Perjantaina 17.3. klo 12.00, Mattilanniemi, Agora, Auditorio 1
KM Terhi Ojalan erityispedagogiikan väitöskirjan ”Kun perusopetuksen oppilaat oireilevat psyykkisesti - opettajien kokemuksia.” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä toimii professori Kaarina Määttä (Lapin yliopisto) ja kustoksena dosentti Raija Pirttimaa (Jyväskylän yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen.
Osa luokan- ja aineenopettajista kokee neuvottomuutta, riittämättömyyttä ja osaamattomuutta, kun opetusryhmissä opiskelee psyykkisesti oireilevia oppilaita. Useimmiten opettajat tunnistavat ulospäin suuntautuneen oireilun, mutta kokevat näiden oppilaiden kohtaamisen ja opettamisen vaikeana ja osin myös uuvuttavana. Sisäänpäin kääntynyt oireilu jää usein huomaamatta. Aineistossa oli merkkejä oppilaiden lisääntyvistä koulusta pois jättäytymisistä, jota Ojala pitää huolestuttavana.
Opettajuutta ja yhteistyötä kehitettävä
Osa aineiston opettajista koki, ettei opettajankoulutus anna valmiuksia psyykkisen oireilun kohtaamiseen. Näyttääkin siltä, että opettajien pedagoginen hallinnan tunne on vähäistä tai katoaa, kun osa oppilaista oireilee. Opettajat tuntuvat jäävän yksin, eivätkä saa tukea kollegoiltaan.
Osa opettajista pohti oppilaiden ”koulukuntoisuutta”. Aineistossa näkyy myös konservatiivinen poislähettämisen kulttuuri: oppilaat halutaan siirtää erityisopettajalle, tutkimuksiin tai hoitoon. Opettajat kokivat epätietoisuutta siitä, kuka tai mikä taho ottaa vastuun oppilaan asioiden edistämisestä. Myös moniammatilliseen yhteistyöhön oltiin osittain hyvin tyytymättömiä.
Oppilaiden oireilun koettiin vaikuttavan opettajien kuormittumiseen ja työssä jaksamiseen. Tunteiden kerrottiin heittelevän kiintymyksestä epäammattimaisiin vahvoihin tunteisiin. Opettajat kokivat tarvitsevansa vertaistukea, työnohjausta ja täydennyskoulutusta mm. lasten mielenterveydestä, psykiatriasta ja käytöshäiriöistä.
Panostamalla aikuisiin investoidaan lapsiin
Tulokset osoittavat opettajaprofession, kouluhyvinvoinnin, inklusiivisen koulun sekä moniammatillisuuden kehittämistarpeen.
– Koulutetut ja hyvinvoivat opettajat ovat suomalaisen koulun ylpeys, sen timantti. Kollegiaalisesti tuettu aikuinen osaa, jaksaa ja haluaa huomioida myös oireilevat ja tukea tarvitsevat oppilaat. Suuntaa antavat tulokseni vahvistavat useita kenttähavaintoja, joten suositan panostuksia opettajien koulutuksiin, hyvinvointiin ja jaksamiseen, sillä ne heijastuvat suoraan opetusryhmiin ja oppilaisiin. Oireilevat lapset tarvitsevat kasvunsa ja kehityksensä tueksi osaavia ja inhimillisiä aikuisia, painottaa Ojala.
Tutkimusaineisto koottiin Jyväskylän yliopiston ja Helsingin yliopiston vaativan erityisen tuen VETURI – tutkimus- ja kehittämishankkeessa (2011-2015). Aineiston 246 opettajaa työskentelivät kunnallisten koulujen opetusryhmissä, erityisryhmissä, erityiskouluissa, sairaalaopetuksessa tai valtion koulukotien kouluissa.
Lisätietoja: Terhi Ojala, puh. 040-748 4508 tai 050-416 0774, terhi.ojala@helsinki.fi
Viestintäharjoittelija Kirke Hassinen, puh. 040 805 3638, tiedotus@jyu.fi
Väittelijä kirjoitti ylioppilaaksi Kauhajoen lukiosta ja valmistui kasvatustieteiden maisteriksi ja opettajaksi Jyväskylän yliopistosta. Ojalalla on pitkä kokemus kansallisista opetustoimen kehittämishankkeista, kasvatus- ja opetusalan täydennyskoulutuksesta sekä johtamisesta. Ojala oli mukana laatimassa Erityisopetuksen strategiaa ja kuuluu Vaativan erityisen tuen kansalliseen kehittämisryhmään. Ojala työskentelee Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskuksen projektipäällikkönä.
Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research numerona 575, 155 s., Jyväskylä 2017, ISSN: 978-951-39-6952-3, ISBN 978-951-39-6951-6 (nid.) ISBN 978-951-39-6952-3 (PDF). Pysyvä linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-6952-3