 2025
Kansi Ville Laihonen, kannen väritys Sisko Honkala
ISBN 978-951-885-526-5 (painettu kirja), 978-951-885-526-5 (e-kirja)
13., uudistettu ja ajantasaistettu laitos | 890 sivua | KL 38.5


Lisätiedot ja arvostelukappaleet:
Piia Latvala | viestintäsuunnittelija | 050 559 6998 | piia.latvala@arthouse.fi


Omatoimikirjasto auennut Askolan pääkirjastoon: Avoimet ovet ke 29.1.2025, klo 16–17

$
0
0

Omatoimikirjasto on tärkeä osa Askolan kunnan kirjastopalveluiden kehittämistä. Tavoitteena on vastata kuntalaisten tarpeisiin tarjoamalla helposti saavutettavia ja monipuolisia kirjastopalveluita, jotka tukevat lukemisen ja oppimisen kulttuuria. Päätös omatoimikirjaston kehittämistyön aloittamisesta tehtiin vuoden 2023 talousarvion hyväksymisen yhteydessä. Kunnanhallitus hyväksyi käyttöönottosuunnitelman helmikuussa 2024.

”Uskomme, että omatoimikirjasto lisää kirjaston käyttöastetta ja tarjoaa joustavuutta niille, joille perinteiset aukioloajat eivät ole sopineet. Omatoiminen kirjastopalvelu edistää samalla kuntalaisten mahdollisuuksia oppimiseen, harrastamiseen ja työskentelyyn modernissa ja saavutettavassa ympäristössä”, toteaa kirjastonjohtaja Keth Strömdahl.

Omatoimikirjaston palvelut

Omatoimikirjasto laajentaa kirjaston käyttömahdollisuuksia tarjoamalla mahdollisuuden lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla, noutaa varauksia, lukea lehtiä, opiskella, työskennellä ja oleskella kirjaston tiloissa.

Palveluiden käyttö omatoimiaikana vaatii Helle-kirjastokortin ja siihen liitetyn nelinumeroisen PIN-koodin. Kirjaston käyttäjät kirjautuvat sisään ulko-ovilla olevien kortinlukulaitteiden avulla. Sisäänkirjautuminen on mahdollista myös mobiilikirjastokortilla Helle-Finnan verkkokirjaston kautta.

Lisätietoa omatoimikirjastosta verkkosivuilta: www.askola.fi/kirjasto/omatoimikirjasto

Yhteydenotot ja haastattelut:

Keth Strömdahl, kirjastonjohtaja 
Askolan kunnankirjasto, Pappilantie 2, 07500 Askola
puh. 040 7109 004 
keth.stromdahl@askola.fi

Autosalvalle tärkein keino rekrytoida uusia työntekijöitä on yhteistyö Koulutuskeskus Salpauksen kanssa

$
0
0

Autosalpa tekee Salpauksen ajoneuvoalan kanssa yhteistyötä, joka on tuonut jo lukuisia uusia työntekijöitä yritykseen. Teknisen palvelun päällikkö Janne Vaittinen pitää yhteistyötä oppilaitoksen kanssa parhaana tapana rekrytoida. 

Autosalpa ottaa säännöllisesti Salpauksen opiskelijoita työharjoitteluun, kesätöihin ja opiskelemaan oppisopimuksella. Janne Vaittinen kertoo, että yhteistyö Salpauksen kanssa on tärkein keino uusien työntekijöiden hankkimiseen.

– Autosalpa ja muut alan yritykset tarvitsevat osaavia ja motivoituneita työntekijöitä. Olemme huomanneet, että se onnistuu parhaiten niin, että olemme itse mukana kasvattamassa tulevia automekaanikkoja, hän kertoo.

Oppisopimuksen avulla harjoittelijoista kasvaa työntekijöitä

Noin kolmannes Autosalvan Lahden toimipisteen työntekijöistä on valmistunut Salpauksesta. Tyypillisesti työpaikalla on vuoden aikana 8–10 opiskelijaa koulutus- tai oppisopimuksella.

Osa koulutussopimuksella tehtävistä työharjoitteluista johtaa oppisopimuskoulutukseen. Onnistunutta oppisopimuskoululutusta voi seurata kesätyö tai vakituinen työ Autosalvassa.

– Yksi tai kaksi harjoittelijaa vuodessa siirtyy oppisopimuskoulutukseen, jolloin pääosa opiskelusta tapahtuu täällä meillä. Panostamme oppisopimusopiskelijoihin myös tarjoamalla valmistajien ja maahantuojien koulutuksia. Oppisopimuksella opiskellut tuntee talon tavat ja edustamiemme autovalmistajien vaatimukset, hän kertoo.

Yhteistyön myötä opiskelijat tutustuvat Autosalpaan  

Autosalpa haluaa olla alan opiskelijoiden keskuudessa tunnettu ja haluttu työpaikka. Ajoneuvoalan opiskelijat tutustuvat Autosalpaan muun muassa kummiluokkien ja yritysvierailujen kautta. Harjoittelupaikkaa etsivät opiskelijat ovat itse yhteydessä Autosalpaan.

– Viimeisimmän yritysvierailun myötä meille tuli kaksi uutta opiskelijaa harjoittelijaksi koulutussopimuksella, Vaittinen kertoo.

Autosalvassa on panostettu myös opiskelijoiden ohjaamiseen. Opiskelija saa harjoittelun alussa kattavan materiaalipaketin, jossa kerrotaan työpaikan toimintatavat. Jokaiselle opiskelijalle on työpaikalla oma työkummi, jonka kanssa hän työskentelee. Työkummit ovat osallistuneet Salpauksen työpaikkaohjaajakoulutuksiin.

– Opiskelijat työskentelevät aina työkummin kanssa. Meillä on hyvä henki opiskelijoiden ja henkilökunnan kesken, ja henkilöstömme jeesaa opiskelijoita mielellään muutenkin, Vaittinen kuvailee.

”Paras tapa rekrytoida on yhteistyö oppilaitoksen kanssa”

Yhteistyö Salpauksen kanssa on sujunut Vaittisen mielestä hyvin.

–  Meillä on Salpauksen kanssa hyvä ja avoin keskusteluyhteys. Olemme yhteydessä puolin ja toisin matalalla kynnyksellä.

Hän kannustaa myös muita työnantajia kehittämään yhteistyömalleja oppilaitosten kanssa.

–  Kun yhteistyö toimii, saa oppilaitoksesta valmiita tekijöitä, jotka ovat hyvin perehdytettyjä ja tuntevat talon tavat. Tämä on mielestäni paras tapa rekrytoida, Vaittinen summaa.

Lisätiedot

Vesa Marttila, lehtori
p. 044 708 1745
etunimi.sukunumi@salpaus.fi

Pia Niuta, kumppanuusvastaava
p. 044 708 0453
etunimi.sukunimi@salpaus.fi

Janne Vaittinen, teknisen palvelun päällikkö
p. 0400 189 979 
etunimi.sukunimi@autosalpa.fi

Keski-Suomessa käynnistyy uusi maksuton yrittäjyysvalmennus nuorille aikuisille

$
0
0

Keski-Suomessa alkaa alkuvuodesta 2025 uusi yrittäjyysvalmennus, joka tarjoaa 18–29-vuotiaille nuorille matalan kynnyksen mahdollisuuden kehittää yrittäjyystaitojaan ja pohtia yrittäjyyttä uravaihtoehtona.

Yrityskolahtamo-niminen valmennuskokonaisuus sisältää neljä eri kohderyhmille suunnattua ohjelmaa, joiden tavoitteena on tukea ja innostaa osallistujia itsensä työllistämisessä ja oman urapolun löytämisessä. 

Yrityskolahtamo nuorille 18-29-vuotiaille nuorille aikuisille Keski-Suomessa.

Tavoitteena kestävä tulevaisuus työelämässä tai yrittäjänä

Tavoitteena on vahvistaa yrittäjyystaitoja, jotta osallistua voi rakentaa kestävää ja omannäköistä tulevaisuutta työelämässä tai yrittäjänä. Nykyään kevytyrittäjyyden myötä kokeilemisen kynnys on madaltunut, mutta henkilökohtaista rohkaisua ei ole aina helppo löytää. Yrittäjän identiteetin syntymisessä on ratkaisevan tärkeää, että näkee itsensä yrittäjänä ja saa vahvistusta ympäriltään. Yrityskolahtamo vastaa tähän tarpeeseen.

