CORE++ -hanke oli mukana Yhdysvalloissa Baltimoressa järjestetyssä IEEE International Symposium on Dynamic Spectrum Access Networks, DySPAN 2017 -konferenssissä. Hankkeen demonstraatio ”The First End-to-End Live Trial of CBRS with Carrier Aggregation Using 3.5 GHz LTE Equipment”, esiteltiin live-demonstraationa, jossa hyödynnettävä testiverkko oli toiminnassa reaaliaikaisesti Suomen päässä.
Demonstraation esittelyssä olivat Centria-ammattikorkeakoulun lisäksi mukana yhteistyökumppanit VTT ja Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikkö. Demonstraatio esitettiin reaaliaikaisesti samalla kun testiverkkoympäristö oli toiminnassa Suomessa. Centrian tki:sta tapahtumaan osallistui Juha Erkkilä, ja Centria vastasi myös testiverkon toiminnasta Suomessa demonstraation aikana.
Demonstraatiossa hyödynnettiin Nokian valmistamia kaupallisia tukiasemia, jotka sijaitsevat fyysisesti Ylivieskassa Centrian testiverkkoympäristössä. Demonstraation aikana esiteltiin Yhdysvaltoihin kehitteillä olevan 3.5 GHz Citizen’s Broadband Radio Service (CBRS) -taajuusalueen jakamiskonseptin sisältöä. Demonstraation tarkoituksena oli esitellä verkon kapasiteetin jakamista eritasoisiksi luokiteltujen käyttäjäryhmien kesken, sekä taajuuden priorisoinnin toimivuutta. Käyttäjäryhmät luokitellaan kolmeen tasoon, josta ensimmäinen taso on taajuuden omistajat, toisena tasona on lisensoidut käyttäjät ja viimeisenä tasona on opportunistinen käyttäjäkerros, joka joutuu väistämään kaikkia muita käyttäjäryhmiä. Opportunistisia käyttäjiä ovat kaikki jotka käyttävät sertifioitua CBRS-päätelaitetta.
Demonstraation aikana todennettiin Ylivieskassa sijaitsevan testiverkon tukiasemien toimivan toisen ja kolmannen tason käyttäjinä ja kun ensimmäisen tason käyttäjä havaittiin, ne joutuivat luovuttamaan käyttämänsä 3550 – 3590 MHz taajuusalueen sille. Verkon käyttäjät ryhmitellään siten, että taajuuden omistajat ovat ylimmän tason käyttäjiä, joilla on muita suurempi prioriteetti käyttää taajuutta. Verkon vapaana oleva taajuusalue jakaantuu alemman tason käyttäjien kesken. Jos verkossa havaitaan ylemmän tason käyttäjiä, tulee alemman tason käyttäjien vapauttaa tämä taajuusalue.
Maaliskuun lopussa päätökseensä tulleen Core++ -hankkeen demonstraatio onnistui mainiosti ja tasokas esitys sai kiitokseksi tapahtuman ”Best Demo Award” palkinnon. Tapahtuman vierailijat osoittivat runsaasti mielenkiintoa demonstraatiota ja hanketta kohtaan.
Lisätietoja: Kehittämispäällikkö Marjo Heikkilä, p. 044 449 2507, marjo.heikkila@centria.fi