Tammikuussa alkaa valtion tarjoama kielikylpy
Tammikuussa 12 000 nuorta aloittaa inttislangin opiskelun osana varusmiespalvelusta. Armeijaslangi, eli inttislangi, on varusmiespalveluksen suorittaneiden suomalaisten kehittämä puhekieli, jota käytetään nykyään pääasiassa varuskunnissa. Puhekieli ja termit ovat levinneet varuskunnista reserviläisten mukana koko valtakunnan alueelle.
Suomessa inttislangia puhuu ja ymmärtää vajaa puolet suomalaisista, jos lasketaan reserviläiset ja parhaillaan palvelusta tai muita puolustusvoimien tehtäviä suorittavat yhteen. Armeijassa käytetty puhekieli sisältää paljon termejä, joita ei käytetä siviilielämässä. Lähes jokaiselle armeijan varusteelle, tehtävälle ja asialle on keksitty intin puhekieleen oma sana.
”Inttislangi voi hyvin ja kehittyy jatkuvasti. Varusmiespalveluksen aikana opitaan kokonaan uusi kieli, jota ulkopuolisen on vaikea ymmärtää. Esimerkiksi inttilesket, eli palvelusta suorittavien puolisot, kuulevat inttislangia ja oppivat hiljalleen ymmärtämään sitä. Termeissä on eroja myös maantieteellisesti ja ikäryhmien välillä”, sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitila.
Inttislangin puhetaitoa pidetään yllä, kun varusmiespalveluksen suorittaneet keskustelevat omasta varusmiesajastaan. Tilanne on tuttu ja joskus jopa kiusallinen slangia osaamattomille. Slangia puhuvien tuttavien kautta erikoisen sanaston voi kuitenkin oppia ja parhaiten se tarttuu valtion tarjoamassa kielikylvyssä. Muina aikoina kielipäätä voi hioa esimerkiksi reserviläisjärjestöissä ja vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kursseilla.
”Slangia opetellaan Suomessa 165, 255 tai 347 vuorokautta riippuen palvelusajan pituudesta. Useimmat oppivat kielen perusteet ja pystyvät kommunikoimaan slangia käyttäen viimeistäänkahdeksan viikkoa kestävän peruskoulutuskauden jälkeen. Tämän jälkeen slangista opitaan erikoiskoulutuskauden sanastoa johtajakoulutuksessa tai tehtäväkohtaista sanastoa miehistön koulutuksessa”, Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg kertoo.
Ohessa lista asusteista ja muista inttislangin sanoista, jotka opitaan jo varusmiespalveluksen ensimmäisten päivien aikana:
- Aamukasa = Juuri palvelukseen astunut alokas
- Firma = Puolustusvoimat
- Gines = Varusmiespalveluksessa vietettävä viikonloppu
- Gonahdus = Kiinnostuksen lopahtaminen
- Häröpallo = Epämääräinen röykkiö tai vino kolmirivi varusmiehiä
- Kurkkusalaatti = Maastopuku
- Nallepuku = Lämpöalusasu
- Nasse = Kaasunaamari
- Pikkumustat = Urheilushortsit
- Sipa = Siivouspalvelu
- Smurffipuku = Sininen urheiluasu
- Sorsa = Maastokuvioitu lippalakki
- Tetsari = Taisteluvyö
- Tornari = Tornihuhu, eli huhupuhe
- Vemppa = tilapäisen vapautuksen palveluksesta saanut esim. sairauden johdosta
Kattavan inttislangisanaston löydät Varusmiesliiton ylläpitämältä inttiin.fi-sivustolta.
Lisätietoja:
Olli Nyberg, Reserviläisliiton toiminnanjohtaja
(09) 4056 2041 tai 0400 640 755
olli.nyberg@reservilaisliitto.fi
Rami Laitila, Varusmiesliiton puheenjohtaja
040 703 2665
rami.laitila@varusmiesliitto.fi