- Moni nuori pohtii yrittäjyyttä, mutta tarvitsee rohkaisua ja ohjausta. Yrityskolahtamo tarjoaa mahdollisuuden kehittää yrittäjyystaitoja ja omaa liikeideaa matalalla kynnyksellä, vertaisten porukassa ja asiantuntijoiden tuella, sanoo Yrityskolahtamon valmentaja Tarja Selkäinaho

Tukea yksilöllisille poluille 

Yrityskolahtamo tarjoaa neljä eri valmennuskokonaisuutta, jotka on suunnattu erilaisiin elämäntilanteisiin 

  • Kipinä yrittäjyyteen – toisen asteen opinnot päättäville nuorille, jotka haluavat oppia lisää yrittäjyydestä.
  • Yrittäjyys roihuunaloittaneen yrittäjän voimastepit - alle kolme vuotta yrittäjinä toimineille, jotka kaipaavat tukea liiketoimintansa kestävään kehittämiseen ja verkostoitumiseen.
  • Itsensä työllistäminen ja yrittäjämäinen asenne työelämään – työttömille tai työttömyysuhan alla oleville nuorille, joita yrittäjyys kiinnostaa yhtenä vaihtoehtona.
  • Työelämästä yrittäjäksi – arvojen mukaista työ- tai yrityselämää – työssä oleville nuorille, jotka etsivät uralleen uusia suuntia ja eväitä oman urapolun rakentamiseen. 

Valmennukset ovat osallistujille maksuttomia. Valmennus kestää noin vuoden ja sisältää 6–8 tapaamista sekä kasvotusten että etäyhteyksin.  

- Tämän ansiosta voimme tukea nuorta ja kulkea hänen rinnallaan pidempiaikaisesti. Yhteisten valmennuskerojen lisäksi tarjolla on myös yksilöohjausta, kertoo hankevastaava Susanna Mäkinen Suomen Yrittäjäopistolta.    

Osallistuja saa valmennusta esimerkiksi yrittäjyysominaisuuksien pohdintaan, oman liikeidean kehittämiseen ja vaikkapa markkinointiin tai itsensä johtamiseen. 

Lisätietoja ja valmennuksen aikataulut: yrityskolahtamo.fi 

Yhteydenotot

Susanna Mäkinen
Suomen Yrittäjäopisto
susanna.makinen@syo.fi
040 631 8151 

Lisätietoa Yrityskolahtamosta

Yrityskolahtamo

Yrityskolahtamo on Suomen Yrittäjäopiston hallinnoima ja Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittama hanke. Hankerahoitus tulee EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelman Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF). 

Yrityskolahtamo-hankkeen tavoitteena on vahvistaa Keski-Suomen elinkeinorakennetta, lisätä nuorten osallisuutta ja työllisyyttä sekä auttaa aluetta vastaamaan muutoksiin kokonaiskestävästi.

Hanke tuottaa saatujen oppien pohjalta myös Yrittäjyyden esikoulu -työkirjan, jonka avulla muutkin alueet voivat hyödyntää toimintamallia. Hankkeen toteutusaika on 1.12.2024–30.11.2026. 

Euroopan unionin osarahoittama -lippulogo.Suomen Yrittäjäopiston logo

Tiedote ja kutsu medialle: Savonlinnassa kisataan tarjoilija-lajin Taitaja-finaalipaikoista 28.1.

$
0
0

Ammattitaidon SM-kilpailun, Taitajan semifinaalit järjestetään ympäri Suomea 27.–31.1. Ammattiopisto Samiedusta semifinaaleihin osallistuu ennätykselliset 19 opiskelijaa eri aloilta.

Samiedu isännöi tänä vuonna tarjoilija-lajin semifinaalia Paviljongin kampuksella tiistaina 28.1. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita seuraamaan ja kannustamaan kilpailijoita klo 10.30–13.30 välisenä aikana. Tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä alan tulevaisuuden osaajat tositoimissa.

Samiedussa järjestettävässä semifinaalissa nähdään kuuden opiskelijan taidonnäytteet neljästä eri oppilaitosta: Samiedusta, Esedusta, Sakkysta ja Sataedusta. Samiedusta tarjoilija-lajissa kilpailee kaksi opiskelijaa. Tarjoilijoiden semifinaalit järjestetään Savonlinnan lisäksi Osaolla Oulussa, Gradialla Jyväskylässä ja Keudassa Järvenpäässä.

– On kunnia-asia päästä toteuttamaan Taitaja-semifinaali täällä Savonlinnassa. Taitaja-kisat ja muu kilpailutoiminta ovat keskeinen osa Samiedun toimintaa, ja on suuri ilo nähdä opiskelijoidemme kisaavan tällä tasolla. Olemme viime vuosina päässeet mitalisijoille ja odotuksemme ovat tänäkin vuonna korkealla, Samiedun tiimipäällikkö ja kisavastaava Laura Tynkkynen kertoo.

Tarjoilija-lajissa kilpailijat toimivat asiakaspalvelutehtävissä monipuolisissa ravintolaympäristöissä, esitellen ja tarjoillen tuotteita eri tavoin. He kunnostavat asiakastiloja, tekevät yhteistyötä keittiön ja muiden tarjoilijoiden kanssa ja palvelevat sekä kotimaisia että kansainvälisiä asiakkaita noudattaen anniskelu-, hygienia- ja turvallisuusmääräyksiä.

Samiedusta finaalipaikkaa tavoittelee yhteensä 19 nuorta opiskelijaa ajoneuvotekniikan, asiakaspalvelun ja myynnin, kokin, leipuri-kondiittorin, lähihoitajan, sähköasennuksen ja tarjoilijan lajeissa.

Semifinaalien tulokset ja finaaliin etenevät kilpailijat julkistetaan 13.2. Taitaja-finaali järjestetään tänä vuonna Turussa 5.–8.5.

Ehdotus kuvatekstiksi: Samiedun opiskelija Sofia Vihavainen kisaa tänä vuonna toista kertaa Taitaja-kisoissa. Viime vuonna hän eteni finaaliin tarjoilija-lajissa. Kuva: Katri Bäck Savon ammattiopisto/Skills Finland. 

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan semifinaalia. Semifinaalin tuloksia ei saa julkaista ennen 13.2., koska ne ovat sitä ennen epävirallisia (tapahtumajärjestäjä Skills Finlandin ohjeistus).

Lisätietoja: Laura Tynkkynen, tiimipäällikkö ja kisavastaava, puh. 050 414 5719, laura.tynkkynen@samiedu.fi

Taitotalo and Aida Educare Ltd. sign a cooperation agreement on on-demand training in early childhood education and care

$
0
0

Aida Educare Ltd. is also known as the Finnish Education Learning and Development Centre.

The training group is scheduled to start in autumn 2025. The Chinese students will participate in the training provided by Taitotalo in Finnish. After graduation, the students are expected to be employed in Finland.

– Our goal is to elevate the status of vocational education in China. So far, Chinese parents have not regarded vocational education as equally valuable as academic education, the founder of the Finnish Education Learning and Development Centre Jin Muranen says.

– Secondly, we also would like to provide overseas students a different career path and a different lifestyle while promoting the export of Finnish education to China and the world, Muranen continues.

Jin Muranen has been promoting Finnish education to China for over 20 years. She is specialized in environmental education. Her own kindergarten featured with nature and environmental education in Finland has been providing local students with work-based learning opportunities.

In the picture front right the founder of Aida Educare Ltd. (also known as the Finnish Education Learning and Development Centre) Jin Muranen, Director of International Education Program at the Finnish Education Learning and Development Centre Yue Liu and Education Manager at Taitotalo Reetta Eskola. 
Back row from right Education Manager at Taitotalo Harriet Sandfors, Sales and Marketing Director Nuutti Manninen and CEO Leena Munter.

 

Students' aptitude and language skills are checked before the training

Students are selected through aptitude and language tests. Students selected for training participate in Finnish language training before starting their vocational studies. During their undergraduate education in the field of social and health care, students continue their Finnish language studies at Taitotalo, so that their language skills develop to the level required by Finnish working life.

– We are very happy about this new cooperation and agreement and the opportunity to train skilled professionals in Finland, Taitotalo’s CEO Leena Munter says.

Education exports ease the labour shortage in early childhood education in Finland

Through a cooperation agreement, Taitotalo and Aida Educare Ltd. are contributing to solving the labour shortage in early childhood education in Finland. The agreement represents an export of education, even though the students come to Finland. Aida Educare Ltd. is an official member of Education Finland, a Finnish Education Export steering platform operated by the Finnish National Agency for Education.

Once this group recruitment is complete, Aida Educare Ltd will launch more vocational education training programmes. The occupational fields will be selected according to the needs of the Finnish labour market.

