Perjantaina 17.2.2017 klo 12, Seminaarinmäki, Vanha juhlasali S212
TtM Li-Tang Tsain gerontologian ja kansanterveyden väitöskirjan ”Walking, physical activity, and life-space mobility among older people” (Iäkkäiden ihmisten kävely, fyysinen aktiivisuus ja liikkuminen elinpiirissä) tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä dosentti, akatemiatutkija Sari Stenholm (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Taina Rantanen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.
Kävely on suosittu fyysisen aktiivisuuden muoto ikäännyttäessä. Kävely on myös edellytys sille, että henkilö pystyy suoriutumaan päivittäisistä toiminnoistaan itsenäisesti, sekä osallistumaan sosiaalisiin aktiviteetteihin.
Väitöstutkimuksessa kävi ilmi, että ulkona kävely ja kohtuullinen fyysinen aktiivisuus auttavat säilyttämään laajemman elinpiirin. Elinpiirin laajuuden tiedetään olevan yhteydessä hyvään elämänlaatuun. Kävelyn määrää ikääntyneet voivat kartuttaa esimerkiksi tekemällä ostoksia tai kävelylenkkejä. Väitöstutkimus osoitti, että kävelyreitit ja kauppareissut auttoivat kartuttamaan päivittäisten askelten määrää. Henkilö saattaa siis ajaa autolla isoon ostoskeskukseen, mutta liikkuminen suurissa marketeissa on myös osa fyysistä aktiivisuutta.
Tutkimuksessa hyödynnettiin kiihtyvyysantureita. Näin saatiin kerättyä dataa, jonka avulla selvitettiin kuinka fyysinen aktiivisuus ennustaa elinpiirissä tapahtuvia liikkumisen muutoksia. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös sitä, miten kävely on yhteydessä asumisjärjestelyihin, ympäristössä oleviin liikkumisen esteisiin, sekä ulkona liikkumisen syihin eri elinpiirin tasoilla. Aihetta ei ole aiemmin juurikaan tutkittu sen merkityksellisyydestä huolimatta.
Haasteet riippuvat siviilisäädystä
Tutkimuksessa havaittiin myös, kuinka puolisonsa kanssa elävät henkilöt kävelivät vähemmän hoitaessaan asioita. On luonnollista, että puolisot huolehtivat kumppanistaan kaikilla elämän osa-alueilla. Jotta fyysisen aktiivisuuden määrä lisääntyisi, on kuitenkin tärkeää, että puolisot kannustavat toisiaan liikkumiseen ja asioiden hoitamiseen sen sijaan, että hoitavat asiat toisen puolesta.
Väittelijän mukaan erityistä huomiota tulisi kiinnittää liikkumisen esteisiin ja liikkumiseen houkutteleviin tekijöihin yksinasuvilla. Esimerkiksi talojen sisäänkäyntien esteet, kuten painavat ovet ja portaat, olivat erityisen suuri ongelma yksinasuville. Tämä tulisi huomioida, kun tehdään kodinmuutostöitä ja suunnitellaan uusia asuinrakennuksia.
Tsain väitöstutkimus toteutettiin Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen yhteisessä Gerontologian tutkimuskeskuksessa. Tutkimusta ovat rahoittaneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden tiedekunta, Suomen Akatemia sekä Juho Vainion säätiö.
Lisätietoja:
Li-Tang Tsai, puh. +45 28 87 05 66, ltsai@health.sdu.dk
Viestintäharjoittelija Kirke Hassinen, +358 40 805 3638
Li-Tang Tsai kirjoitti ylioppilaaksi Taiwanin Taipein First Girls’ -lukiosta vuonna 2004. Hän valmistui Taiwanin Yang Ming yliopistosta kandidaatiksi vuonna 2009 pääaineena fysioterapia ja Jyväskylän yliopistosta terveystieteiden maisteriksi vuonna 2011 pääaineena gerontologia ja kansanterveys. Tsai on työskennellyt tohtorikoulutettavana terveystieteiden laitoksella vuosina 2011-2016. Tällä hetkellä Tsai työskentelee tutkijana Tanskassa Southern Denmark yliopistossa.
Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Sport, Physical Education and Health, 254, 75 s., Jyväskylä 2017, ISSN 0356-1070; 254, ISBN 978-951-39-6964-6 (nid.), ISBN 978-951-39-6965-3 (PDF). Sitä saa Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisuyksiköstä, puh. 040 805 3825, myynti@jyu.fi