Epic Challenge haastaa korkeakoulut ratkomaan Marsin asuttamista
Lahden ammattikorkeakoulu on mukana Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n järjestämässä Epic Challenge –ohjelmassa, jossa suomalaiset ja amerikkalaiset korkeakoulut kehittävät luovia ratkaisuja Marsin asuttamiseen. LAMKissa opiskellaan tällä hetkellä astronautti Charles Camardan johdolla NASA:n käyttämää ICED-innovaatiometodia (Innovative Concept and Engineering Design), jossa tehostetaan molempien aivopuoliskojen käyttöä ennakkoluulottomien ideoiden kehittämiseksi.
– Työskentely tapahtuu etäyhteyden avulla NASA:an ja sen asiantuntijoihin, tietotekniikan lehtori Juha Hyytiäinen tekniikan alalta kertoo. Hyytiäinen on LAMKin edustaja kansallisessa Epic Challenge -konsortiossa.
Epic Challenge käynnistyi viime vuonna, kun joensuulainen ohjelmistotalo Arcusys alkoi kehittää Yhdysvaltain avaruushallinnon kanssa uutta Valamis-oppimisympäristöä huippuyliopistojen opiskelijoille, tutkijoille, astronauteille ja avaruustutkimuksesta kiinnostuneille nuorille. LAMK lähti mukaan ohjelmaan loppukeväästä. Nyt opiskelijoille on tarjolla viisi opintopistettä Marsin asuttamisen ratkaisemisesta.
– Opiskelijat ovat aidosti innoissaan haasteesta. Vaikka opiskelijarekrytointi käynnistyi kesälomien kynnyksellä, saatiin nopeasti 20 kiinnostunutta niin tekniikasta, liiketaloudesta kuin muotoilustakin mukaan. Itsekään en tiennyt hommasta juuri mitään, mutta tämä käy mielenkiintoisemmaksi koko ajan, Hyytiäinen toteaa.
Nopeita kokeiluja
Vaikka Marsiin ei vielä päästäisikään, Epic Challengessa opitaan paljon: hyödyntämään ICED-menetelmiä, työskentelemään monialaisesti ja kansainvälisesti, suunnittelemaan ja toteuttamaan kokeita ja rakentamaan prototyyppejä sekä olemaan vuorovaikutuksessa NASA:n ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Samalla kasvaa tietämys Marsista ja avaruudesta yleensä.
– NASA:n mallissa oleellista on nopea kokeileminen. Camardan kertoi taannoin käytännön esimerkin. Kun sukkulan siiven korjaaminen kiertoradalla ei onnistunut perinteisin keinoin, keksittiin lyödä piikillä särö siipeen ja poraamaan sitten. Siis avaruudessa, Hyytiäinen jatkaa.
Toiminnasta huokuu viime aikoina Suomessakin pinnalla ollut kokeilukulttuuri. Hyytiäisen mukaan alkuvaiheessa on tärkeää selvittää ns. state of the art, eli se, mitä muualla tehdään asian tiimoilta ja nähdä asioita muiden silmin.
– Kun perustyö on tehty, hahmotellaan nopeasti ratkaisumalleja, testataan niitä ja opitaan virheistä. Keskeistä on avoimien suunnittelullisten kysymysten esittäminen. Idean keksijä haastaa ja kehittää ideaa edelleen, yhteistyössä muiden osaajien kanssa.
Puolessa vuodessa pitäisi päästä kokeiltaviin prototyyppeihin.
Seuraa matkaa Facebookissa
Epic Challenge –konsortiossa mukana ovat LAMKin lisäksi Karelia AMK, Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä, Joensuun Normaalikoulu, Joensuun Lyseo, Tampereen AMK ja Helsingin yliopisto.
LAMKin Epic Challenge -haasteen etenemistä voi seurata Facebookissa, Nasa Epic Challenge Lahti, @nasaepicchallengelahti.
Lisätietoja:
Juha Hyytiäinen, tietotekniikan lehtori, LAMK
Juha.hyytiainen@lamk.fi
050 387 1931