Taitotalo ja Aida Educare Oy solmivat yhteistyösopimuksen varhaiskasvatuksen tilauskoulutuksesta

$
0
0

Aida Educare Oy tunnetaan myös nimellä Finnish Education Learning and Development Centre.

Koulutusryhmän on suunniteltu aloittavan syksyllä 2025. Kiinalaiset opiskelijat osallistuvat Taitotalon järjestämään koulutukseen suomen kielellä. Valmistuttuaan opiskelijoiden on tarkoitus työllistyä Suomeen.

– Tavoitteenamme on nostaa ammatillisen koulutuksen asemaa Kiinassa. Tähän mennessä kiinalaiset vanhemmat eivät ole pitäneet ammatillista koulutusta yhtä arvokkaana kuin akateemista koulutusta, Finnish Education Learning and Development Centren perustaja Jin Muranen sanoo.

– Lisäksi haluamme myös tarjota ulkomaisille opiskelijoille erilaisen urapolun ja elämäntyylin sekä samalla edistää suomalaisen koulutuksen vientiä Kiinaan ja maailmalle, Muranen jatkaa.

Jin Muranen on edistänyt suomalaista koulutusta Kiinassa yli 20 vuoden ajan. Hän on erikoistunut ympäristökasvatukseen. Hänellä Suomessa päiväkotiliiketoimintaa, joka painottuu luonto- ja ympäristökasvatukseen, ja tarjoaa opiskelijoille työelämässä oppimisen mahdollisuuksia. 

Oikealla edessä Aida Educare Oy:n ja Finnish Education Learning and Development Centren perustaja Jin Muranen, hänen vieressään Finnish Education Learning and Development Centren kansainvälisten koulutusohjelmien johtaja Yue Liu ja Taitotalon koulutuspäällikkö Reetta Eskola.  
Takarivissä oikealta Taitotalon koulutuspäällikkö Harriet Sandfors, myynti- ja markkinointijohtaja Nuutti Manninen ja toimitusjohtaja Leena Munter.

 

Opiskelijoiden soveltuvuus ja kielitaito varmistetaan ennen koulutusta

Opiskelijat valitaan koulutukseen soveltuvuus- ja kielitesteillä. Koulutukseen valitut opiskelijat osallistuvat suomen kielen koulutukseen ennen ammatillisen opintojen aloittamista. Sosiaali- ja terveysalan perustutkintokoulutuksen aikana opiskelijat jatkavat suomen kielen opintoja Taitotalossa, jotta heidän kielitaitonsa kehittyy suomalaisen työelämän vaatimalle tasolle.

– Olemme todella iloisia tästä uudesta yhteistyöstä ja sopimuksesta sekä mahdollisuudesta kouluttaa osaavia ammattilaisia Suomeen, Taitotalon toimitusjohtaja Leena Munter toteaa.

Koulutusvienti helpottaa suomalaisten varhaiskasvatuksen työvoimapulaa

Yhteistyösopimuksen avulla Taitotalo ja Aida Educare Oy ovat osaltaan mukana ratkaisemassa varhaiskasvatuksen työvoimapulaa Suomessa. Sopimus edustaa koulutusvientiä, vaikka opiskelijat tulevatkin Suomeen. Aida Educare Oy on virallinen jäsen Opetushallituksen ylläpitämässä Education Finland -koulutusviennin ohjausfoorumissa.

Kun tämän ryhmän rekrytointi on saatu päätökseen, Aida Educare Oy:llä on tarkoitus käynnistää lisää ammatillisen koulutuksen ohjelmia. Ammattialat valitaan Suomen työmarkkinoiden tarpeiden mukaan.

Lisätietoja

Leena Munter, toimitusjohtaja, 050 336 0842, leena.munter@taitotalo.fi 
Nuutti Manninen, myynti- ja markkinointijohtaja, 020 746 1690, nuutti.manninen@taitotalo.fi 

Lapin yliopisto kiinnosti kevään ensimmäisessä yhteishaussa

$
0
0

Kevään ensimmäinen yhteishaku englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin päättyi 22.1.2025 klo 15.00. Lapin yliopistoon saapui hakemuksia ympäri maailman. 

Lapin yliopiston englanninkielisissä maisteriohjelmissa oli tarjolla 40 aloituspaikkaa, joita tavoitteli yhteensä 468 hakijaa. Verrattuna vuoteen 2024 kansainvälisten tutkinto-ohjelmien hakijamäärä laski noin sadalla. Suurin osa hakemuksista tuli Suomen ulkopuolelta.  

Lapin yliopiston koulutusvararehtori Piia Björn on hakijamäärään tyytyväinen.  

– Tulos on ilahduttava. Näyttää siltä, että vuoden 2024 lopussa voimaan tullut hakemusmaksu varmistaa, että hakijat ovat aidosti motivoituneita. Odotamme mielenkiinnolla ensi kevättä, jolloin kansainvälisten tutkinto-ohjelmien valikoima täydentyy entisestään, Björn toteaa.  

Ammattikorkeakoulu- ja yliopistolakiin 1.12.2024 tulleen muutoksen vuoksi EU/ETA-alueen ulkopuolisilta hakijoilta kerätään hakeutumisen yhteydessä hakemusmaksu. Hakijoilla on hakemuksen jättämisen jälkeen seitsemän päivää aikaa maksaa maksu, jonka jälkeen hakemus passivoidaan, jos maksua ei ole suoritettu. Tällä hetkellä ilmoitetussa hakijamäärässä voi olla mukana hakijoita, jotka eivät ole maksaneet hakemusmaksua. Hakijamäärät täsmentyvät vielä. 
 
Haussa oli matkailun, taiteen ja maailmanpolitiikan englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia 

Lapin yliopistossa hakukohteena oli kaksi matkailun maisteriohjelmaa Master's Degree Programme in Tourism, Culture and International Management ja Master's Degree Programme in Northern Tourism, arktisen maailmanpolitiikan maisteriohjelma Master's Degree Programme in Arctic World Politics sekä yksi taiteen ja muotoilun maisteriohjelma Master's Degree Programme in Sustainable Art and Design.  

Lapin yliopisto julkaisee maisteriohjelmien yhteishaun tulokset 28.5.2025.

Lisätietoja 
 
Piia Björn, vararehtori 
Lapin yliopisto 
040 352 5931 
piia.bjorn(at)ulapland.fi 


Laura Sivula johtamaan Aalto EE:n kansainvälistä liiketoimintaa ja Singaporen-toimistoa

$
0
0

Sivula vetää uudessa tehtävässään myös Aalto EE:n Singaporen-toimistoa, joka täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Monissa Aasian maissa haetaan nyt vaihtoehtoa perinteisen hierarkkiselle johtamiselle – ja varteenotettava vaihtoehto sille ei tule Yhdysvalloista vaan Suomesta.

Työtä ja vapaa-aikaa tasapainottava tapa johtaa kiinnostaa nyt myös Aasiassa, sanoo Laura Sivula. Kuvat: Heli Blåfield / Aalto EE


Laura Sivula
on aloittanut työnsä Aalto EE:n täydennyskoulutukseen liittyvistä akateemisista asioista ja kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaavana johtajana.

Sivula on valmistunut maisteriksi Aberdeenin yliopistosta, missä hän opiskeli taloustiedettä ja johtamista. Aiemmin hän on työskennellyt Aalto EE:n elämänlaajuisesta oppimisesta vastaavana liiketoimintajohtajana sekä muun muassa Aalto-yliopiston kesäkoulun johtajana.

Uudessa tehtävässään hän johtaa Aalto EE:n kansainvälistä myyntiä sekä yrityksen liiketoimintaa Singaporessa. Sivula jatkaa myös Aalto EE:n johtoryhmän jäsenenä.

Aalto EE juhlii 25-vuotista taivaltaan Singaporessa

Aalto EE:n Singaporen-liiketoiminta täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Yhtiö laajensi aikanaan Kaakkois-Aasian tärkeimpään bisneskeskittymään silloisen matkapuhelinjätti Nokian perässä.

Nyt Aasia on Euroopan ohella Aalto EE:n kansainvälisen liiketoiminnan ja kasvutavoitteiden keskiössä.

Vuonna 2025 Aalto EE juhlii myös 30-vuotista yhteistyötään eteläkorealaisen bisneskoulu aSSISTin kanssa. Aalto ja aSSIST ovat kouluttaneet jo noin 4 700 korealaista johtajaa yhteisessä Executive MBA -ohjelmassaan. Muun muassa teknologiayhtiöt LG ja Samsung lähettävät johtajiaan suomalaiseen johtamisvalmennukseen vuodesta toiseen.

