Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16749

Käytöksellä reagoivia oppilaita yhä enemmän – Turku käynnistänyt laajat henkilöstön koulutukset

$
0
0

Turun kaupungin perusopetus on jo kouluttanut yli 500 työntekijää kohtaamaan haasteellisesti, aggressiivisesti tai väkivaltaisesti käyttäytyviä oppilaita. Henkilökunnan osaamisesta ja jaksamisesta halutaan pitää huolta.

Turun kaupungin perusopetus tarjoaa opetushenkilökunnalleen mahdollisuuden osallistua MAPA®-koulutuksiin. MAPA®-lyhenne tulee sanoista Management of Actual or Potential Aggression. Koulutus opettaa tunnistamaan ja ehkäisemään haastavaa käyttäytymistä ja lisäämään sekä opetushenkilökunnan että oppilaiden turvallisuutta.

– Käytöksellä reagoivia oppilaita on yhä enemmän, ja koulutuksen tarjoamalle osaamiselle on ollut selvästi tarvetta, toteaa Kiinamyllyn koulun erityisluokanopettaja Anton Gustafsson

Tärkeitä työkaluja opetushenkilökunnalle

Gustafsson ja Luolavuoren koulun konsultoiva erityisluokanopettaja Elina Uotila ovat toimineet opetustyönsä ohessa MAPA®-kouluttajina vuodesta 2019 alkaen. Yli 500 perusopetuksen työntekijää on jo osallistunut koulutukseen viime lukuvuoden aikana.

Koulutus auttaa henkilöstöä kohtaamaan haasteellisesti, aggressiivisesti tai väkivaltaisesti käyttäytyviä henkilöitä. Peruskoulutus kestää 15 tuntia eli kaksi kokonaista työpäivää. Täydentävä yhden päivän mittainen päivityskoulutus on kahden vuoden välein.

– Aikuisten tulisi nähdä haastavan käyttäytymisen taakse: miksi lapsi tai nuori käyttäytyy haastavasti, aggressiivisesti tai väkivaltaisesti. Jokaiselle on tärkeää tulla nähdyksi, Uotila huomauttaa.

Myös huoltajien on tärkeää ymmärtää, että kouluissa pyritään paitsi ennakoimaan ja näkemään erilaiset haastavat tilanteet, myös hoitamaan niitä jälkikäteen.

Haastavia tilanteita ja käyttäytymisellä reagointia kohtaavat myös muut terveydenhuollossa, sosiaalitoimessa ja monissa muissa asiakaspalvelutehtävissä työskentelevät ammattilaiset. Jatkossa koulutusta on mahdollista tarjota myös muille kaupungin asiakaspalvelutyötä tekeville.

Koulupoissaolot kääntyneet laskuun

Gustafssonin ja Uotilan mukaan tärkeintä on, ettei käytöksellä reagoivia lapsia ja nuoria tuomita.

– Henkilökunta, joka kokee osaavansa toimia ja vaikuttaa oikein ja ammatillisesti, osaa myös nähdä aiempaa paremmin asioiden taakse. Jokaisessa oppilaassa on myös jotakin hyvää. Henkilökunnan valmiuksien parantamisella tuetaan myös jaksamista haastavissa tilanteissa, Gustafsson ja Uotila muistuttavat.

Turun perusopetuksen poissaoloihin puuttumisen malli uudistettiin ja yhtenäistettiin viime vuonna. Lukuvuodesta 2023–2024 alkaen opettajat ja huoltajat ovat saaneet Wilman kautta poissaolokoosteen, jos oppilaan poissaolot ovat ylittäneet 50, 100 ja 150 tuntia.

– Koulupoissaolot ovat aktiivisten toimien ansiosta nyt ensi kerran vuosikausiin kääntyneet laskuun. Poissaoloja on edelleen ja aina liikaa, mutta kehitys on nyt kääntynyt laskusuuntaan ja tämä on meille tärkeä, kannustava signaali, toteaa perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen.

 

Lisätiedot:

erityisluokanopettaja Anton Gustafsson, anton.gustafsson@edu.turku.fi,
p. 040 672 1043

konsultoiva erityisluokanopettaja Elina Uotila, elina.uotila@edu.turku.fi,
p. 044 907 4932 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16749

Trending Articles