Kesätyönantajat osaavat hoitaa palautteenantotilanteet erinomaisesti ja hyvässä hengessä. Nuoret kaipaavat kuitenkin enemmän säännöllistä ja kehittävää palautetta. Myös mobiilisovelluksia toivotaan hyödynnettävän kasvokkain annettavan palautteen tukena.
Kesätyöllä on suuri merkitys työelämätaitojen kehittäjänä. Siksi nuoret haluavat työstä riittävästi palautetta. Palautteen antaminen on työnantajan vastuulla, sillä nuoret eivät sitä osaa erikseen pyytää.
Tärkein henkilö palautteen saamisessa on lähin esimies, sillä 86 prosenttia nuorista saa palautteensa esimieheltä tai tiiminvetäjältä. Toiseksi eniten palautetta antavat työtoverit ja kolmantena tulee asiakkaiden antama palaute. Tulokset käyvät ilmi Vastuullinen kesäduuni -kampanjan ja T-Median toteuttamasta kyselytutkimuksesta.
‒ Esimies nähdään arvovaltaisempana palautteenantajana kuin vaikkapa työkaverit. Esimiehen tehtävä onkin kokonaisvaltaisen palautteen antaminen, ja työkavereiden merkitys korostuu päivittäisessä vuorovaikutuksessa, Vastuullinen kesäduuni -kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen sanoo.
Mobiilisovellukset tukemaan kasvokkain keskustelua
Vaikka kommunikaatio työelämässä hoituu yhä enemmän sähköisissä kanavissa, 61 prosenttia nuorista haluaa saada palautteensa kasvokkain. Sähköiset välineet toimivat hyvänä apuna, ja erityisesti mobiilisovelluksia toivotaan päivittäisen viestinnän työkaluiksi.
Nuoret arvostavat itseä kehittävää ja rakentavaa palautetta sekä luontevia, nopeita ja epävirallisia palautteenantokäytäntöjä. Tämä ei kuitenkaan poista kehityskeskustelujen tarvetta ‒ erityisesti vanhemmat ja kokeneemmat kesätyöntekijät tarvitsevat työstään syvällisempää palautetta.
Sukupuolten välinen ero näkyy siinä, että naiset ovat miehiä kriittisempiä palautteen suhteen. 73 prosenttia miehistä kokee saamansa palautteen rakentavaksi, kun samaan aikaan näin ajattelee nuorista naisista vain vajaa 63 prosenttia,
‒ Nuorten oppimisen ja kehittymisen halu näkyy suuressa palautteen tarpeessa, muistuttaa johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen Taloudellinen tiedotustoimisto TATista.
Palautteen saaminen kesätyössä oli Vastuullinen kesäduuni 2017 -kampanjan starttiseminaarin teemana 25.1. Seminaarissa esitetyt tulokset perustuvat tutkimus- ja viestintäyhtiö T-Median kyselyyn, johon vastasi 297 15‒28-vuotiasta. Kysely toteutettiin T-Median tutkimuspaneelissa 19.12.2016 ‒ 8.1.2017.
Laajempi raportti Palautteen saaminen kesätyöstä -kyselytutkimuksesta löytyy tästä.
Lisätietoja
Projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen
puh. 040 727 9717
paivi.salminen-kultanen(a)t-media.fi
Johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen
puh. 040 545 2198
liisa.tenhunen-ruotsalainen(a)tat.fi
---
TATin ja T-Median luotsaama Vastuullinen kesäduuni -kampanja haastaa työnantajat tarjoamaan nuorille enemmän ja laadukkaampia kesätöitä. Tavoitteena on tarjota yli 50 000 kesätyöpaikkaa. Kampanjaan osallistuvat työnantajat sitoutuvat kuuteen hyvän kesätyön periaatteeseen, jotka ovat hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja työtodistus.
Vuoden 2017 kampanjan pääyhteistyökumppanit ovat Sonera, Nokia, Destia, S-ryhmä, Opteam, Varma ja Oikotie Työpaikat.
Työnantaja, ilmoittaudu mukaan: www.kesaduuni.org