Miksi juuri suomalainen johtamiskoulutus ja -tyyli kiinnostavat Aasiassa?

Sivulan mukaan suomalaisen yliopiston on kokonaisuutena mahdotonta kilpailla Harvardin kaltaisten brändien kanssa. Kilpailuetu syntyy Aallon uniikista tarjonnasta ja tavasta opettaa.

”Esimerkiksi korealaisia kiinnostaa se, miten opetamme innovaatiojohtamista. Meillä on tosi monitieteellinen ja monimuotoinen pedagoginen tapa käsitellä johtamisen ja liiketoiminnan ilmiöitä”, Sivula sanoo.

Lisäksi monissa Aasian maissa johtamiskulttuuri on edelleen varsin hierarkkinen. Sille haetaan vaihtoehtoa. ”Ja nimenomaan sellaista vaihtoehtoa, joka ei tule amerikkalaisesta ylisuorituskulttuurista, vaan suomalaisesta, työtä ja vapaa-aikaa tasapainottavasta kulttuurista", sanoo Sivula.

Suomen koulutusmaabrändi on maailmalla ”aivan uskomaton”

Sivula haluaa olla roolissaan varmistamassa, että suomalaista huippuosaamista viedään nykyistä tehokkaammin maailmalle – oli kyse sitten vaikkapa johtamiseen, vihreään siirtymään, sosiaaliseen vastuullisuuteen tai muotoiluun liittyvästä osaamisesta.

”Suhteessa siihen, miten pieni maa Suomi on, meillä on aivan uskomaton koulutusmaabrändi maailmalla. On tärkeää, että otamme siitä kaiken irti”, Sivula sanoo.

Itse hän haluaa olla autenttinen johtaja, jonka päivittäinen tapa johtaa on tasapainossa oman arvomaailman kanssa.

"Silloin voi hyvällä omallatunnolla sulkea läppärin ja kännykän joka päivä, kun työt on tehty.”

Ja: ”Rakastan vapaa-aikaa! Minulle ei ole ikinä ongelma olla lomalla tai pois töistä. En pidä itseäni yhtään sellaisena ihmeihmisenä tai ylisuoriutujana.”

Lue Sivulan koko haastattelu Aalto Leaders' Insightista

Jamkin ammatilliset opettajankoulutukset edelleen suosittuja

$
0
0

Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) ammatilliset opettajankoulutukset herättävät edelleen suurta kiinnostusta. Haku ammatillisiin opettajankoulutuksiin päättyi 22.1.2025, ja hakemuksia Jamkin ammatilliseen opettajan-, erityisopettajan- ja opinto-ohjaajankoulutukseen tuli yli 1 200. 

Alustavien tietojen mukaan Jamkiin tuli yhteensä 1 229 hakemusta, joista ammatilliseen opettajankoulutukseen 931, ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen 128 ja opinto-ohjaajankoulutukseen 170 hakemusta. 

"Vaikka ammatillisen opettajankoulutuksen hakijamäärät valtakunnallisesti hieman laskivat, on hakijoiden määrä myönteinen merkki siitä, että kiinnostus opetus- ja ohjausalaa kohtaan on vahvaa", kertoo opettajankoulutuksen päällikkö Jari Kalavainen tyytyväisenä. 

Jamkin ammatillisessa opettajankoulutuksessa painotetaan opiskelua alueellisissa verkko- ja vertaisryhmissä, joissa kohdataan sekä verkossa että lähipäivissä. Opiskelumuoto saa kiitosta opiskelijoilta, ja koulutuksen tasoa pidetään korkeana. 

"Erityisesti ilahduttaa, että ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen on tullut lisää hakijoita", Kalavainen toteaa. Ammatillinen erityisopettajankoulutus tarjoaa erityisen tuen ja ohjauksen syvällistä osaamista ja antaa kelpoisuuden toimia erityisopettajana ammatillisessa koulutuksessa. 

Jamkin ammatillinen opettajakorkeakoulu tarjoaa 365 aloituspaikkaa ammatilliseen opettajankoulutukseen, 50 ammatillisen erityisopettajankoulutukseen ja 50 opinto-ohjaajankoulutukseen. 

Opiskelijahaun tulokset julkaistaan maaliskuun lopulla Opintopolussa (opintopolku.fi).

Kiitos kaikille hakijoille! 

Lisätietoja: 

Jari Kalavainen 
Päällikkö, opettajankoulutus 
Ammatillinen opettajakorkeakoulu 
Jyväskylän ammattikorkeakoulu 
etunimi.sukunimi@jamk.fi  
puh. +358 40 661 7884 
www.jamk.fi/aokk 

Kiihtelysvaaran ja Heinävaaran päiväkotien lapsille uusi päiväkoti Heinävaaraan ja Petäikkölän lapsille laajennus Penttilään

$
0
0

Joensuun kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunnalle esitetään, että Heinävaaraan rakennetaan uusi päiväkoti. Uuteen päiväkotiin siirtyisivät lapset Heinävaaran nykyisestä päiväkodista sekä Kiihtelysvaaran päiväkodista. Kiihtelysvaaran päiväkotia esitetään lakkautettavaksi 1.8.2026 alkaen. Uusi päiväkoti on tarkoitus sijoittaa Heinävaaran koulun välittömään läheisyyteen. Suunnitelma perustuu kaupunginvaltuuston 9.12.2024 hyväksymään vuoden talousarvioon. Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee esitystä 28. tammikuuta.

– Yhdistämisen taustalla on lasten määrä voimakas väheneminen. Kiihtelysvaaran lasten määrä ei enää mahdollista päiväkodin toimintaa ja Heinävaarassa myös päiväkotirakennus vaatisi laajan peruskorjauksen, taustoittaa varhaiskasvatusjohtaja Irja Seppänen.

Heinävaaran nykyinen päiväkoti on 42 vuotta vanha. Siihen on tehty viime vuosina pienempiä korjauksia, jotta käyttöä on voitu turvallisesti jatkaa. Kiihtelysvaaran koulun ja päiväkodin tilojen vuokrasopimus taas päättyy lokakuussa 2026, mikäli sitä ei uusita vuotta aiemmin.

Sekä Kiihtelysvaarassa että Heinävaarassa lasten määrä laskee selvästi. Heinävaaran alueella syntyi vuonna 2020 lapsia vielä 15, mutta viime vuonna kuusi. Heinävaaran päiväkodissa on tällä hetkellä kaksi ryhmää. Lapsia on 42, joista 12 esiopetuksessa koulun tiloissa. Arvion mukaan päiväkodissa on ensi syksynä 31 lasta, joista esikoulussa neljä eli 11 lasta vähemmän kuin tällä hetkellä.

Kiihtelysvaaran koulualueella on syntynyt viimeisinä neljänä vuonna alle viisi lasta vuosittain. Päiväkodissa on yksi ryhmä, lapsia on siinä 15. Varhaiskasvatuspaikkoja on enintään 21, jos kaikki lapset ovat yli 3-vuotiaita. Esiopetus järjestetään alakoulussa ja täydentävä varhaiskasvatus päiväkodissa. Päiväkodissa on ensi syksynä arviolta 14 lasta, joista kolme esikoulussa.

Lapset toivovat leluja, aikuiset tilojen muunneltavuutta

Päiväkotien lasten ja aikuisten kanssa on mietitty yhdessä, millainen olisi hyvä uusi päiväkoti. Lapsista suurin osa vastasi omassa kyselyssään pitävänsä ajatusta uudesta päiväkodista hyvänä, jokunen heistä vielä asiaa pureskelee. Uuteen päiväkotiin tuntui olevan kaksi päätoivetta: leluja pitää olla ja kivat aikuiset.

– Henkilökunta on tuonut esiin etenkin tilojen muunneltavuutta ja odottavat niistä nykyistä käytännöllisempiä. Pienryhmätyöskentelyn ja akustiikan toivotaan myös helpottuvan, kertoo Seppänen.

Mikäli kasvatus- ja koulutuslautakunta tekee päätöksen esityksen mukaisesti, Heinävaaran uuden päiväkodin vuokrahankinta on tarkoitus käynnistää helmi–maaliskuussa 2025. Päiväkoti vuokrattaisiin kaupungille 15 vuodeksi. Ennen hankinnan käynnistämistä Kiihtelysvaaran päiväkodista tulee tehdä lakkautuspäätös. Heinävaaran vanha päiväkoti esitetään myytäväksi tai purettavaksi uuden päiväkodin valmistumisen jälkeen.

