Pakkanen kirpaisee tuulen avittamana poskia Kuluskairassa Rovaniemellä. Metsäkone hiljenee ja kuskina ollut opiskelija vaihtaa autoon, jossa on muita opiskelijoita odottamassa kaupunkiin lähtöä. Metsä hiljenee vain hetkeksi ja pian koneeseen nousee toisen vuoron opiskelija, joka jatkaa siitä mihin edellinen jäi. Monikäyttömetsistä korjataan puuta opiskelijoiden toimesta kymmenestä kolmeentoista tuhatta kuutiota vuosittain.
Valtion monikäyttömetsät tarjoavat hyvän harjoitteluympäristön Lapin ammattiopiston metsäkoneenkuljettajaksi opiskeleville opiskelijoille. Metsähallituksen suunnittelijan tekemän korjuusuunnitelman ohjeilla on hyvä lähteä harjoittelemaan. Siinä on kuvattu lähtöpuusto ja tavoitepuusto, kuvion rajat, luontokohteet, tarvittaessa ajourat ja niin edelleen. Usein kyseessä on laaja alue, jossa on monenlaisia hakkuutapoja. ”Opiskelijat joutuvat käyttämään hoksottimiaan ja vaihtamaan korjuuohjetta metsän muuttuessa erilaiseksi”, kuvailee opettajana toimiva Risto Juopperi. Hän tarkentaa, että hakkuutapojen rajat ovat korjuusuunnitelmissa, mutta kuskin pitää huomata itsekin metsänkuvassa tapahtuvat muutokset. Juopperi kertoo myös, että suhteellisen pienelle alueelle saadaan monta konetta töihin ja se mahdollistaa seurannan pienilläkin henkilöresursseillla.
Metsähallituksen työmailla annetaan myös anteeksi pienet virheet. Yksityismetsissä metsänomistajat vaativat usein luonnollisesti parasta toteutusta, jossa ei virheisiin ole varaa. Opiskelijoilta ei kuitenkaan voida odottaa aivan täydellistä suoritusta harjoittelun alkuvaiheilla. Kuluksessa on harjoittelemassa ensimmäisen vuoden opiskelijat, joilla ei ole vielä kovin paljon kokemusta. Ennen oikeilla koneilla työskentelyä he ovat harjoitelleet oppilaitoksen simulaattoreilla perustaidot, joita käytännön työssä kehitetään ammattimaisemmaksi.
Lapin ammattiopisto on itseohjautuva yksikkö
Metsähallituksen korjuuesimies Jukka Salmi kertoo Lapin ammattiopiston tekevän erinomaista työtä uusien ammattitaitoisten kuljettajien kouluttamisessa metsäalalle. Koko metsäsektorille on tärkeää saada uusia kuljettajia lisää. Alalta eläköityy huomattava määrä työntekijöitä lähivuosien aikana ja ihmisten tarve uusiutuville raaka-aineille lisääntyy. ”Puiden saamiseksi metsästä jalostettavaksi maitopurkeiksi, pehmopapereiksi, vaatekuiduiksi tai vaikka jäätelön aineosaksi tarvitaan harvesterin-, ajokoneen- ja tukkirekan kuljettajia”, lisää tiedottaja Juri Laurila Metsähallitukselta.
Salmi kertoo Lapin ammattiopiston olevan myös erittäin itseohjautuva yksikkö, koska ammattitaitoiset opettajat ovat jatkuvasti korjuutyömaalla läsnä ja yhteys MH:een tapahtuu yhden yhteyshenkilön kautta. Korjuun- ja puutavaran laatua tarkkaillaan opettajien toimesta jatkuvasti ja laatu- sekä motokontrolli -mittaukset tehdään LAO:n toimesta ja ovat siten osa koulutusta. Metsähallitus ei tee tarkistusmittauksia kuten tavallisille urakoitsijoille.
Video katsottavissa osoitteessa https://youtu.be/72FkKyzw4kI
Lisätiedot:
Jukka Salmi, korjuuesimies, Metsähallitus jukka.salmi@metsa.fi, +358400736130
Risto Juopperi, opettaja, Lapin ammattiopisto risto.juopperi@lao.fi, 020 798 4572