Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on ottanut kantaa kolmeen vireillä olevaan asiaan: ulkomaalaislain muutokseen, liikennejärjestelmäuudistukseen ja OKM:n hallinnonalan virastouudistukseen.
Sisäministeriö esittää pysyvän oleskelun edellytysten selvää tiukentamista. Tiukentuneisiin ehtoihin sallitaan tiettyjä, mm. koulutukseen perustuvia poikkeuksia. Pysyvän oleskeluluvan saaminen olisi esimerkiksi mahdollista Suomessa suoritetun ylemmän korkeakoulututkinnon tai kandidaattitutkinnon perusteella.
Pohjois-Karjalan maakuntaliiton mukaan sama mahdollisuus tulee olla myös ammattikorkeakoulusta valmistuville ulkomaalaisille, kun kielitaito on riittävä.
- Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneilta edellytettäisiin käytännössä aina neljän vuoden mittaista oleskelua Suomessa määräaikaisella luvalla sekä riittävää palkkatasoa pysyvän oleskeluluvan saamiseksi. Näin ollen ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet kansainväliset osaajat ovat jäämässä eriarvioiseen asemaan ulkomaalaislain uudistuksessa, maakuntaliitto lausuu.
Maakuntaliiton mukaan esitys on ristiriidassa korkeakouluille asetettujen tavoitteiden kanssa: ammattikorkeakouluja on ohjattu lisäämään merkittävästi koulutusperäistä maahanmuuttoa ja helpottamaan osaajapulaa. Maakuntaliitto huomauttaa, että suurin osa Suomessa korkeakoulutetuista maahanmuuttajista tulee ammattikorkeakouluista, joissa koulutetaan mm. sairaanhoitajia ja insinöörejä.
- Pienentyvät ikäluokat eivät riitä korvaamaan koko osaajatarvetta, osaajia tarvitaan myös maan rajojen ulkopuolelta.
Itä-Suomen kuljetustarpeet unohdettu liikennejärjestelmän suunnittelussa
Pohjois-Karjalan maakuntahallitus käsitteli myös maakuntaliiton lausuntoa valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksesta. Liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltu suunnitelma käsittää vuodet 2026–2037.
Luonnoksen suurena puutteena maakuntaliitto pitää sitä, että saavutettavuus liitetään pääasiassa henkilöliikenteeseen jättäen logistinen saavutettavuus vähälle huomiolle. Esimerkiksi vilkasliikenteisimmistä rataosista mainitaan ainoastaan Päärata, vaikka tavaraliikenteen kuljetusvirtojen karttoja tarkasteltaessa vilkasliikenteisimmät rataosat sijoittuvat itäiseen Suomeen, Karjalan ja Savon radoille.
Maakuntaliiton mukaan rahoitusta on kohdennettava lisää Itä-Suomeen erityisesti perusväylänpitoon, kriittisiin siltoihin, ratojen välityskyvyn parantamiseen, juna- ja lentoliikenteiden ostoihin, kolmen tunnin saavutettavuuden varmistamiseen ja Itä-Suomen kansainvälisen saavutettavuuden parantamiseen.
Taiteen ja kulttuurin alueellinen tasa-arvo turvattava
Kokouksen kolmas lausunto lähti opetus- ja kulttuuriministeriölle. Maakuntaliitto esittää, että uuteen OKM:n hallinnonalan virastouudistukseen sisällytetään alueellisen tasa-arvon huomioiminen niin taiteen ja kulttuurin päätöksenteossa kuin rahoituksessa ja asiantuntijaelimissä. Lisäksi alueellinen taiteen ja kulttuurin edistämisen tehtävä tulee kirjata viraston tehtäviin. Taiteilijoiden toimeentuloedellytysten edistäminen tulisi jatkossakin olla kirjattuna laissa uuden viraston tehtäviin.
Huolena on, että OKM:n virastojen keskittäminen heikentää taiteen ja kulttuurin toimintaedellytyksiä maakunnissa. Nykyisessä lainsäädännössä Taiteen edistämiskeskuksen näkyvyys ja vaikuttavuus alueilla on turvattu mm. Taiken aluetoimipisteillä ja alueellisilla taidetoimikunnilla. Nyt lakiluonnoksessa ei ole kirjausta näistä kummastakaan.
Kokouksessa käsiteltyihin asioihin voi tutustua osoitteessa https://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/PKMKL/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2025121
Lisätiedot: maakuntahallituksen puheenjohtaja Hanna Räsänen, p. 050 514 3582, hanna.rasanen@eduskunta.fi, maakuntajohtaja Markus Hirvonen, p. 050 357 7739,