Vuoden vaihteessa julkaistut PISA-tulokset osoittivat, että suomalaisen koulun kurssi kaipaa reivaamista. Vaikka tulokset olivat kansainvälisessä vertailussa edelleen hyvät, on suunta ollut tutkimuksesta toiseen heikkenevä.
On syytä muistaa, että PISA-tutkimukset kertovat menestyksestä yli vuoden viipeellä. Edelliset tulokset tehtiin vanhan opetussuunnitelman pohjalta ja vasta seuraavat tulokset antavat tietoa siitä, miten pärjäämme uuden opetussuunnitelman eväillä, sanoo Suomen Rehtorit ry:n uusi puheenjohtaja Antti Ikonen.
Uusi opetussuunnitelma tavoittelee isoa muutosta niin oppimistapahtumaan kuin kouluyhteisön toimintakulttuuriin. Koulun digitalisoitumisessa iso askel on edessämme juuri nyt. Koulu on suuremmassa muutoksessa kuin aikakausiin.
Tiedämme hyvin, miten iso rooli johtamisella on suurissa muutoksissa. Oppilaitosjohtajan aikaa tarvitaan nyt erityisen paljon pedagogiseen johtamiseen ja koulun sisällölliseen uudistamiseen, Ikonen sanoo.
Rehtoreiden työtodellisuus kertoo kuitenkin muuta. Suomen Rehtorit ry:n strategiapäivitystä varten tehty jäsenkysely osoitti, että rehtorille kasautuu yhä entistä enemmän isojen uudistusten johtamisen sijaan täysin toisarvoisia työtehtäviä. Esimiehen ajalle on ottajia enemmän kuin on rahkeita.
Rehtoriammatin kuvaa on nyt kirkastettava ja keskityttävä olennaisimpaan. Koulun kehittämiselle on todella olemassa tarve. Siinä voimme kuitenkin onnistua vain, kun koulun rehtorilla on riittävästi aikaa tärkeimmille työtehtäville!
Suomen Rehtorit ry piti vuosikokouksensa Helsingissä 27.1.2017. Järjestön puheenjohtajaksi valittiin rehtori Antti Ikonen Joensuusta.
Hallituksen jäsenet, heidän henkilökohtaiset varajäsenensä ja heidän kotipaikat ovat:
jäsen varajäsen
Anne Laatikainen, Hämeenlinna Jyrki Rosti, Lahti
Riitta Mutru, Kouvola Pertti Tuomi, Mäntsälä
Hanna-Kaisa Pylkkänen, Mikkeli Anna Renko, Joensuu
Seppo Pulkkinen, Jyväskylä Kaisa Isotalo, Seinäjoki
Marja-Leena Ruha-Tuomola, Helsinki Veli-Matti Hakanen, Turku