Inklusiivinen perusopetukseen valmistava opetus vahvistaa lähikouluperiaatetta, ehkäisee segregaatiota ja tukee kotoutumista. Elokuussa alkavan pilotoinnin ansiosta oppilaat pääsevät aloittamaan opiskelun heti omassa lähikoulussaan.
Inklusiivinen valmistava opetus tarkoittaa sitä, että oppilas osallistuu valmistavaan opetukseen ikätasonsa mukaisessa perusopetuksen ryhmässä. Elokuusta 2025 alkaen ensimmäisen vuosiluokan ikäisten oppilaiden valmistava opetus toteutetaan uudella tavalla.
– Opetus on tarkoitettu maahan hiljattain saapuneille ensimmäisen luokan oppilaille, jotka eivät ole esiopetuksen aikana saavuttaneet kehittyvän alkeiskielitaidon tasoa tai jotka ovat muuttaneet maahan vasta esiopetuksen jälkeen, kertoo monikulttuurisen opetuksen suunnittelija Annika Rae.
Kokemukset pilotoinneista myönteisiä
Inklusiivinen malli on lapsilähtöinen ja se vahvistaa lähikouluperiaatetta, ehkäisee segregaatiota ja tukee kotoutumista. Oppilaat pääsevät alusta asti integroitumaan omaan lähikouluunsa ja ympäristöönsä, mikä tukee myös perheiden kotoutumista.
– Kun lapsi pääsee aloittamaan opiskelun heti omassa lähikoulussaan, vältytään myös koulun vaihtamiselta koulutaipaleen alussa. Inklusiivinen valmistava opetus mahdollistaa vertaisoppimisen ja sosiaalisen integroitumisen. Lapsi tutustuu oman ikäryhmänsä koulutovereihin, muodostaa kaverisuhteita ja kiinnittyy kouluyhteisöönsä, toteaa monikulttuurisen opetuksen suunnittelija Tenna Käpylä.
Esimerkiksi Espoon kaupungin inklusiivisen valmistavan opetuksen pilotissa on testattu oppilaiden kieli- ja matematiikkataitojen kehittymistä sekä kotoutumista. Tulokset osoittavat mallin tukevan oppilaiden sosiaalisia suhteita, oppimismotivaatiota ja kouluyhteisöön kiinnittymistä.
Suomen kieli avainasemassa
Tavallisen ensimmäisen luokan arkeen valmistava opetus tarkoittaa kielitietoisen opetuksen tuomista entistä vahvemmin. Kielitietoinen opetus hyödyttää kaikkia oppilaita kielitaidosta riippumatta ja on nykyisen opettajuuden peruslähtökohta.
– Oppilaille järjestetään myös tilaisuuksia keskittyä vain suomen kieleen. Varsinaisen opetuksen lisäksi suomen kieltä tuodaan esille kaikessa toiminnassa, Rae toteaa.
Inklusiivinen valmistava opetus koskee vain 1.vuosiluokan oppilaita. Muiden vuosiluokkien ikäiset oppilaat opiskelevat edelleen ryhmämuotoisessa valmistavassa opetuksessa.
– Kokemuksia inklusiivisen valmistavan opetuksen pilotoinnista kerätään lukuvuoden 2025–2026 aikana ja kokemusten perusteella mallia kehitetään ja mahdollisesti laajennetaan tulevina lukuvuosina, Käpylä kertoo.
Inklusiivista valmistavaa opetusta toteutetaan jo monissa eri kunnissa, esimerkiksi Espoossa, Helsingissä, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä ja Vaasassa.
Lisätiedot:
Monikulttuurisen opetuksen suunnittelija Annika Rae, annika.rae@turku.fi,
p. 040 196 4874
Monikulttuurisen opetuksen suunnittelija Tenna Käpylä, tenna.kapyla@turku.fi,
p. 044 907 4816