Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16588

Lähihoitajien pätevöittäminen varhaiskasvatuksen palvelukseen: perhepäivähoitaja Hanna Hämäläisen osaaminen virallisesti paperille

$
0
0

Talossa on rauhallinen ja lämmin tunnelma. Koiran häntä vispaa innokkaasti, kun talonvahti tervehtii vierasta. Unisatu kuuluu. Keittiön apupöydällä on lautasilla pasteijoita ja pannukakkua – taitaa olla herkullinen välipala odottamassa.

Hanna Hämäläisen perhepäivähoidossa pienet asiakkaat ovat käymässä päivälevolle, ja Hämäläisellä on hetki aikaa istahtaa keittiönpöydän ääreen juttelemaan. Tosin välillä lepohuoneesta kuuluu kiherrystä, jolloin on parempi käydä tarkistamassa tilanne.

Hanna Hämäläisen ja hänen perheensä kotiin saapuu arkiaamuisin neljä lasta. Hämäläisen omat teini-ikäiset nukkuvat vielä silloin.

- Niin hoitolapseni kuin omat ovat tottuneet siihen, että talossa on elämää.

Joka aamu ennen lasten tuloa Hämäläinen lähtee työmatkalle – hän kiertää korttelin ympäri Tarmo-koiransa kanssa – ja toistaa saman rutiinin iltapäivisin. Hämäläinen kokee, että työmatka on hänelle itselleen tärkeä siirtymäriitti. Kotipihasta he poistuvat joka päivä myös lasten kanssa puistoihin, kirjastoon, metsäretkille ja milloin minnekin.

Opinnot sujuvasti alkuun

Hanna Hämäläinen on toiminut perhepäivähoitajana Nilsiässä seitsemän vuoden ajan. Sitä ennen hän oli 15 vuotta töissä ravintola-alalla palveluvastaavana ja ravintolakokkina. Hämäläinen koki, että hän haluaa tehdä elämässään jotain muutakin.

- Omien lasten myötä sosiaali- ja terveysala alkoi kiinnostaa. On minulla myös luontainen hoivavietti, hän hymyilee.

Hämäläinen kävi lähihoitajan opinnot, joskin osaamisalana oli vanhustyö. Oma perhetilanne muotoutui kuitenkin sellaiseksi, että hänen oli paras tehdä töitä kotona. Perhepäivähoito oli luontainen vastaus. Vuodet ovat vaihtuneet nopeasti, ja samalla omatkin lapset ovat kasvaneet.

Syksyllä 2023 Hämäläinen alkoi pohtia, että haluaa jossain vaiheessa taas kodin ulkopuolelle töihin. Vaikka hänellä oli vuosien työkokemus lastenhoidosta, tulevaisuuden kannalta osaamiselle olisi hyvä saada virallinen pätevyys. Katse suuntautui opintoihin, ja Hämäläinen kirjoitti hakemuksen opintoihin Savon ammattiopiston Iisalmen kampukselle.

- Iisalmesta tuli soitto jo samana päivänä. Minulle kerrottiin Vakax-hankkeesta, joka mahdollistaa maksuttoman koulutuksen. Opinnot aloitin tammikuussa 2024.

Vakax-hankkeen opinnoissa lähihoitajat opiskelevat lasten ja nuoren kasvatuksen ja hoidon osaamisalan. Opinnot pätevöittävät heidät varhaiskasvatuksen lastenhoitajiksi, joka on monin paikoin edellytyksenä vakituisen työsuhteen saamiseksi. Lähiopetuspäiviä on pari kertaa kuukaudessa ja muutoin opinnot suoritetaan työpaikalla, kertoo hankepäällikkö Sirpa Hartikainen. Hankkeen mahdollistamana koulutus on maksuton, ja opiskelijat saavat oppikirjat sekä tarvittavat tietotekniset välineet käyttöönsä opintojen ajaksi.

Hanna Hämäläinen ei ole kokenut työn ohessa suoritettavia opintoja kuormittavina. Opettajana on ollut Iisalmen kampuksen Ulla Laasanen, joka on luonut päiviin mukavan tunnelman. Tiukkojakin paikkoja on ollut.

- Erityisesti lääkelaskujen ja sairauksiin liittyvien opintojen kanssa on saanut olla tarkkana.

Opinnot vahvistivat kokemuksen tuomaa tietoa

Hanna Hämäläinen kokee opiskelun tuoneen mukavaa vaihtelua arkeen, ja opintojen olleen olemassa olevien tietojen ja taitojen vahvistamista. Kun on vuosien ajan tehnyt alan töitä, moni asia on tullut jo käytännössä vastaan, kertoo Hämäläinen.

- Tulee hyvä mieli saadessaan itselleen vahvistuksen, että on toiminut aiemminkin ihan oikein. Itseluottamukseni omaan osaamiseeni on kasvanut.

Koulutuksessa jokaiselle opiskelijalle räätälöidään omanlainen koulutuspolku, jossa myös tunnistetaan ja tunnustetaan opiskelijan aiempi työkokemus ja osaaminen.

- Opiskelijan taustasta riippuen opintojen kesto on muutamasta kuukaudesta vuoteen, kertoo hankepäällikkö ja opettaja Sirpa Hartikainen.

Hämäläiselle opintojen yksilöinti tarkoitti muun muassa ruokahuoltoon liittyen kokonaisuuksien hyväksilukua. Tammikuussa aloitetut opinnot tulevatkin päätökseen jo marraskuussa 2024. Tulevaisuuteen Hämäläinen katsoo luottavaisesti ja innolla. Pienten lasten kanssa vietettyjen vuosien jälkeen hän toivoo tekevänsä jonain päivänä töitä nuorten parissa. Olipa työpaikka missä tahansa haluaa Hämäläinen päästä niin suunnittelemaan kuin toteuttamaan asioita.

- Koen olevani luova ihminen ja haluan päästä toteuttamaan ideoitani myös käytäntöön.

Vakax pätevöittää lähihoitajia varhaiskasvatuksen palvelukseen

Savon ammattiopiston Vakax-hankkeen tavoite on varhaiskasvatuksen lastenhoitajien työllisyystarpeeseen vastaaminen Pohjois-Savon alueella. Opinnot on suunniteltu lähihoitajille, joilla ei ole suoritettuna lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon osaamisalan opintoja, joka antaa varhaiskasvatuksen lastenhoitajan pätevyyden. Pätevyys on usein vakituisen työsuhteen edellytys. Varhaiskasvatuksen lisäksi pätevyys mahdollistaa työnteon muun muassa koulumaailmassa, lastensuojelussa ja nuorisotyössä.

- Opintojen suunnittelussa kuullaan myös opiskelijan toiveita: mitä tietoja hän haluaa päivittää tai mikä häntä erityisesti kiinnostaa, kertoo hankepäällikkö Sirpa Hartikainen.

Vakax-hankkeen mahdollistamat opinnot jatkuvat huhtikuun 2025 loppuun asti. Opintoja on mahdollista suorittaa Savon ammattiopiston Iisalmen, Kuopion Savilahden ja Varkauden kampuksilla.

- Uudet opiskelijat voivat hakea vielä mukaan ja aloittaa opinnot tämän vuoden puolella. Omalle osaamiselle kannattaa hankkia todistus, sillä se auttaa tulevaisuudessa, vinkkaa Hartikainen.

Lisätietoja

Hartikainen Sirpa
opettaja, Savon ammattiopisto
044 785 8809

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16588

Trending Articles