Lahden ammattikorkeakoulusta on valmistumassa Sote-uudistuksen kynnyksellä uusia sairaanhoitajia, joilla on oikeus rajattuun lääkkeenmääräämiseen.
Lahden ammattikorkeakoulusta valmistuu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2017 sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen koulutuksesta 18 sairaanhoitajaa, joilla on Valviran rekisteröinnin jälkeen oikeus rajattuun lääkkeenmääräämiseen. Sairaanhoitajat ovat Lahdesta, Heinolasta, Nastolasta, Iitistä, Riihimäeltä, Kouvolasta, Kotkasta ja Helsingistä.
Koulutuksen päätöstilaisuus järjestetään 10.3.2017 klo 13-15 Lahden ammattikorkeakoulun auditoriossa. Tilaisuudessa on vieraana ja luennoitsijana sosiaali- ja terveysministeriöstä Marjukka Vallimies-Patomäki (neuvotteleva virkamies, TtT, terveydenhuoltoneuvos) kertomassa sairaanhoitajan rajatun lääkkeenmääräämisen nykytilasta ja tulevaisuudesta.
Lääkkeenmääräämiskoulutuksen käyneet sairaanhoitajat tehostavat terveysasemien toimintaa
Sosiaali‐ ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen tavoitteena on sekä kaventaa ihmisten hyvinvointi‐ ja terveyseroja että hallita kustannuksia. Muutokset väestön terveystarpeissa ja sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristössä edellyttävät hoitotyön kliinisen asiantuntijuuden vahvistamista. Sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen koulutus on työelämän vaatimukseen vastaava laaja korkeakoulutasoinen osaamiskokonaisuus, joka muodostuu kahden koulutusammatin (sairaanhoitaja ja lääkäri) väliin syntyvästä tehtäväkuvasta, joka laajentaa sairaanhoitajan roolia lisäten vastuuta ja osaamista asiakkaan terveydentilan määrittelystä ja lääkehoidon toteutuksesta.
”Lääkkeenmääräämiskoulutuksen käyneet sairaanhoitajat tehostavat ja joustavoittavat terveysasemien toimintaa. Asiakkaalle tämä voi näkyä esimerkiksi siten, että saa nopeammin hoidon nielu- tai silmätulehdukseen. Mm. verenpainetaudin vuosikontrollit tapahtuvat sairaanhoitajalla ja lääkkeenmääräämiskoulutettu sairaanhoitaja voi uusia reseptin samalla käynnille, mikä helpottaa asiakkaan hoitoa. Jatkossa, kun koulutettuja hoitajia on enemmän ja lääkkeenmääräämisoikeudet mahdollisesti laajenevat, toiminta voi tehostaa toimintaa hyvinkin merkittävästi”, sanoo koulutusylilääkäri Leea Kallio Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.
Nyt valmistuvalla kurssilla on viisi Akuutti24ssä työskentelevää sairaanhoitajaa. Yhteensä Akuutissa on tästä keväästä lähtien seitsemän lääkkeenmääräämisoikeuden omaavaa hoitajaa. Käytännössä siis joka päivä aamusta iltaan hoitaja, joka voi tutkia ja hoitaa itsenäisesti esimerkiksi nielu- ja virtsatietulehduspotilaita. Tämä vapauttaa lääkärin työpanosta vaikeammin sairaille ja nopeuttaa potilaiden hoidon saantia myös päivystyksen muilla hoitolinjoilla toteavat ylihoitaja Pirjo Orre ja ylilääkäri Liisa Kokkonen.
Säännökset rajatusta lääkkeenmääräämisestä astuivat voimaan vuonna 2010
Säännökset sairaanhoitajan rajatusta lääkkeenmääräämisestä tulivat voimaan vuonna 2010 (L 433/2010). Sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisoikeus edellyttää koulutuksen lisäksi terveyskeskuksen vastaavan lääkärin antaman kirjallisen määräyksen ja Valviran rekisteröinnin. Rajattu lääkkeenmäärääminen sisältää oikeuden määrätä apteekista lääkkeitä, kun lääkitys perustuu sairaanhoitajan toteamaan hoidon tarpeeseen. Lääkkeenmääräämisen oikeutta on rajattu tiettyihin tauteihin ja lääkkeisiin. Lisäksi lääkkeenmääräämisoikeuteen kuuluu lääkärin aloittaman lääkehoidon jatkaminen määrätyissä sairauksissa ja lääkityksissä valtakunnallisten hoitosuositusten mukaisesti. Esimerkiksi sairaanhoitaja voi aloittaa lääkityksen virtsatieinfektioon ja jatkaa verenpainetaudin lääkehoitoa. Lääkkeenmääräämisen oikeus on ainoastaan sairaanhoitajan itse tutkimille avoterveydenhuollon potilaille, jotka ovat pääasiassa yli 12-vuotiaita esimerkiksi sairaanhoitajan vastaanotolla, äitiys-, perhesuunnittelu- ja lastenneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, kansanterveystyönä järjestetyssä työterveyshuollossa ja terveyskeskuspäivystyksessä. Tarkemmat säännökset lääkkeenmääräämisen koulutuksesta sekä kyseisten oikeuksien piiriin kuuluvista lääkkeistä ja käytännöistä sisältyvät asetuksiin (A1089/2010, A 1088/2010), jotka tulivat voimaan vuonna 2011.
