Kun kirjoitat Googlen hakukenttään ”how to”, saat puolessa sekunnissa 3 630 000 000 ratkaisua ihan mihin tahansa ongelmaan sipulin silppuamisesta avioehdon tekoon.
Hakukone kuvastaa aikaamme, jossa on uhkarohkeaa heittäytyä oman tietämyksensä varaan.
– Elämme asiantuntijoiden ohjaamassa yhteiskunnassa, jossa ajatellaan, että pienimmissäkin asioissa on hyvä konsultoida jotakuta, toteaa sosiologian apulaisprofessori Suvi Salmenniemi Turun yliopistosta oppimisen medialle Soulille.
Hän johtaa kahta tutkimushanketta, joiden ytimessä ovat self-help ja erilaiset terapeuttisen ohjauksen ja valmennuksen muodot.
Keskiluokan oma juttu
Maksullista, räätälöityä ohjausta hakee Salmenniemen mukaan etenkin keskiluokka, jolle on tärkeä pysyä työkykyisenä, hyvännäköisenä ja kiinnostavana mahdollisimman pitkään. Niinpä liikkumista ohjaa personal trainer, kodin järjestystä ammattijärjestäjä ja työelämässä etenemistä mentori.
Ohjauksen kysyntää ruokkii eetos, joka korostaa itsensä kehittämistä ja omaa vastuuta. Se pätee koulutukseenkin, ohjauksen perinnäisimpään muotoon.
− Ohjauksessa ihmiset parantavat mahdollisuuksiaan pitää yllä ja kehittää työllistymistä edistäviä taitoja ja itsetuntoa, esimerkiksi vertaisryhmissä, arvioi ohjausalan kansainvälisessä IAEVG-keskusjärjestössä toimiva tutkija Raimo Vuorinen Jyväskylän yliopistosta.
Lupa hypätä oravanpyörästä
Aikamme ihannoi suoraviivaisia koulutuspolkuja ja työuria. Nuorten työpajoista väitöskirjaa tekevä aikuiskasvatustieteilijä Heli Mutanen kyseenalaistaa ihanteen.
– On hyvä kysyä, täytyykö lopulta kaikkia nuoria paimentaa samanlaiseen muottiin. Aina on ollut niitä, jotka haluavat etsiä itseään ja tutkia maailmaa, ja joilla oman polun löytämisessä menee kauemmin. Eikö saisi vähän poukkoilla?
Mitä, jos ryhtyisi kapinalliseksi ja vain luottaisi omaan maalaisjärkeensä, vaikka se tietäisi kompurointia? Tutkija Suvi Salmenniemi kannustaa ainakin arvioimaan kriittisesti ohjaajan lähtökohtia.
– Ohjaus on aina myös vallankäyttöä: ihmistä ohjataan ajattelemaan elämäänsä tietyllä tapaa, hän huomauttaa.
Taustoita tietosi Soulin jutuilla:
- Työelämäopas on heppoinen oikotie
- Väitös: Ohjaus on kouluttajan avaintaito
- Ohjauksen merkitys vain kasvaa
- Ohjaus on verkko-opettajan ydintaito
- Ohjaus perustuu luottamukseen
Souli on maksuton verkkomedia sille, jota kiinnostaa oppiminen työnä tai harrastuksena.
Seuraa mediaa
Lisätiedot: päätoimittaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski, pirkko.ruuskanen-parrukoski@kvs.fi, 050 563 4671