Kurkistus korpuksiin ja kieltoilmauksiin -paketti tutustuttaa viittomakieliset koululaiset korpusten hyödyntämiseen äidinkielen opiskelussa. Materiaali houkuttelee kokeilemaan nykytekniikkaa viittomakielen opetuksessa uudella tavalla, muun muassa piirtämällä muistiinpanoja videokuvan päälle. Kaksikielisen materiaalin julkaisee Kuurojen Liitto ry ja sen valmistamista on tukenut Koneen Säätiö.
Kurkistus korpuksiin ja kieltoilmauksiin ‑materiaali kannustaa yläasteikäisiä perehtymään omaan äidinkieleensä uudesta näkökulmasta. Konkreettisen tarkastelun kohteeksi on valittu suomalaisen viittomakielen kieltolauseet, joihin ammennetaan näkökulmia myös viittomakielen sanakirjoista ja tutkimuksesta. Oppilaita ohjataan myös omaehtoiseen kielen analysointiin muun muassa eri tyyppisin tehtävin.
Korpuksella tarkoitetaan joukkoa tietyn kielen tallenteita, joihin on tehty systemaattisia kielitieteellisiä merkintöjä. Kipo-korpuksen videoiden jokainen viittoma on nimetty omalla glossilla ja päivitettyyn versioon on lisätty myös suomennos. Merkinnät mahdollistavat tallenteista tehtävät haut. Kielipankissa on tarjolla toinenkin suomalaisen viittomakielen korpusaineisto, Jyväskylän yliopistossa ProGram-hankkeessa tuotettu Snowfrog, jonka käyttöä kurkistuspaketti myös helpottaa.
Kuurojen Liitto haluaa tukea erityisesti nuorten viittomakielisten äidinkielenopiskelua, sillä opetuskäyttöön laadittua materiaali ei juurikaan ole. Tutustumispaketin voi ladata Kuurojen Liiton verkkosivulta ilmaiseksi ja sitä voidaan käyttää opetuksessa monin eri tavoin. Avoimella jakamisella halutaan myös kannustaa opettajia, kouluja ja oppilaita rohkeammin jakamaan viittomakielen tunneille tehtyä materiaalia. Koko kieliyhteisön panos kielen elinvoimaisuuden vahvistamiseksi on äärettömän tärkeä.
Lisätietoa:
Niina Lappalainen, sanakirjantoimittaja (materiaalipaketin toimittaminen)
niina.lappalainen@kuurojenliitto.fi
p. 040 522 2308
Päivi Mäntylä, sanakirjantoimittaja (viittomakielisen aineiston toimittaminen)
paivi.mantyla@kuurojenliitto.fi
p. 044 372 0603 (tekstiviestit ja videopuhelut)
Tutustumispaketti julkaistaan 14.12. pdf-dokumenttina ja se sisältää linkit yli 90 videotiedostoon. Alla näytteitä eri tyyppisistä materiaalin osista.
Luku 1.1 Korpukset pähkinänkuoressa
Tehtävä 3
Sanasto: id-glossi
Esimerkki viittoman käytöstä: EVÄTÄ
http://video.arkena.com/play2/embed/player?accountId=128853&mediaId=4831a931-00090027-8ab77983&configId=default&pageStyling=adaptive&autoplay=false&repeat=false&sharing=true&download=true
Lähteet:
Kipo-korpus. Kuurojen Liitto ry: Kipo (Suomen viittomakielten kielipoliittinen ohjelma 2010) -korpus [videokorpus]. - FIN-CLARIN [viitattu 8.12.2016]. Saatavissa Kielipankin kautta: http://urn.fi/urn:nbn:fi:lb-1001100112530 https://lat.csc.fi/ds/asv/?0&openpath=node:12530.
Kurkistus korpuksiin ja kieltoilmauksiin. Tutustumispaketti korpusten hyödyntämiseen viittomakieli äidinkielenä -opetuksessa. Julkaistaan 14.12.2016 Kuurojen Liiton verkkosivuilla http://www.kuurojenliitto.fi/fi/viittomakielet-ja-viittomakieliset/tutkimus-ja-sanakirjatyo
Snowfrog. Jyväskylän yliopisto, Viittomakielen keskus: ProGram-data. The stories Snowman and Frog, where are you? Versio 1 (2016). – FIN-CLARIN [viitattu 8.12.2016]. Saatavissa Kielipankin kautta: http://urn.fi/urn:nbn:fi:lb-1001100113005.