Farmakologia ja reseptioppi yliopistosta
Sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen koulutus kestää reilun vuoden ja sisältää monipuolisesti muun muassa lääkehoitoa, farmakologiaa, tautioppia ja potilaan kliinistä tutkimista. Ammattikorkeakoulu vastaa opintojen järjestämisestä pääosin, mutta farmakologian ja reseptiopin opintokokonaisuudesta vastaavat yliopistot, jotka järjestävät saman opintokokonaisuuden sekä lääketieteen opiskelijoille että rajatun lääkkeenmääräämisen sairaanhoitajille. Lisäksi koulutukseen sisältyy erikoispätevyyden osoittaman osaamisen varmentaminen kliinisen tutkimisen, päätöksenteon ja hoitotyön toteuttamisen osalta oikean kaltaisissa standardoidussa vastaanottotilanteissa (OSCE), farmakologisen osaamisen varmentaminen kirjallisin kokein, työelämässä tapahtuva osaamisen näyttö tapauspäiväkirjoilla ja valtakunnallinen loppukoe.
Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisestä on useiden tutkimusten mukaan hyviä kokemuksia. Sairaanhoitajan lääkkeen määrääminen ja toiminnan kehittäminen nopeuttavat potilaan hoitoon pääsyä ja hoidon aloittamista, tukee potilaan itsehoitoa sekä edistää järkevää ja kustannustehokasta työnjakoa eri ammattiryhmien välillä. Hoidon laadun ja potilastyytyväisyyden todetaan olevan hyvää. Lääkkeitä määräävien sairaanhoitajien määrän lisääminen ja käytäntöjen vakiinnuttaminen vaatii kuitenkin työnjaon kehittämistä ja hyvää moniammatillista yhteistyötä avoterveydenhuollossa.
Toiminta laajenee tulevaisuudessa
Sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijatyöryhmä on ehdottanut uudistuksia liittyen sairaanhoitajan rajattuun lääkkeenmääräämiseen muun muassa mahdollisuutta ottaa sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen käyttöön erikoissairaanhoidossa ja ostopalveluissa, jotka yksityinen terveydenhuolto tuottaa julkisista terveyspalveluista järjestämisvastuussa olevalle taholle. Sairaanhoitajan kansalliseen lääkelistaan ehdotetaan lisättäväksi lääkkeitä, joita tarvitaan sairaanhoitajan vastaanotolle ohjattavien potilaiden hoidossa. Työryhmä ehdottaa myös joustavampia opintopolkuja lääkkeenmääräämiskoulutukseen.
Lahden ammattikorkeakoulussa alkoi toinen sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen koulutus tammikuussa 2017, jossa opiskelee 16 sairaanhoitajaa. He valmistuvat maaliskuussa 2018.
Seuraava sairaanhoitajan lääkkeenmäärääminen-koulutus alkaa tammikuussa 2018. Hakukelpoisia ovat laillistetut sairaanhoitajat tai sairaanhoitajana laillistetut terveydenhoitajat tai kätilöt (amk/opistoaste). Lisäksi koulutukseen hyväksyttävällä tulee olla viimeisten viiden vuoden ajalta vähintään kolmen vuoden työkokemus sillä tehtäväalueella, jolla hän tulee lääkettä määräämään.
Lisätietoja
Päivi Saares, lehtori hoitotyö
puh. 044 708 1711
paivi.saares@lamk.fi
Ann-Nina Maksimainen, vastaava lehtori täydennyskoulutus
puh. 044 708 0390
ann-nina.maksimainen@lamk.fi