Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16517

SAMKille merkittävä kansainvälinen merenkulun turvallisuuspalkinto

$
0
0

Vuoden 2016 kansainvälinen merenkulun turvallisuuspalkinto on myönnetty SEAHORSE- projektin työryhmälle. Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) on ainut pohjoiseurooppalainen palkinnon saaja.  

Palkinnon jakoivat työryhmälle kansainvälinen laivarakennussuunnittelijoiden yhdistys RINA (Royal Institution of Naval Architects) ja luokituslaitos LR (Lloyd’s Register) vuotuisessa gaalaillassa Lontoossa 27.4.2017.

Vaikka merenkulun tekniikka onkin kehittynyt merkittävästi viime vuosien aikana, suurin osa merionnettomuuksista johtuu ihmisten tekemistä virheistä. Vuonna 2015 Euroopassa raportoitiin 3025 merionnettomuutta, joista 99 oli erittäin vakavia. Onnettomuuksissa loukkaantui 1075 ja kuolonuhreja oli 136. Juuri vastaavien havaintojen pohjalta huomattiin tarve uusille työkaluille merenkulun turvallisuuden parantamiseksi. Kuinka inhimillisen tekijän osuutta onnettomuuksiin voitaisiin vähentää?

Euroopan Unionin rahoittamassa SEAHORSE (Safety Enhancement in transport by Achieving Human Oriented Resilient Shipping Environment) -projektissa päätavoitteena oli löytää ratkaisuja merenkulun turvallisuuden parantamiseen. Projektia on tehty yhteistyössä ilmailualan kanssa, ja se on pyrkinyt löytämään keinoja inhimillisistä tekijöistä johtuvien onnettomuuksien vähentämiseen.  Huomionarvoista on, että Satakunnan ammattikorkeakoulu oli ainoa  pohjoiseurooppalainen taho, joka oli mukana SEAHORSE-projektissa tuoden pohjoisen merenkulun näkökulman.

Merenkulkualan koulutuksessa on jo vuodesta 1993 lähtien käsitelty resurssien johtamista osana merikapteenin opintoja ja 2000-luvulta lähtien myös konepäällystölle on räätälöity oma konehuoneen resurssijohtaminen.  Merenkulun kehitys on johtanut yhä suurempien kuljetusten määriin ja pienempiin miehistöihin. Järjestelmien automaatio, toiminnallinen tehostaminen, taloudelliset vaikeudet sekä lisääntyvä paperityö vaativat miehistöltä yhä enemmän. Lisääntynyt työmäärä ja paine altistavat aluksen herkemmin tilanteisiin, joissa inhimillisiä virheitä tehdään ja onnettomuuksia tapahtuu. Ihminen operoi jokaista järjestelmää ja johtaa päätöksentekoa, vaikka järjestelmät olisivat täysin automatisoituja. SEAHORSE-projektissa ihminen käsitetään jokaisen järjestelmän keskuksena, eikä niinkään vain yhtenä osana sitä.

SEAHORSE-projektissa systeemin kestävyyttä on pyritty toteuttamaan ”resilience engineering -periaatetta” hyödyntäen neljällä eri tasolla; yksilön, ryhmän, ryhmien muodostama verkoston sekä organisaation tasolla. Tavoitteena oli luoda resursseja ylläpitämään systeemin suorituskykyä, jotta systeemi voi odottamattomissa tilanteissa palautua perustason toimintoihin nopeammin ja kestää paremmin alati vaihtelevat olosuhteet.

 

Lisätietoa palkinnosta turvallisuuspalkinnosta:

https://www.rina.org.uk/maritime_safety_award1.html

 

SEAHORSE-projekti

www.seahorseproject.eu

 

Kesto 1.11.2013-31.10.2016

 

Budjetti: 3,1 miljoonaa euroa

 

SEAHORSE-projektin työryhmä:

Strathclyde University, UK  (projektin vetäjä), merenkulkualan toimijat: Calmac Ferries Ltd, UK (matkustaja-alusoperaattori); Danaos Shipping, Kreikka (iso kreikkalainen kontti- ja tankkivarustamo); Kahn Scheepvaart Bv (JUMBO), Alankomaat (raskasnostokuljetuksiin erikoistunut varustamo); AP&A Ltd, Kreikka/UK (merenkulun miehitysfirma); Istanbul Technical University / Maritime Faculty, Turkki (merenkulkualan koulutus) ja Satakunnan ammattikorkeakoulu, Suomi (merenkulkualan koulutus) ja  Lloyd’s Register, UK (merenkulun yksi suurista luokituslaitoksista) sekä ilmailualalta turvallisuusasiantuntijoina: TNO, Alankomaat; Deepblue, Italia;  Trinity College Dublin, Irlannin tasavalta; ESM, Espanja; Kratis Training and Consulting Ltd, Kypros.  

 

Lisätietoja:

SEAHORSE projektin SAMKin koordinaattori, hankepäällikkö, merikapteeni

Heikki Koivisto, p. 044 710 3674, heikki.koivisto@samk.fi

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16517

Trending Articles