Vastapainon kevät pitää sisällään muun muassa uusliberalismin analyysia, monimutkaista maailmantaloutta ja Viron kansalliskirjailija A. H. Tammsaaren elämää.
Tiedä enemmän, luule vähemmän!
Paavo Löppönen
Vapauden markkinat. Uusliberalismin kertomus
Onko uusliberalismi tuonut maailmaan hyötyä, kärsimystä vai kumpaakin? Mitä jokaisen täytyy tietää uusliberalismista, löytyy tästä kirjasta.
n. 230 s.
maaliskuu
Juhani Salokannel
Nuoren Viron omatunto. Kansalliskirjailija A. H. Tammsaare
Viron Väinö Linnan elämä teokset ja elämänvaiheet näytetään osana Viron historian suurta kertomusta. Kertomus A. H. Tammsaaresta on kertomus koko virolaisesta mielenmaisemasta.
n. 330 s.
maaliskuu
Johan Söderberg
Maailman taloushistoria – Esiteollinen aika
Suom. Paula Autio
Teos on selkeä, innostava yleisesitys ja välttämätöntä luettavaa jokaiselle taloudesta kiinnostuneelle. Se kertoo mukaansatempaavasti, kuinka talousjärjestelmät muodostuivat eri puolilla maailmaa, kuinka ne kohtasivat ja vaikuttivat toisiinsa.
Tuhat vuotta sitten Eurooppa oli takapajuinen alue, kun taas Kiinassa ja Lähi-idässä oli edistyneet talousjärjestelmät. Vasta keskiajalla Eurooppa alkoi ensimmäistä kertaa kehittyä kohti taloudellista ja sotilaallista etulyöntiasemaa.
n. 420 s.
toukokuu
Saskia Sassen
Karkottamisen logiikka. Brutaali ja monimutkainen maailmantalous
Suom. Mariko Sato
Mitä yhteistä on pakolaisilla, finanssikriisissä kotinsa menettäneillä yhdysvaltalaisilla ja kaivosteollisuuden maananastuksilla? Saskia Sassenin mukaan nämä kaikki ovat esimerkkejä karkottamisesta eli prosessista, jossa ihmisiä, yrityksiä ja maa-aineksia ajetaan ulos elinkeinoista, asuinalueilta ja luonnosta. Kirja on merkittävän ajattelijan puheenvuoro globalisaation julmuudesta.
n. 280 s.
huhtikuu
Natasha Vilokkinen
Tiedontuojat. Opas tietokirjan suomentajalle
Ensimmäinen tietokirjallisuuden suomentajille suunnattu opas. Käytännön käsikirja käy kattavasti läpi kaiken, mitä käännösprosessissa tulee ottaa huomioon. Rennosti kirjoitettu opas on täynnä hyödyllisiä vinkkejä tiedonhakuun ja yhteistyöhön kustantamon kanssa.
n. 250 s.
helmikuu
Toim. Johanna Niemi, Heini Kainulainen & Päivi Honkatukia
Sukupuolistunut väkivalta. Oikeudellinen ja sosiaalinen ongelma
Sukupuolella on väliä, kun on kyse väkivallasta. Monitieteinen teos tarjoaa välineitä ymmärtää väkivallan syitä ja seurauksia. Aiheita ovat muun muassa väkivaltakokemusten yleisyys, oikeudelliset käytännöt, väkivallan uhrien ja tekijöiden auttamistyö sekä se, miten etnisyys, ikä ja muut erot liittyvät väkivallan sukupuolistuneisuuteen.
n. 400 s.
maaliskuu
Jaana Sellman ja Tuula Tykkyläinen
Puheterapia. Vuorovaikutus muutoksen välineenä
Uraauurtava perusteos puheterapiasta. Tutkimukseen perustuva teos kuvaa, mitä puheterapia on. Se analysoi, millaisia vuorovaikutuksen keinoja puheterapeutti ja asiakas käyttävät kuntoutuksessa ja miten terapiaan sisältyvä muutos tapahtuu. Vastaavaa teosta ei ole suomeksi aiemmin julkaistu.
n. 220 s.
toukokuu
POKKARIT
Hannah Arendt
Vita activa. Ihmisenä olemisen ehdot
Suom. Riitta Oittinen ja työryhmä
Arendtin merkkiteos on politiikan intohimoinen puolustus. Arendt etsii Vita activassa (1958) filosofista tarkastelutapaa, joka tekisi oikeutta ihmiselämän erikoislaadulle. Tämä runsaasti keskustelua herättänyt puheenvuoro on Arendtin klassikoksi kohonnut filosofinen pääteos.
n. 420 s.
helmikuu
Tommaso Campanella, Francis Bacon, David Hume
Toim. Mikko Lahtinen
Suom. Pia Mänttäri, Topi Makkonen, Petri Koikkalainen & Tuukka Tomperi
Kirja sisältää kolme utopiakirjallisuuden klassikkoa. Tommaso Campanellan Aurinkokaupunki (1602) ja Francis Baconin Uusi Atlantis (1627) ovat huomattavimmat renessanssin ajan utopiat. Valistuksen aikakauteen sijoittuva David Humen Täydellisen valtion idea (1752) on puolestaan loistelias esimerkki utopiaan kriittisesti mutta arvostavasti suhtautuvasta täydellisen valtion kuvauksesta. Teokseen sisältyy filosofi Mikko Lahtisen kirjoittama johdatus utopistisen ajattelun historiaan.
n. 350 s.
helmikuu
Benedict Anderson
Kuvitellut yhteisöt. Nationalismin alkuperän ja leviämisen tarkastelua
Suom. Joel Kuortti
Klassinen analyysi siitä, kuinka kansakunta keksittiin. Benedict Anderson tutkii kansakuntien alkuperää ja aatehistoriaa sekä vertailee nationalismin ilmenemismuotoja eri puolilla maailmaa. Hänelle kansakunnat ovat kuviteltuja yhteisöjä, joiden jäsenet sitoutuvat tiukasti yhteen toisilleen tuntemattomien ihmisten kanssa.
n. 345 s.
maaliskuu
Arvostelukappaleet:
Vastapaino/Mikko Jämsén, mikko.jamsen@vastapaino.fi, 03 3141 3501