Det händer att ungdomar ser kulturinstitutionerna som insnöade. Kulturinstitutionerna kan inte heller alltid ta till sig ungdomarnas feedback. Ömsesidiga fördomar krossas i ett stort projekt för alla åttor från Hangö till Utsjoki.
Alla Finlands åttor och deras lärare får under nästa läsår gå gratis på till exempel teater, opera, museum eller konstutställning. Förbundet för barnkulturcenter i Finland koordinerar projektet Konsttestarna, som vill krossa myten om konst som en svår gren och erbjuda ungdomarna minnesvärda konstupplevelser.
Barn i högstadieåldern är ur konstens synvinkel sett en utmanande målgrupp. Utbudet av konst och kultur är större för småbarn än för tonåringar. Å andra sidan är det svårt att engagera ungdomar i kulturella fritidsaktiviteter.
– Det är vanligt att i tonåren sluta med en konsthobby som påbörjades som barn. Det är till exempel svårt att få deltagare till konstverkstäder för unga, säger ordförande för Förbundet för barnkulturcenter i Finland Päivi Setälä.
Hon tror att relationen mellan ungdomarna och konsten är förknippad med fördomar på bägge hållen.
– Det hör till de ungas uttryckssätt att överdriva och ge karnevaliserad feedback. Ungdomarnas språk kan av konstinstitutionerna uppfattas som ringaktning och man kanske inte förstår deras sätt att uttrycka intresse, säger Setälä.
– Ungdomarna kan i gengäld ha för sig att det inte finns något för dem. Men alla konstinstitutioner är ingalunda dammiga och instängda. De besöksmålen som har valts ut för Konsttestarna är särskilt intressanta, med ett tilltal som är anpassat till de unga.
Projektet Konsttestarna inleds i höst. Under läsåret gör åttorna en kulturresa i det egna landskapet och en i huvudstadsregionen. Ungdomarna får uppleva konst på nära håll oberoende av avstånd och hemkommunens läge. I arrangemangen kommer dessutom tillgänglighet och hinderfrihet att beaktas. Projektet finansieras av Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden.
Vesa Raasumaa, rektor för Sammonlahti skola i Vilmanstrand, anser att Konsttestarna främjar regional jämlikhet.
– I vårt närområde är det knappt om konstutbud. Nu blir de stora nationella konstinstitutionerna, som annars skulle vara så gott som onåbara för våra elever, tillgängliga även för oss.
Rektorn påpekar att Konsttestarna passar in alldeles utmärkt i den nya läroplanen som bland annat strävar efter att samarbeta över ämnesgränserna och lägger vikt vid övergripande kunskaper och uppmuntrar skolorna att erbjuda undervisning i samarbete med exempelvis museer.
– Konsttestarna är en enastående och fin grej. Jag är övertygad om att projektet uppmuntrar ungdomarna att ta del av konst både som åskådare och aktörer. Projektet kommer att lämna bestående spår.
Också speciallärare Juha Salonen från Pikkola skola i Kangasala är nöjd över att hans klass 8J får delta i Konsttestarna.
– Det bästa med projektet är att vi kan erbjuda eleverna upplevelser som de annars antagligen inte skulle uppleva. Vi har besökt museerna som finns i närområdet, men till exempel ett besök till Operan är en stor grej, något som säkert lämnar ett spår i elevernas minnen, säger Salonen.
Mer information:
Förbundet för barnkulturcenter i Finland
ordförande Päivi Setälä, 044 701 1086
kommunikationsplanerare Emilia Särkiniemi, 044 745 7111 / emilia.sarkiniemi@lastenkulttuuri.fi
www.konsttestarna.fi
Bilden får användas i media som skriver om Konsttestarna. Fotograf Anni Martikainen/Folk.