Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16497

Vihdoinkin bisnesopintoja lukioon

$
0
0

Suomi on tunnetusti koulutuksen kärkimaita, mutta se ei näy suomalaisten yritysten kansainvälisessä menestyksessä. Taloudellinen tiedotustoimisto TATin hanke Yrityselämän nuoret sukupolvet tuo toiselle asteelle kansainvälisen liiketoiminnan kurssikokonaisuuden, joka edustaa uudenlaista syväoppimista.

Kahdeksan digitaalista kurssia tähtäävät globaalin liikesivistyksen ja kaupallisten taitojen oppimiseen.  Kursseja voi suorittaa opettajan johdolla tai itsenäisesti.  Etäkurssiversio takaa kaikille nuorille tasapuoliset mahdollisuudet osallistua kursseille lukion resursseista riippumatta.

– Meillä on Suomessa vaikeuksia rakentaa globaaleja kuluttajabrändejä, verrattuna esimerkiksi ruotsalaisiin. Erilaisten ratkaisujen monimutkaistumisen myötä paineet kaupalliseen osaamiseen ovat kasvaneet merkittävästi työelämässä. Vasta nyt on alettu laskemaan tasokkaan koulutuksen konkreettista vaikutusta kansantalouteen, toteaahankkeen projektipäällikkö Mikko Hakala.

Kursseja pilotoivat lukuvuonna 2016–2017 Lauttasaaren kansainvälisen liiketoiminnan lukio, Tampereen Business Norssi, Itä-Suomen lukio, Rovaniemen aikuis- ja ammattilukio, Kaustisen musiikkilukio, Lauttakylän lukio, Muuramen lukio, Karstulan lukio, Porin lyseon lukio ja Kallaveden lukio. Lukuvuodesta 2017–2018 alkaen kurssit ovat kaikkien Suomen lukiolaisten valittavissa.

LUKIONKIN TULEE UUDISTUA

Lukion päätehtäväksi linjataan yleissivistys. TAT haastaa hankkeellaan perinteisen käsityksen yleissivistyksestä:

– Liiketoiminnan perusteiden oppiminen on osa yleissivistystä. Ilman tällaista ymmärrystä on vaikeaa ymmärtää myös omia oikeuksiaan ja mahdollisuuksiaan yhteiskunnassa, linjaa Helsingin yliopiston kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka.

Uudenlaisten sisältöjen lisäksi myös tapaan oppia haetaan tuoretta näkökulmaa. Pedagogisena tukena hankkeessa toimii Lonka tiimeineen.

– Sisältöjä omaksutaan ajanmukaisen pedagogiikan mukaisesti yhdessä tekemällä ja oivaltamalla. Aktivoivilla ja toiminnallisilla harjoituksilla tähdätään keskeisimpien tulevaisuuden taitojen omaksumiseen, kertoo hankkeen pedagoginen asiantuntija Lauri Vaara.  

EI KOULUA, VAAN ELÄMÄÄ VARTEN

Kansainvälisen liiketoiminnan kurssikokonaisuutta tukee joukko yrityksiä. Muun muassa Lidl, UPM ja Microsoft tarjoavat kursseille case-pohjaisia materiaaleja oikeasta liike-elämästä. Opiskelijat opettelevat mm. myynti- ja neuvottelutaitoja, erilaisia business-kulttuureita ja vastuullista johtamista.

Nuoret pääsevät myös osallistumaan Slushin oheistapahtuma Slush Youthiin, jossa he verkostoituvat kansainvälisesti muiden nuorten kanssa.  Autenttinen sisältö ja yritysyhteistyön mahdollistamat kesätyöpaikat tuovat työelämän realiteetit myös lukioon. 

ENSIN SUOMI, SITTEN MAAILMALLE

TAT kehittää kurssikokonaisuuden ensin lukioon. Tämän jälkeen alkaa kurssien kehittäminen ammattikouluihin sopiviksi.

­­­ – Haluamme kurssit myös kansainväliseen levitykseen. Ensisijaisena tavoitteena ovat kuitenkin osaavammat nuoret – yrityselämän nuori sukupolvi – joilla on taitoa nostaa Suomen kilpailukykyä, Hakala summaa.

Muita hankkeen yhteistyökumppaneita ovat: Slush, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA, Opetushallitus, Suomen Ekonomit, Suomen Pankki sekä Suomen Yrittäjät. Yrityselämän nuoret sukupolvet on osa hallituksen kärkihanketta Kokeileva Suomi.

 

Lisätiedot

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT

projektipäällikkö Mikko Hakala, Yrityselämän nuoret sukupolvet

puh. 044 2974774

mikko.hakala@tat.fi

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16497

Trending Articles