Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16505

JAMKin opiskelija kehitti uudenlaisen kypärävalaisimen

$
0
0

Valaisin on suunniteltu erityisesti maastossa ajettavaan enduroon

Led-valaisinteknologian kehittyminen on mahdollistanut entistä kevyempien ja tehokkaampien kypärävalojen valmistamisen. Jyväskylän ammattikorkeakoulun konetekniikan opiskelija Anssi Miettinen teki opinnäytetyönä tuotekehitysprojektin, jossa kehitettiin Led-valaisimelle kotelointi ja kiinnitysjärjestelmä. Työn tilaajana toimi rantsilalainen Lehto Trading Oy, jolla on useiden vuosien kokemus valaisimien verkkokaupasta.

 – Työssä paneuduin erityisesti valaisimen massan minimoimiseen, sillä kypärään kiinnitettynä liiallinen paino aiheuttaa käyttäjän niskaan ylimääräistä kuormitusta, jolloin käytöstä tulee epämiellyttävää. Jotta käytöstä saadaan paras mahdollinen hyöty, on valaisimen suuntaamisen oltava helppoa ja vaivatonta, Miettinen kertoo.

Lehto Trading Oy:n valmistamassa Roihu Special-tuotemerkillä myytävässä valaisimessa valokeilan suuntaamiseen onkin kiinnitetty erityistä huomiota: suuntaaminen onnistuu helposti myös käsineet kädessä ilman, että kypärää tarvitsee ottaa päästä pois.

Roihu Special-valaisin on suunniteltu erityisesti maastossa ajettavaa enduroa silmällä pitäen.

– Muita mahdollisia käyttötarkoituksia voisivat olla työmaakäyttö ja kalastus, Miettinen pohtii.

Tämän johdosta valaisin voi käytössä altistua kovalle rasitukselle ja vaihteleville käyttöolosuhteille. Valaisimen täytyy olla rakenteeltaan niin vahva, että se ei vaurioidu normaalista käytöstä johtuvista kolhuista tai roiskevedestä. Luotettavuuden takaamiseksi valaisimen kotelo on valmistettu yhdestä alumiinikappaleesta.

– Tällä rakenteella kotelosta on saatu erittäin kestävä.  Kotelorakenne mahdollistaa myös tiivistettävien pintojen lukumäärän minimoimisen, jonka ansiosta sen vesitiiviys on erinomainen, Miettinen kertoo.

Roihu Special-valaisimen rakenteen suunnittelussa on hyödynnetty uusimpia tuotekehityksen työkaluja. Lämpötilan hallinta on optimoitu tietokoneavusteista virtaussimulaatiota hyödyntäen. Tämän johdosta kotelon jäähdytysilma valaisimen liikkuessa on saatu ohjattua parhaalla mahdollisella tavalla jäähdytyksen kannalta. Myös valaisimen kotelon rakenteen lujuus on optimoitu simuloimalla. Näin on varmistettu, että kotelo kestää siihen kohdistuneet rasitukset myös pitkäaikaisessa käytössä. Valaisimen käyttöergonomian suunnittelussa on hyödynnetty 3D-tulostettua ja alumiinista koneistettua prototyyppiä sekä niistä saatavaa käyttäjätietoa.

Työn tuloksen saatiin suunniteltua ja valmistettua 50 kappaleen erä kypärävalaisimia, jotka on otettu markkinoilla hyvin vastaan. Kauppa on lähtenyt hyvin liikkeelle ja ensimmäinen tuotantoerä on suurelta osin jo myyty.

Opinnäytetyö oli osa Miettisen konetekniikan opintoja. Koneinsinöörikoulutuksen hakuaika on käynnissä ja päättyy 5.4. klo 15. Opintoja on tarjolla sekä päivä- että monimuotona. Hakeminen tapahtuu osoitteessa opintopolku.fi.

Lue lisää

Lisätietoja:
Anssi Miettinen, opinnäytetyön tekijä, JAMKin opiskelja, 040 552 3684, H8936@student.jamk.fi

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16505

Trending Articles