Sivula vetää uudessa tehtävässään myös Aalto EE:n Singaporen-toimistoa, joka täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Monissa Aasian maissa haetaan nyt vaihtoehtoa perinteisen hierarkkiselle johtamiselle – ja varteenotettava vaihtoehto sille ei tule Yhdysvalloista vaan Suomesta.
Työtä ja vapaa-aikaa tasapainottava tapa johtaa kiinnostaa nyt myös Aasiassa, sanoo Laura Sivula. Kuvat: Heli Blåfield / Aalto EE
Laura Sivula on aloittanut työnsä Aalto EE:n täydennyskoulutukseen liittyvistä akateemisista asioista ja kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaavana johtajana.
Sivula on valmistunut maisteriksi Aberdeenin yliopistosta, missä hän opiskeli taloustiedettä ja johtamista. Aiemmin hän on työskennellyt Aalto EE:n elämänlaajuisesta oppimisesta vastaavana liiketoimintajohtajana sekä muun muassa Aalto-yliopiston kesäkoulun johtajana.
Uudessa tehtävässään hän johtaa Aalto EE:n kansainvälistä myyntiä sekä yrityksen liiketoimintaa Singaporessa. Sivula jatkaa myös Aalto EE:n johtoryhmän jäsenenä.
Aalto EE juhlii 25-vuotista taivaltaan Singaporessa
Aalto EE:n Singaporen-liiketoiminta täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Yhtiö laajensi aikanaan Kaakkois-Aasian tärkeimpään bisneskeskittymään silloisen matkapuhelinjätti Nokian perässä.
Nyt Aasia on Euroopan ohella Aalto EE:n kansainvälisen liiketoiminnan ja kasvutavoitteiden keskiössä.
Vuonna 2025 Aalto EE juhlii myös 30-vuotista yhteistyötään eteläkorealaisen bisneskoulu aSSISTin kanssa. Aalto ja aSSIST ovat kouluttaneet jo noin 4 700 korealaista johtajaa yhteisessä Executive MBA -ohjelmassaan. Muun muassa teknologiayhtiöt LG ja Samsung lähettävät johtajiaan suomalaiseen johtamisvalmennukseen vuodesta toiseen.
Miksi juuri suomalainen johtamiskoulutus ja -tyyli kiinnostavat Aasiassa?
Sivulan mukaan suomalaisen yliopiston on kokonaisuutena mahdotonta kilpailla Harvardin kaltaisten brändien kanssa. Kilpailuetu syntyy Aallon uniikista tarjonnasta ja tavasta opettaa.
”Esimerkiksi korealaisia kiinnostaa se, miten opetamme innovaatiojohtamista. Meillä on tosi monitieteellinen ja monimuotoinen pedagoginen tapa käsitellä johtamisen ja liiketoiminnan ilmiöitä”, Sivula sanoo.
Lisäksi monissa Aasian maissa johtamiskulttuuri on edelleen varsin hierarkkinen. Sille haetaan vaihtoehtoa. ”Ja nimenomaan sellaista vaihtoehtoa, joka ei tule amerikkalaisesta ylisuorituskulttuurista, vaan suomalaisesta, työtä ja vapaa-aikaa tasapainottavasta kulttuurista", sanoo Sivula.
Suomen koulutusmaabrändi on maailmalla ”aivan uskomaton”
Sivula haluaa olla roolissaan varmistamassa, että suomalaista huippuosaamista viedään nykyistä tehokkaammin maailmalle – oli kyse sitten vaikkapa johtamiseen, vihreään siirtymään, sosiaaliseen vastuullisuuteen tai muotoiluun liittyvästä osaamisesta.
”Suhteessa siihen, miten pieni maa Suomi on, meillä on aivan uskomaton koulutusmaabrändi maailmalla. On tärkeää, että otamme siitä kaiken irti”, Sivula sanoo.
Itse hän haluaa olla autenttinen johtaja, jonka päivittäinen tapa johtaa on tasapainossa oman arvomaailman kanssa.
"Silloin voi hyvällä omallatunnolla sulkea läppärin ja kännykän joka päivä, kun työt on tehty.”
Ja: ”Rakastan vapaa-aikaa! Minulle ei ole ikinä ongelma olla lomalla tai pois töistä. En pidä itseäni yhtään sellaisena ihmeihmisenä tai ylisuoriutujana.”