Petäikkölän päiväkodin lapset laajennettavaan Penttilään

Kasvatus- ja koulutuslautakunnalle esitetään 28. tammikuuta myös Penttilän päiväkodin laajentamista ja Petäikkölän päiväkodin lakkauttamista, mikäli laajennus otettaisiin käyttöön. Petäikkölässä olevat lapset siirtyisivät Penttilän päiväkotiin. Tavoite on, että uudet tilat olisivat käytössä vuoden 2026 lopusta tai viimeistään vuoden 2027 alusta.

Joensuun kaupungin päiväkotiverkko on sirpaleinen ja koostuu useista pienistä yksiköistä. Petäikkölän päiväkoti on kolmeryhmäinen päiväkoti, jossa on tällä hetkellä 52 lasta. Sisätilojen sisäilma, akustiikka, valaistus, viihtyvyys ja esteettömyys paranisivat Penttilään siirron myötä. Uudessa 12-ryhmäisessä päiväkodissa olisi myös tukipalveluita, kuten varhaiskasvatuksen erityisopettajia ja avustajia enemmän kuin pienemmässä päiväkodissa. Tarveselvityksen perusteella Penttilän päiväkodin laajennus hankittaisiin 15 vuodeksi nykyisen Penttilän päiväkodin välittömään pihapiiriin.

Koko kaupungin päiväkotiverkkoa on tarkasteltu osana kaupungin talouden sopeutusta. Aiemmin on päätetty lakkauttaa Väisälänkadun päiväkoti Utrassa, Pääskyn päiväkoti ruutukaavalta ja Ollilan päiväkoti Mutalasta.

Jyväskylän lukiot juhlivat penkkareita 31.1. ja vanhojen tansseja 7.2.

$
0
0

Jyväskylän lukioiden abiturientit juhlivat penkinpainajaisia, eli penkkareita perjantaina 31.1.2025. Penkkareihin osallistuu noin 850 abia. Penkkariautot lähtevät liikkeelle klo 13.00 ja ne ajavat Jyväskylän keskustassa tunnin ajan. Ajoreittinä on Yliopistonkatu – Kalevankatu – Hannikaisenkatu – Cygnaeuksenkatu. Viitaniemestä tulevat rekat saapuvat reittiä Nisulankatu – Sepänkatu – Yliopistonkatu.

Liikkeelle lähdetään koulujen pihoista: Schildtin lukion autot Gradian Viitaniemen kampukselta, Jyväskylän Lyseon lukion ja kaksoistutkinnon abien autot Gradian Harjun kampukselta Sepänkadulta sekä Jyväskylän Normaalikoulun autot Norssin pihasta Yliopistonkadulta. Harjun kampukselta penkkariautot lähtevät Harjun Sepänaukion puoleiselta parkkipaikalta ja Harjun asuntolan kaupungin puoleiselta parkkipaikalta.

Rekat saapuvat odottelemaan abeja parkkipaikoille noin klo 12.00 ja palauttavat opiskelijat ajelun jälkeen parkkipaikoille viimeistään klo 14.30. Harjun ja Viitaniemen kampusten autoilijoita pyydetään huomioimaan perjantain 31.1. penkkariajelut, jotka saattavat vaikuttaa alueilla liikennöintiin ja pysäköintiin.

Vanhojen tansseissa yli 410 tanssiparia

Schildtin lukion, Jyväskylän Lyseon lukion ja Ammattiopisto Gradian kaksoistutkinnon opiskelijoiden sekä Jyväskylän Normaalikoulun vanhojen tansseja vietetään perjantaina 7.2.2025 klo 18–20.00 Hipposhallissa.

Vanhojen tansseihin osallistuu yli 410 tanssiparia, ja kiertävä koreografiavastuu on tänä vuonna Jyväskylän Normaalikoululla. Tanssit käynnistyvät itävaltalaisella avaustanssilla, jota seuraavat Virginia Reel, Petrin piirivalssi, Tango, Salty Dog Rag, Wienervalssi ja Mignon. Tilaisuudessa tanssitaan kaksi yleisötanssia, jotka ovat vuorossa ennen Mignonia. Yleisötansseihin vanhat hakevat omia läheisiään tanssimaan.

Lisäksi jokainen koulu esittää opiskelijoiden itsensä suunnitteleman oman koulun tanssin. Oman koulun tanssit ovat tuttuun tapaan opiskelijoiden näköisiä ja yllätyksellisiä.

Tilaisuuden kaikki katsomopaikat on varattu vanhojen läheisille, eikä lippuja myydä ulkopuolisille. Vanhojen tansseja voi seurata suorana verkkolähetyksenä Gradian YouTubessa.

Lisätietoja

Penkkarit:
Outi Magga, apulaisrehtori, Jyväskylän Lyseon lukio, puh. 040 341 4803, outi.magga@gradia.fi 
Anni Salenius-Pohjola, apulaisrehtori, Schildtin lukio, puh. 040 341 4496, anni.salenius-pohjola@gradia.fi 

Vanhojen tanssit:
Sami Myllymäki, opettaja, Jyväskylän Normaalikoulu, puh. 050 358 4334, sami.j.myllymaki@norssi.jyu.fi
Suora lähetys Gradian YouTubessa: https://youtube.com/live/kj8jHrtFYKM?feature=share

Lahti kasvaa: uudet koulutusvastuut myönnettiin LUTille ja LABille

$
0
0

Valtio on päättänyt tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan ehdotuksesta uusista korkeakoulujen koulutusvastuista Lappeenrannan-Lahden teknilliselle yliopistolle (LUT) ja LAB-ammattikorkeakoululle opetus- ja kulttuuriministeriön esityksen mukaisesti.

Koulutusohjelmiin ei tarvita valtion rahoitusta, sillä rahoitus on hankittu täysimääräisesti ulkopuolelta.

- Uudet koulutusvastuut Lahteen on pitkään odotettu myönteinen uutinen seudulle ja tärkeä lisäys elinkeinoelämämme tarpeisiin, iloitsee kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen.

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT sai rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusvastuun ja tutkinnonanto-oikeuden kandidaatti-, diplomi-insinööri- ja tohtorikoulutukseen. Toiminta keskitetään LUTin Lahden kampukselle, Euroopan johtavaan ympäristökaupunkiin.

- Koulutusten sisällöt antavat opiskelijoille erinomaiset valmiudet vastata erityisesti tulevaisuuden rakennetun ympäristön energia- ja ympäristöhaasteisiin sekä edistää rakennusalan kestävää kehitystä globaalisti. Koulutusvastuu avaa uusia kansainvälisen liiketoiminnan kasvu- ja kehitysmahdollisuuksia koko Suomelle, painottaa kaupungin innovaatio- ja korkeakouluasioista vastaava kasvupalvelujohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw.

LAB-ammattikorkeakoulu haki laboratorioanalyytikon koulutusvastuuta. Lahden ja Lappeenrannan kampuksille sijoittuva laboratorioanalyytikon koulutus nojaa Lahden seudun vahvasti kasvavaan elintarviketeollisuuden, prosessiteollisuuden sekä kuitu- ja puuteollisuuden tarpeeseen saada yhä syvenevää tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteistyötä eri toimijoiden kesken.

Suomessa valmistuu vuosittain laskennallisesti 25 laboratorioanalyytikkoa, eikä määrä riitä alueen teollisuuden tarpeisiin erityisesti biopohjaisten materiaalien, kiertotalouden vahvistamisen ja uusien elintarvikkeiden kehittämiseksi.

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen, Lahden kaupunki, p. 050 559 0538

kasvupalvelujohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw, p. 044 4820838

Kuudesluokkalaiset osaavat hyvin matematiikkaa – äidinkielessä oppilaat saavat osaamiseensa nähden liian korkeita arvosanoja

$
0
0

Kuudennen luokan lukuvuosiarvioinnin kriteereitä käytettiin ensimmäistä kertaa keväällä 2024. Kansallisen arvioinnin mukaan kolmasosa oppilaista yltää matematiikassa hyvään osaamiseen. Äidinkielessä vain 16 prosenttia oppilaista saavuttaa hyvän osaamisen tason.

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) arvioi keväällä 2024 kuudesluokkalaisten matematiikan ja äidinkielen taitoja. Arvioinnin tarkoituksena oli selvittää, mitä oppilaat osaavat kuudennen luokan lopussa ja miten he saavuttavat opetussuunnitelman perusteiden tavoitteet.

Oppilaiden taidot olivat varsin samantasoisia eri puolilla Suomea. Suomen- ja ruotsinkielisten koulujen oppilaiden osaaminen oli matematiikassa keskimäärin yhtä hyvää. Myös tyttöjen ja poikien taidot matematiikassa olivat samalla tasolla. Pojat kuitenkin luottivat omiin taitoihinsa enemmän kuin tytöt.

