Kansainvälistä sparrausta Järvenpäähän
Euroopan neuvoston kehityspankki CEB on tutkinut oppimista parhaiten tukevia ympäristöjä. Tutkimukseensa perustuen CEB kehittänyt nelivaiheisen osallisuusmallin, jonka jatkokehittämiseen ja pilotointiin Järvenpään kaupunki osallistuu.
Käynnistyvässä hankkeessa kehitetään malli ja menetelmät tilojen käyttäjien osallistua koulurakennushankkeen eri vaiheissa. Tavoitteena on, että osallistumalla uusien oppimisympäristöjen suunnitteluun tilan käyttäjä osaa hyödyntää, ja tilat tukevat oppilaan oppimista.
Tätä nelivaiheista prosessia pohtivat Järvenpään opetuksen hallinto, rehtorit ja rakentajan edustajat yhdessä projektin johtaja Yael Duthilleulin, yliopistolehtori Pamela Woolnerin ja arkkitehti Reino Tapanisen kanssa 9.4. ja 22.4.
Uusi koulu on mahdollisuus kehittää oppimista, opetusta ja kulttuuria
CEBin näkemys on, että uuden koulun rakentaminen on ohittamaton tilaisuus kunnille ja kouluille valmistautua tulevaisuuteen sekä kehittää oppimista, opetusta ja toimintakulttuuria.
Koska CEB rahoittaa kouluhankkeita Euroopassa,se on myös kiinnostunut tekemään näkyväksi sellaiset muutoksen aineettomat kustannukset, jotka usein jäävät rakennushankkeessa näkymättömiin. Tällaisia ovat esimerkiksi tilojen käyttäjien valmistautuminen uuteen toimintaympäristöön ja opettajuuden muutos.
Yhteistyö rantautui Järvenpäähän uuden palvelualuejohtaja Merja Narvo-Akkolan tuliaisena Espoosta, jossa hän on osallistunut CEB:in ensimmäiseen oppilasympäristön kehittämishankkeeseen.
Tilojen käyttäjä ja yhteistoiminta rakennushankkeessa valokeilaan
Rakennushankkeessa on tärkeää yhdistää tieto innovatiivisista oppimisympäristöistä, koulun toiminnasta, rakentamisesta ja tilatehokkuudesta. Tämä asettaa vaatimuksia rakentamisen hankkeen eri vaiheissa. Avain onnistumiseen on tilojen käyttäjien järjestelmällinen mukaan ottaminen projektin eri vaiheisiin.
Neljään eri vaiheeseen purettua koulurakentamisen mallia testataan ja kehitetään Järvenpään lisäksi muun muassa Espoossa ja Milanossa. Mallia on luotu Suomen ja Italian lisäksi myös Ruotsissa ja Ranskassa. CEB sparraa Järvenpäätä niin Harjulan kuin Järvenpään yhtenäiskoulun rakentuessa. Yhteistyö parantaa osallisuutta koulutusrakentamiseen neljässä eri vaiheessa.
Euroopan neuvoston kehityspankkiCEB (Council of Europe Development Bank, CEB) rahoittaa hankkeita, joilla on sosiaalinen ulottuvuus. Se toimii läheisessä yhteistyössä Euroopan neuvoston kanssa.
Mukana sparraamassa ovat:
Yael Duthilleul on työskennellyt koulutuksen neuvonantajana Euroopan neuvoston kehityspankissa (CEB) vuodesta 2006 lähtien. Hän on vastuussa koulutushankkeiden arvioinnista ja teknisestä seurannasta 42 jäsenmaassa. Hän on työskennellyt Unescossa koulutussuunnittelun tehtävissä. Duthilleul tutkii erityisesti yhteyttä investointien, suunnittelun ja oppimistulosten välistä yhteyttä.
Pam Woolner, Newcastlen yliopiston vanhempi lehtori. Hänen johtamassa CoReD-aloitteessa kehittyy työkaluja, joita kouluyhteisöt voivat käyttää tilan käytön arviointiin ja muutokseen.
Reino Tapaninen on tehnyt työuransa mm. opetushallituksen koulusuunnittelun pääarkkitehtina.
Linkeissä: Tutustu englanninkieliseen materiaalin, koulurakentamisen osallisuusmalli ja
Constructing education: an opportunity not to be missed.
Lisätietoja
Opetuksen ja kasvatuksen palvelualuejohtaja Merva Narvo-Akkola puh. 040 315 3852 etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi
Tilakehittämisen pedagoginen kehityspäällikkö Jan Mikkonen etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi