Maahanmuuttajien työllistämishankkeessa hyödynnetään sosiaalisen vaikuttavuussijoittamisen tulosperusteista SIB-mallia (Social Impact Bond). SIB-mallissa uutta on se, että sijoittajat rahoittavat toiminnan ja kantavat taloudellisen riskin. Julkinen sektori maksaa vain todennetuista tuloksista – eli silloin, kun maahanmuuttaja työllistyy. Valtio pyrkii työllistämään hankkeen avulla kolmen vuoden aikana yhteensä 2500 maahanmuuttajaa. Koko hankkeessa yksityiset sijoittajat investoivat 13,5 milj. euroa riskirahaa maahanmuuttajien räätälöityyn koulutukseen aloilla, joissa on työvoimapulaa. Kotouttamisen SIB-rahasto on Euroopan suurin SIB-rahasto sijoitetun pääoman määrässä. Suurimman sijoituksen (10 milj. euroa) on tehnyt Euroopan investointirahaston (EIF) Esir-rahasto. Loput 3,5 milj. euroa on kerätty suomalaisilta pääomasijoittajilta.
Nopeutetun työllistymishankkeen toimintaidea on, että Omnia kouluttaa työttömiä maahanmuuttajia n. 85 päivää ja etsii heille työpaikkoja. Koulutus painottuu mm. asiakkaan osaamisen arviointiin perustuvaan ammatillisia ja työelämävalmiuksia antavaan koulutukseen sekä jatkokoulutukseen, jotka suunnitellaan hankkeeseen osallistuvien työnantajien tarpeita vastaavaksi.
Toiminnan rahoittamista varten perustettu pääomasijoitusrahasto maksaa Omnialle kiinteän korvauksen koulutuksesta. Mikäli asiakas työllistyy, maksetaan lisäksi jokaiselta työssäolokuukaudelta kolmen vuoden ajalta työllistymisbonus. Jos asiakas työllistyy koko kolmen vuoden ajaksi, on rahallinen korvaus lähes kaksinkertainen maksettuun koulutuskorvaukseen nähden. Pääomasijoitusrahasto puolestaan saa korvauksen valtiolta vain, jos maahanmuuttaja työllistyy ja voidaan osoittaa, että työllistyminen on ollut hankkeen ansiota ja toiminnasta on syntynyt säästöjä ja verokertymiä. Mikäli maahanmuuttaja ei työllisty, valtio ei maksa rahastolle mitään, vaikka se on maksanut Omnialle ja muille palveluntuottajille korvauksen koulutuksesta. Tällaisessa tapauksessa koulutuskorvaus jää rahaston tappioksi.
Toiminta Omniassa on tarkoitus aloittaa alkusyksystä 2017. Alustavasti on sovittu, että hanketta toteutetaan matkailu-, ravitsemis- ja talousalalla, kiinteistöalalla, varhaiskasvatuksessa, vanhuspalveluissa sekä rakennusalalla. Toiminnan aloittaminen edellyttää, että yhteistyöverkostoon saadaan työnantajia, joiden kanssa koulutus ja työssäoppiminen suunnitellaan ja myöhemmin toteutetaan.
Omnian lisäksi muita palveluntuottajia ovat Luona Oy, OrtonPro, Arffman Consulting Oy, Biisoni Oy ja Hanken SSC. Hankkeen yhtenä tarkoituksena on kehittää palveluntuottajien kanssa yhteistyössä uusia innovaatioita maahanmuuttajien koulutukseen ja sitä kautta työllistymiseen.
SIB-mallin on Suomeen tuonut Sitra lähinnä Isosta-Britanniasta ja USA:sta. Suomessa toimii mm. työhyvinvointia edistävä ja työpoissaoloja vähentävä SIB ja lastensuojelun, mm. huostaanottojen vähentämiseen tarkoitettu, SIB on juuri alkamassa.
-Espoon seudulla SIB-toiminnalle on iso tilaus ja erinomaiset edellytykset. Maahanmuuttajien määrän kasvaessa on erittäin tärkeää löytää jokaiselle tehostetut yksilölliset polut työelämään ja koulutukseen. Alueen elinkeinoelämä on monipuolista ja työnantajat valveutuneita, joten SIB avaa yhteiskuntavastuulliseen toimintaan uudenlaiset joustavat ja tehokkaat mahdollisuudet. Omnialla on tiiviit yhteydet yrityselämään, paljon osaamista kotouttamisen toteuttamiseen koulutuksellisin keinoin sekä tehokas ohjaus- ja kouluttajajoukkue. SIBiin mennään mukaan koko sydämellä ja vahvalla osaamisella sekä tahdolla, toteaa kuntayhtymän johtaja Sampo Suihko Omniasta.
Lisätietoja:
- Toimialarehtori Sirkka Wiman, 050 583 6866
- Hankejohtaja Aarne Kuusi, 050 360 1150
- sitra.fi: Euroopan suurin SIB liikkeelle - Suomessa tavoitteena työllistää 2500 maahanmuuttajaa
- tem.fi: Maahanmuuttajien työllistymistä nopeutetaan uusilla panostuksilla