Äidinkielessä ja kirjallisuudessa osaamiserot olivat suuria. Suomenkieliset tytöt osoittivat selvästi parempaa osaamista kuin muut oppilaat. Ruotsinkieliset tytöt ja suomenkieliset pojat ylsivät keskimäärin melko korkealle tasolle. Heikointa osaamista osoittivat ruotsinkielisten koulujen pojat ja suomea tai ruotsia toisena kielenä (S2) opiskelevat oppilaat, joiden pistemäärät olivat samaa luokkaa. Yksilöllinen vaihtelu oli kuitenkin suurta kaikissa oppilasryhmissä.

Arvioinnissa käytettiin uudistettuja kuudennen luokan lukuvuosiarvioinnin kriteereitä, joiden mukaan myös opettajat antoivat ensimmäistä kertaa arvosanat todistuksiin keväällä 2024.

– Matematiikassa kolmasosa oppilaista ylsi vähintään hyvää osaamista eli arvosanaan 8, ja opettajien antamat arvosanat vastasivat osaamista. Äidinkielessä hyvään osaamiseen ylsi vain 16 prosenttia oppilaista. Silti 81 prosenttia tytöistä ja 58 prosenttia pojista sai opettajaltaan todistukseen arvosanan 8, 9 tai 10, kertoo johtava arviointiasiantuntija Annette Ukkola.

Suomi tai ruotsi toisena kielenä (S2) -oppimäärissä lähes joka neljäs oppilas ylsi äidinkielen pistemäärällään kansalliselle keskitasolle. Toisaalta 46 prosenttia oppilaista kuului taidoiltaan heikoimpaan viidennekseen.

Samojen oppilaiden taitoja seurataan koko perusopetuksen ajan

Arviointiin osallistui kansallisessa otoksessa 8 533 kuudesluokkalaista kattavasti eri puolilta Suomea. Oppilaiden osaamisskaalaa monipuolisilla tehtävillä opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Arviointi oli osa perusopetuksen oppimistulosten pitkittäisarviointia, jossa seurataan matematiikan ja äidinkielen taitojen kehittymistä ensimmäiseltä luokalta yhdeksännelle.

Arvioinnin yhteydessä kerättiin oppilaiden rehtoreilta ja opettajilta taustatietoja, joilla kehittymistä pyritään selittämään.

– Seuraavaksi analysoidaan, miten osaaminen on kehittynyt kuuden ensimmäisen kouluvuoden aikana ja mitkä tekijät ovat yhteydessä kehitykseen. Samojen oppilaiden taitoja arvioidaan uudestaan yhdeksännen luokan lopussa, kertoo johtava arviointiasiantuntija Matti Suomilammi.

Lisätietoja:

johtava arviointiasiantuntija Annette Ukkola, annette.ukkola@karvi.fi, puh. 029 533 5548

johtava arviointiasiantuntija Matti Suomilammi, matti.suomilammi@karvi.fi, puh. 029 533 5575

Raportti on julkistettu 23.1. osoitteessa https://www.karvi.fi/fi/julkaisut.

Lapin AMK alkaa kouluttaa logisitiikan insnöörejä

$
0
0

Uusi koulutus käynnistyy Kemissä ja aikataulu vahvistuu kevään 2025 aikana.

Valtioneuvosto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat 23.1.2025 päättäneet muutoksista yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutusvastuisiin korkeakoulujen esitysten pohjalta. Koulutusvastuu määrittää, mitä tutkintoja milläkin alalla korkeakoulussa voi suorittaa.

– Uusilla koulutusvastuita koskevilla päätöksillä edistetään hallitusohjelman mukaista korkeakoulujen profiloitumista ja vastataan keskeisiin, korkean tason osaamistarpeisiin, toteaa ministeri Sari Multala päätöstä koskevassa opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Uudella logistiikan koulutuksella ja siihen liittyvällä soveltavalla tutkimustoiminnalla haetaan ratkaisuja kansallisen ja kansainvälisen toimintaympäristön muutosten tuomiin haasteisiin. Koulutusvastuu edistää puhtaan siirtymän ja pohjoisen Suomen kehittymisnäkymiä, tukee alueen elinvoimaisuutta ja turvallisuutta sekä teollisuuden huoltovarmuutta.

Koulutus tulee keskittymään teollisuuden, kaupan ja palveluiden tulevaisuuden kestäviin, älykkäisiin ja joustaviin logistiikkaratkaisuihin. Koulutuksessa huomioidaan myös logistiikan tulevaisuutta muokkaavat uudet ja nousevat energiaratkaisut, kuten maakaasu, vety ja liikenteen sähköistyminen.

-  Olemme erittäin iloisia tästä valtioneuvoston päätöksestä, joka vahvistaa Lapin ammattikorkeakoulun strategian mukaista profiilia vahvana tekniikan alan korkeakouluttajana ja TKI-toimijana, kommentoi rehtori Riitta Rissanen. Koulutusvastuu perustuu alueen yritysten osaamistarpeeseen sekä Pohjoisen kasvun ja koko Suomen kehitysnäkymiin. Kiitos myös vahvasti tuesta kaikille sidosryhmillemme ja kumppaneille, Rissanen jatkaa.

Logiistikan insinöörkoulutuksen toteutuksen suunnittelu ja valmistelu etenee kevään 2025 aikana. Toteutuksessa tullaan tekemään tiivistä yhteistyötä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa. Koulutus käynnistyy Kemissä myöhemmin ilmoitettavana aikana. Koulutusvastuu sisältää tässä vaiheessa 40 aloituspaikkaa.

Lisätietoja

Rehtori Riitta Rissanen, p. 040 029 3545
Osaamisaluejohtaja Hannu Kähkölä, p. 040 568 2500

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote: Hallitus päätti korkeakoulujen koulutusvastuista – turvallisuusosaaminen ja kasvun edellytykset vahvistuvat


Jamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin 5379 hakemusta

$
0
0

Jyväskylän ammattikorkeakoulun englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin jätettiin yhteensä 5379 hakemusta. Hakijamäärät laskivat edellisvuosiin verrattuna valtakunnallisesti. Jamk houkuttaa edelleen hakijoita yli kymmenkertaisesti tarjolla oleviin aloituspaikkoihin nähden.

Jyväskylän ammattikorkeakouluun jätettiin ensimmäisessä yhteishaussa 8. –22.1.2025 yhteensä 5379 hakemusta. Bachelor-tason koulutuksiin jätettiin 3274 hakemusta, mikä on keskimäärin n. 13 hakemusta jokaista aloituspaikkaa kohden. Master-tason koulutuksiin puolestaan jätettiin yhteensä 2105 hakemusta, mikä on keskimäärin n. 10 hakemusta per aloituspaikka.

Suosituimpana bachelor-tason tutkinto-ohjelmana oli tänä vuonna sairaanhoitajan englanninkielinen Nursing -koulutus, johon hakemuksia jätettiin lähes 25-kertaisesti aloituspaikkoihin nähden. Master-tason koulutuksissa puolestaan eniten hakijoita kiinnosti kansainväliseen liiketoimintaan keskittyvä International Business Management -tutkinto-ohjelma, johon hakijoita oli liki 17 aloituspaikkaa kohden. Viimevuotiseen tapaan myös tekoäly kiinnosti Master-ohjelmissa: Artificial Intelligence and Data Analytics -koulutukseen jätettiin yli 16 hakemusta aloituspaikkaa kohden.

Hakemusmaksu vaikutti hakijamääriin

Hakemusten määrä tippui edellisvuosiin verrattuna huomattavasti niin Jamkissa kuin muissakin yhteishakuun osallistuneissa korkeakouluissa. EU- ja ETA-alueen tai Sveitsin ulkopuolelta tulevat opiskelijat maksavat suomalaisissa korkeakouluissa lukukausimaksuja, joita on useissa korkeakouluissa korotettu. Nyt päättyneessä kevään ensimmäisessä yhteishaussa he maksavat ensimmäistä kertaa myös 100 euron hakemusmaksun, mikä on omalta osaltaan karsinut hakijoita, kertoo Opetushallitus tiedotteessaan.

"Hakijamäärän muutoksessa näkyy nyt erityisesti valtakunnallisen hakemusmaksun käyttöönotto, mutta myös lukuvuosimaksujen korottaminen vastaamaan koulutuksen järjestämisen aitoja kustannuksia”, Jamkin koulutuksesta vastaava vararehtori Minna-Maaria Hiekkataipale toteaa. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa on kuitenkin mahdollista saada apuraha, joka pienentää lukuvuosimaksua. Apuraha voidaan myöntää lukuvuosimaksuvelvolliselle opiskelijalle aikaisintaan ensimmäisen lukuvuoden jälkeen.

