Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kehitetään parhaillaan lapsen arjessa tapahtuvaa toimintaterapiaa ottamalla käyttöön digitaalisia menetelmiä, jotka mahdollistavat etäkuntoutuksen.
Erityistä tukea kaipaava lapsi viettää yleensä suuren osan päivästään päiväkodissa ja tapaa toimintaterapeuttiaan vain tunnin viikossa. Kehitystyön tavoitteena on vahvistaa varhaiskasvattajan ja toimintaterapeutin yhteistyötä rakentamalla lapsen päiväkotiarjesta tavoitteellista ja lapsen arjessa tarvittavien taitojen kehittymistä tukevaa.
– Kun lapsi syystä tai toisesta tarvitsee erityistä tukea, kuten kuntoutusta ja erityisvarhaiskasvatusta, on nykyisin tavoitteena viedä palvelut lähelle arkea, esimerkiksi päiväkotiin, yliopettaja Tiina Lautamo JAMKista kertoo.
Arjen kiireiden keskellä voi terapeutin, perheen ja varhaiskasvattajan viestintä jäädä vähäiseksi. Usein akuuteissa tilanteissa tarvittaisiin kuitenkin nopeaa yhteistä ongelmanratkaisua. Tavoitteena onkin mallintaa uudenlaisia arkikuntoutuksen toimintatapoja ja vahvistaa lapsen arjessa toimivien eri osapuolten välistä vuorovaikutusta arjen kuntoutuksen mahdollistamiseksi.
– Uudet etäohjauksen keinot täydentävät terapeutin ja lapsen kahdenkeskistä työskentelyä ja tehostavat olemassa olevia terapeutin, perheen ja varhaiskasvattajan välisen ohjauksen käytänteitä. Tavoitteena on tukea lapsen osallistumista omassa arjessaan etsimällä ratkaisuja jokapäiväisiin haasteisiin, esimerkiksi leikkitaitojen ja kaveritaitojen oppimiseen, Lautamo jatkaa.
JAMKin hallinnoimassa ja Kelan rahoittamassa EETU-hankkeessa mallinnetaan perhekeskeisen verkostotyön uusia käytäntöjä ja sisältöjä sekä kokeillaan ja arvioidaan olemassa olevien verkko- ja mobiilipohjaisten menetelmien hyödynnettävyyttä lapsen kuntoutusta tukevina menetelminä.
Hankkeeseen osallistuu toimintaterapeutteja, lapsiperheitä sekä varhaiskasvattajia. Uusia perheitä otetaan edelleen mukaan. Viimeiset etäkuntoutukset aloitetaan syksyllä 2017. Lapsen kuntoutuksen polkua seurataan 10 kuukauden ajan.
Lisätietoja:
Tiina Lautamo, yliopettaja, Eetu-hankkeen vastaava tutkija, 0400 989 463, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, hyvinvointiyksikkö