Nepalin kyläkouluissa toteutettavan Taksvärkki ry:n kehitysyhteistyöhankkeen vaikutus näkyy nuorten lisäksi myös kyläyhteisöissä.
“Olemme tulleet rohkeammiksi oppilaskunnan avulla”, tokaisivat oppilaskunnan hallituksen viisi jäsentä yhdestä suusta Shree Shishy Shakshar Lower Secondary Schoolissa Dhulabarin kylässä kysyttäessä oppilaskuntatoiminnan suurimpia aikaansaamia vaikutuksia. Koulu on yksi kolmestatoista Itä-Nepalin maaseudun kouluista, joissa Taksvärkki ry:n ja nepalilaisen kansalaisjärjestön Environment Camps for Conservation Awarenessin (ECCA) yhteistyöprojekti toteutetaan.
Monivuotisen hankkeen ensimmäisen vuoden aikana Nepalissa on järjestetty 15 koulutusta, joissa nuoret oppilaskuntalaiset sekä paikallistoimijat ovat käsitelleet yhdessä koulujen ympäristön parantamista, opetuksen laatua sekä hygieenisten vesipisteiden rakentamista kouluihin. Juokseva vesi ja omat puhtaat vessat tytöille ja pojille ovat tärkeitä erityisesti tyttöjen koulunkäynnin jatkumisen turvaamiseksi.
Leireillä on koulutettu 150 nuorta koululaista. Yksi hankkeen keskeisimpiä tavoitteita on oppilaskuntien tukeminen ja kehittäminen aktiivisiksi ja itsevarmoiksi toimijoiksi kouluissaan ja kyläyhteisöissään.
Oppilaskunnilla on kouluissaan tärkeä rooli vapaamuotoisten aktiviteettien järjestäjinä. Kilpailuiden, tietovisojen ja näytelmien avulla kehitetään oppilaiden yhteistyö-, vuorovaikutus- sekä esiintymistaitoja.
Oppilaiden lisäksi hyötyvät myös kyläyhteisöt. Oppilaskunnat toteuttavat ovelta ovelle -kampanjoita kertoen kyläläisille eri teemoista kuten puhtaan juomaveden tärkeydestä tai käsihygieniasta.
Kyläkoulujen oppilaat ovat hyvin motivoituneita oppilaskuntatoimintaan käyttäen siihen paljon vapaa-aikaansa. Koulunsa oppilaskunnan hallituksessa toimivat tytöt Sarita, 13, ja Nisha, 15, kertovat vanhempiensa olevan heistä ylpeitä. “Haluan parantaa kouluni mainetta kyläyhteisössä”, visioi Sarita. Nisha puolestaan haluaa “pitää puheita muille oppilaille, opettaa heitä ja parantaa heidän itseluottamustaan”.
Varapuheenjohtajana toimiva Sushma, 16, on kehittänyt johtamistaitojaan ja tulee nyt paremmin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Hän rohkaisi hiljaisia koulukavereitaan: “Oppilaskunnassa toimimalla teistä tulee vahvempia. Minäkin olin aiemmin ujo puhumaan muiden edessä.”
Lisätietoa Taksvärkki ry:n kehitysyhteistyöhankkeesta Nepalissa antaa ohjelmasuunnittelija Veera Blomster, veera.blomster@taksvarkki.fi, 050 4953 778.