”Uskomme, että saamme motivoituneita, hakukelpoisia hakijoita, joilla on hyvät edellytykset opiskella suomalaisissa korkeakouluissa. Jamkissa opintoihin saatava apuraha on jatkossa sidottu suomen kielen osaamiseen. Tällä tavoitellaan opiskelijoiden parempia mahdollisuuksia suomalaisilla työmarkkinoilla valmistumisen jälkeen", Hiekkataipale lisää.

Suomalaisten hakijoiden osuudessa ei ole havaittavissa laskua edellisvuosiin verrattuna.

Tutkinto-ohjelmakohtaiset luvut näkyvät alla olevassa taulukossa. Luvut ovat alustavia ja niissä voi tapahtua vielä muutoksia lopullisen tarkistuksen yhteydessä. Uusi hakemusmaksukäytäntö vähentää hyväksyttyjen hakemusten määrää vielä tästä kokonaismäärästä. 

Bachelor-tason tutkinto-ohjelmat (AMK) 

Tutkinto-ohjelma 

Aloituspaikat 
2025 

Hakemukset 
2025* 

Hakemukset 
/aloituspaikka 

Automation and Robotics 

25 

277 

11,08 

Business Information Technology (Game Production) 

30 

514 

17,13 

Information and Communication Technology 

30 

327 

10,90 

International Business 

50 

424 

8,48 

Nursing 

40 

988 

24,70 

Purchasing and Logistics Engineering 

30 

157 

5,23 

Tourism Management 

40 

587 

14,68 

Yhteensä 

245 

3274 

13,36 

*Luvut ovat alustavia ja niissä voi tapahtua vielä muutoksia. 

Master-tason tutkinto-ohjelmat (YAMK)  

Tutkinto-ohjelma 

Aloituspaikat 
2025 

Hakemukset 
2025* 

Hakemukset /aloituspaikka 

Advanced Practice Nursing 

20 

164 

8,20 

Artificial Intelligence and 
Data Analytics 

25 

408 

16,32 

Cyber Security 

30 

329 

10,97 

Full Stack Software Development 

25 

227 

9,08 

International Business Management 

25 

419 

16,76 

Professional Project Management 

20 

279 

13,95 

Robotics 

25 

91 

3,64 

Sport and Exercise Physiotherapy 

20 

64 

3,20 

Sport Business Management 

25 

124 

4,96 

Yhteensä 

215 

2105 

9,79 

*Luvut ovat alustavia ja niissä voi tapahtua vielä muutoksia. 

Ensimmäinen yhteishaku jatkuu seuraavaksi valintakokeilla, jotka toteutetaan Bachelor-tutkintojen osalta kokonaan verkossa tapahtuvalla valtakunnallisella International UAS Exam -valintakokeella. Poikkeuksen muodostavat Information and Communication Technology- ja Business Information Technology -tutkinto-ohjelmat, joissa valintatapana käytetään valintaopintojaksoa ja haastattelua. Master-tason tutkinto-ohjelmiin hakijoille tiedotetaan valintakoekäytännöistä erikseen. 

Toisen yhteishaun hakuaika on 11.–25.3.2025 ja silloin haetaan vain suomenkielisiin tutkinto-ohjelmiin. Hakeminen tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi

Lisätiedot: 
Minna-Maaria Hiekkataipale, vararehtori
etunimi.sukunimi@jamk.fi
p. +358400698174
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Hakijapalvelut, p.040 556 0409, hakijapalvelut(a)jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu 

Uusi opetusmateriaali auttaa opettajia eläinkysymysten äärellä

$
0
0

SEY Suomen eläinsuojelu on julkaisee tänään uuden opettajille suunnatun oppaan, joka auttaa eläinsuojeluun ja eläinten oikeuksiin liittyvien aiheiden opetuksessa. Oppaan voi tilata maksutta, ja siihen voi tutustua myös tänään alkavilla Educa-messuilla Helsingissä.

Eläinten hyvinvointi ja eläinten oikeudet on nostettu opetettavaksi sisällöksi perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa. Ajantasaista, tutkittuun tietoon perustuvaa oppimateriaalia on kuitenkin tarjolla rajallisesti.

SEYn tänään julkaisema Eläinten maailma – SEYn opas opettajille perustuu tuoreeseen tutkittuun tietoon, ja se sopii opetuskäyttöön sekä peruskoulussa että lukiossa.   

– Koulu on erinomainen paikka käsitellä eläinsuojeluun ja eläinten oikeuksiin liittyviä teemoja. Lapset ja nuoret ovat usein innostuneita oppimaan eläimistä, ja eläinsuojeluun ja eläinten oikeuksiin liittyvät kysymykset kiinnostavat yhä useampia. Lapset ja nuoret kohtaavat eläimiä ja käsittelevät eläimiin liittyviä käytännön ja eettisiä kysymyksiä, kotona, ulkona liikkuessaan, kouluruokaloissa ja esimerkiksi harrastustensa parissa. Samaan aikaan opetussuunnitelman perusteet edellyttävät aiheen käsittelyä kouluissa, sanoo SEYn nuorisotoiminnan koordinaattori Verna Kirjavala.

Painettu opas ja laaja digimateriaalipaketti opetuksen tukena

Eläinten maailma – SEYn opas opettajille ilmestyy painettuna oppaana, jonka voi tilata maksutta SEYn verkkosivuilta. Painetun oppaan lisäksi opettajille suunnatusta digitaalisesta materiaalipaketista löytyy eri ikäisille lapsille ja nuorille suunnattuja tehtäviä sekä vinkkejä, joiden avulla eläinaiheita voi käsitellä ikätasoisesti.

– Eläinsuojeluongelmien ennaltaehkäisy on tärkeää, ja siksi toiminta lasten ja nuorten kanssa tulee olla keskeisellä sijalla. Haluamme lisätä lasten ja nuorten tietoja eläinten hyvinvoinnin tilasta, eläinten tarpeista sekä vaikuttamiskeinoista eläinten hyvinvoinnin lisäämiseksi, sanoo Verna Kirjavala.

Tutustu oppimateriaaliin Educa-messuilla

SEY on mukana Pohjoismaiden suurimmassa opetus- ja kasvatusalan tapahtumassa Educassa. Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä tapahtumassa voi tutustua opettajille suunnattuun oppimateriaaliin.

SEYn osasto sijaitsee Kansalaislaisvaikuttamisen torilla ja on avoinna perjantaina 24.1. klo 10–19 ja lauantaina 25.1. klo 10–17.

Lisätiedot:

SEY on tuottanut kouluille eläinaiheista oppimateriaalia vuosikymmenten ajan. Erityisesti Eläinten viikon oppimateriaali on saavuttanut instituution aseman monessa koulussa. Viime vuonna SEYn luonnonvaraisista eläimistä kertovaa, maksutonta oppimateriaalia tilattiin yli 200 000 lapselle ja nuorelle ympäri maan.

Tutustu Eläinten maailma – opettajan oppaaseen

Tutustu opettajille suunnattuun digimateriaaliin

Tilaa Eläinten maailma – opettajan opas

Yhteystiedot:

Verna Kirjavala
nuorisotoiminnan koordinaattori
050 386 6893
verna.kirjavala@sey.fi

Maria Eiskop
viestintäpäällikkö
050 557 2463
maria.eiskop@sey.fi

Valtakunnallinen Ammattiosaamisen päivä 31.1.2025: Koko Suomi mukana nostamassa esiin ammatillista koulutusta

$
0
0

Päivään on ilmoittautunut 90 ammatillisen koulutuksen järjestäjää sekä muita ammatillisen koulutuksen piirissä toimivia organisaatioita.(Ja lisää ilmoittautumisia tulee koko ajan).

Päivän aikana on luvassa lukuisia erilaisia toimia, esimerkiksi: 

  • Somepostaukset ja videot: Julkaistaan opiskelijatarinoita, osaamisen videoita ja blogikirjoituksia eri somekanavissa. 
  • Kirjoitukset ja kolumnit: Julkaistaan rehtorin tai toimitusjohtajan kirjoituksia ja kolumneja. 
  • Tapahtumat ja tilaisuudet: Järjestetään rekrytapahtumia, työelämäfestareita, avoimia ovia ja messuja. 
  • Paneelikeskustelut ja haastattelut: Pidetään paneelikeskusteluja ja haastatellaan opiskelijoita sekä työelämän edustajia. 
  • Kakkukahvit ja tarjoilut: Tarjotaan kakkukahvit opiskelijoille ja henkilöstölle. 
  • Liputus ja näkyvyys: Liputetaan toimipisteissä ja nostetaan esiin ammatillista osaamista infonäytöillä. 
  • Erityiset teemapäivät: Järjestetään "Pukeudu ammattilaiseksi" -päivä ja "Ammattilainen valmiina työelämään" -videoiden esityksiä. 
  • Yhteistyö ja verkostoituminen: Järjestetään tilaisuuksia, joissa opiskelijat ja työelämä kohtaavat. 
  • Koulutusalojen esittelyt: Esitellään eri koulutusalojen toimintaa ja opiskelijoiden arkea. 
  • Kampanjat ja kilpailut: Kannustetaan opiskelijoita ja henkilöstöä jakamaan omia tarinoitaan ja osallistumaan kilpailuihin. 

Lue lisää >> 

Ammattiosaamisen päivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden nostaa esiin ammattiosaamisen ja ammatillisen koulutuksen tärkeyttä ja juhlistaa niitä osaajia, jotka rakentavat tulevaisuuden Suomea. Toivomme, että media tarttuu tähän tilaisuuteen ja kirjoittaa juttuja päivän teemalla. 

Yhteinen viestimme kuuluu näin: Ammattiosaajat tekevät tulevaisuuden – juhlistetaan osaamista yhdessä!

Päivän sometunnisteet ovat: #AmmattiOsaamisenPäivä #OsaajiaTyöelämään #AmmatillinenKoulutus

Lisätietoja:  
Hanna-Mari Bennick,viestintäpäällikkö, AMKE ry 
0405543003, hanna-mari.bennick(at)amke.fi 

Oamkin kansainvälisten tutkintojen opiskelupaikkoja tavoittelee keskimäärin yhdeksän hakijaa – Nursing suosituin hakukohde

$
0
0

Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa Oulun ammattikorkeakoulussa haettavana olleita 293 opiskelupaikkaa haki yhteensä 2 562 hakijaa. Jokaista tarjolla ollutta opiskelupaikkaa tavoittelee siis keskimäärin yhdeksän hakijaa.  

Bachelor- eli AMK-tutkintoon johtavista koulutuksista suosituin oli Nursing, jonka 22 aloituspaikkaa haki yli 800 hakijaa. Näin ollen koulutuksen jokaista aloituspaikkaa tavoittelee 37 hakijaa. Oamkissa oli haussa viisi Bachelor- eli AMK-tasoista koulutusta. Edellä mainitun lisäksi haussa olivat Information Technology, International Business, Mechanical Engineering sekä uutena koulutuksena Energy and Environmental Engineering.  

 Master- eli YAMK-tutkintoon johtavista koulutuksista suosituin oli data-analytiikkaan ja tiedolla johtamiseen syventyvä Data Analytics and Project Management. Opiskelupaikkaa tähän koulutukseen tavoittelee lähes 14 hakijaa aloituspaikkaa kohden. Lisäksi haussa oli kolme muuta Master-koulutusta. Education Entrepreneurship antaa valmiudet työskennellä mm. koulutusviennin ja eri maiden koulutusjärjestelmien kehityksen parissa. Pienen tauon jälkeen koulutustarjontaan palaa Kliinisen asiantuntijan tutkinto-ohjelman englanninkielinen suuntautumisvaihtoehto Clinical Optometry, joka antaa optometristeille ja optikoille valmiudet toimia monipuolisesti optometriaan ja silmäterveyteen liittyvissä vaativissa tehtävissä. Vähiten hakijoita kiinnosti uutena tutkinto-ohjelmana haussa ollut, eri tieteenalat yhdistävä Innovative Music Performance, jonka tavoitteena on vahvistaa muusikoiden esiintymistaitoja sekä edistää heidän tutkimusvalmiuksiaan. Tämän koulutuksen aloitus joudutaan perumaan vähäisen hakijamäärän vuoksi. 

Hakijamäärät tarkentuvat  

 EU- ja ETA-alueen tai Sveitsin ulkopuolelta tulevat opiskelijat maksavat suomalaisissa korkeakouluissa lukukausimaksuja. Nyt päättyneessä kevään ensimmäisessä yhteishaussa he maksavat ensimmäistä kertaa myös 100 euron hakemusmaksun, mikä on jonkin verran karsinut hakijoita. Hakijamäärä sisältää 22.1.2025 mennessä hakemuksensa jättäneet. Luku tulee tästä vielä pienenemään, sillä hakemuksen voi jättää ennen hakemusmaksun maksamista eikä maksamatta jättäneiden hakemuksia hyväksytä. Lopullinen hakijamäärä on selvillä helmikuussa, kun kaikki hakemukset on käsitelty. 

Kevään ensimmäisen yhteishaun opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 28. toukokuuta.  Vuosittain korkeakouluihin voi hakea kolmessa yhteishaussa. Korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa 11.–25.3.2025 voi hakea suomenkielisiin AMK- ja YAMK-koulutuksiin. Oamkissa on tarjolla 48 hakukohdetta ja 1 782 opiskelupaikkaa. Vuoden viimeinen yhteishaku järjestetään syyskuun alussa. 

Lisätietoja: 

Viestintäjohtaja Anu Rosberg 
anu.rosberg@oamk.fi  
puh. 040 703 2787  

Viestintä- ja markkinointipäällikkö Anu Skog 
anu.skog@oamk.fi 
puh. 040 533 7499 

Sasky lisää liikettä opiskelijoiden arkeen SuomiL-hankkeella

$
0
0

SASKY koulutuskuntayhtymä (Sasky) on saanut 82 000 euron valtionavustuksen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta "Suomi liikkeelle" -ohjelman liikuntaneuvonnan kehittämiseen. Hankkeessa tavoitteena on lisätä opiskelijoiden liikettä ja hyvinvointia, kehittää liikuntaneuvonnan saavutettavuutta sekä tukea aktiivisempaa elämäntapaa. Liikuntaneuvonta ja liikkumisen lisääminen on merkityksellinen osa Saskyn palvelua ja opetusta.

Hankkeen avulla Sasky tarjoaa liikuntaneuvontapalveluita 13 kunnan alueella Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Kohderyhmänä ovat erityisesti opiskelijat, jotka liikkuvat vähän. Hankkeen toimenpiteillä pyritään aktivoimaan vähän liikkuvia opiskelijoita ja liikuntaneuvonta otetaan osaksi oppilaitosten päivittäistä arkea. Tavoitteena on myös opiskelijoiden työ- ja opiskelukyvyn edistäminen.

Koulutus ja tekoäly tukevat tavoitteita

Hankkeessa tuotetaan ja mallinnetaan henkilöstökoulutuskokonaisuus, jossa opettajat ja ohjaajat perehtyvät liikuntaneuvonnan parhaisiin käytäntöihin. Hankkeella tuotetaan liikunnallisia sisältöjä Tyhy-opintojaksoihin. Oppilaitoksiin tuodaan myös uusia digitaalisia ratkaisuja, kuten tekoälyavusteisia harjoitusohjelmia ja ohjaustyökaluja, jotka mahdollistavat muun muassa matalan kynnyksen osallistumista ja liikkumista.

Kampanjoilla lisää liikettä ja yhteisöllisyyttä

Hankkeessa kehitetään myös alueellista viestintää, jolla tuetaan liikunnallisia valintoja. Erityisesti opiskelijoiden muodostamat "Liikunnan lähettiläät" -ryhmät haastavat nuoria osallistumaan hauskoihin ja yhteisöllisiin haasteisiin Saskyn sosiaalisen median kanavissa. ”Kuukauden liikuntateko” kampanjassa saskylainen voi ilmiantaa liikuntateon, joka aktivoi opiskelu- tai työskentelyarkea. Lisäksi oppilaitoksissa järjestetään yhteisöllisiä tapahtumia, kuten Hyvinvointivirtaa -viikkoja.

Hankkeen tavoitteena on pysyvä muutos liikuntaneuvontapalveluissa ja opiskelijoiden arjessa. Hanke kestää vuoden 2025 loppuun asti ja sen vaikutuksia arvioidaan tarkasti RE-AIM-menetelmällä, joka varmistaa toiminnan laadun ja vaikuttavuuden.

 

Lisätietoja antaa

Antti Lahti, kuntayhtymäjohtaja
SASKY koulutuskuntayhtymä
Puh.  050 340 6221
antti.lahti@sasky.fi

Viewing all 16575 articles
Browse latest View live