Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16497

Mediakutsu: Kuin Strömsössä? Korkeakouluopetuksen kehittäminen digitalisaation murroksessa - Peda-forum-päivät 16.–17.8. Vaasan yliopistolla

$
0
0

Millaista korkeakoulujen opetuksen tulisi olla nyt ja tulevaisuudessa? Entä millaisia oppimisympäristöjä ja tilaratkaisuja digiaikana tarvitaan?  Noin 400 yliopisto-opettajaa ja korkeakouluopetuksen kehittäjää ympäri Suomea tulee Vaasan yliopiston kampukselle ottamaan tästä selvää.

Valtakunnallisten, 16.–17. elokuuta järjestettävien Peda-forum-päivien teemana on tänä vuonna "Kuin Strömsössä? Korkeakouluopetuksen kehittäminen digitalisaation murroksessa". Vaasan yliopisto on päivien vastuullinen järjestäjä yhteistyössä Åbo Akademin, Hankenin, Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) ja Yrkeshögskola Novian kanssa. Media on tervetullut niin päivien avajaisiin kuin seuraamaan päivien muita esityksiä.

­­­­– Päiville tullaan kuulemaan uusimmasta tutkimuksesta, hakemaan uusia ideoita ja ratkaisuja, vertailemaan käytäntöjä ja verkostoitumaan, kertoo Peda-forum-päivien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, vaasalaiskorkeakoulujen yhteisen tiedekirjasto Tritonian johtaja Anne Lehto.

Vaasassa järjestettävien päivien teema on hyvin ajankohtainen, sillä korkeakouluopetuksen tavat ovat monipuolistumassa digiopetuksen myötä, ja samalla lähiopetuksen rooli on muuttumassa. Lehdon mukaan varsinkin uudet virtuaaliset sekä fyysiset oppimisympäristöt kiinnostavat päiville osallistuvia.

– Ne kiinnostavat opettajien lisäksi myös yliopistojen ja korkeakoulujen hallintoa, koska uudet oppimisen tavat tarvitsevat niitä tukevia tiloja, hän sanoo.

Monet yliopistot ja korkeakoulut ovatkin parhaillaan suunnittelemassa tai toteuttamassa uusia tilaratkaisuja. Myös päivien tapahtuma-areenaa eli Vaasan yliopiston kampusaluetta ryhdytään tulevina vuosina uudistamaan. Tarkoituksena on kehittää uusia ja moderneja oppimisympäristöjä ja monitoimitiloja.

Uudet oppimisympäristöt ovat myös Peda-forum-päivien ensimmäisen pääpuhujan eli filosofian tohtori Marie Leijonin aiheena. Leijon on yliopistonlehtori Malmön yliopistosta. Päivien toinen pääpuhuja on yliopistonlehtori Katarina Winka Uumajan yliopistosta. Hän kertoo opetusportfolioista ja niiden laatimisesta.

Peda-forum-päivien aikana pidetään kymmeniä työpajoja ja teemaryhmiä. Lisäksi erilaiset yhteistyöverkostot kokoontuvat. Päivien yhteydessä järjestetään esimerkiksi Suomen yliopistojen vararehtoreiden tapaaminen.

­­– Päivien alateemat ovat digitalisaatio korkeakouluopetuksessa, opetuksen tutkimuksellinen kehittäminen, opiskelijoiden ohjaus, oppimisympäristöt sekä työelämän ja opintojen välinen yhteistyö, kertovat päiviä järjestävät pedagogit Anu Ylitalo ja Maria Byholm.

Päivät päättää paneelikeskustelu, jonka aiheena on ”Tulevaisuus 2030: tarvitaanko korkeakoulupedagogiikkaa vai hoitaako tekoäly opetuksen? ”. Keskustelemassa ovat opetusneuvos Birgitta Vuorinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä, soveltavan filosofian professori Tommi Lehtonen Vaasan yliopistosta, markkinoinnin professori Peter Björk Hankenilta, opiskelija Oskari Mäkelä Vaasan yliopistosta sekä Peda-forumin puheenjohtaja Johanna Naukkarinen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

– Satsaamme Hankenilla opetuksen digitalisaatioon, sillä se tuo opiskelijoille joustavuutta ja huomioi erilaiset taustat, etenemisvauhdin, opiskelun tavat ja tyylit, sanoo professori Björk.

Vaasaan tulossa uusi korkeakouluopetuksen opintokokonaisuus

Digitalisaation murros tiivistää yhteistyötä korkeakoulujen välillä, sillä vanhat opetuksen mallit ja -ympäristöt kaipaavat päivitystä. Vaasalaiskorkeakoulujen yhteistyön hedelmänä on syntymässä uusi, korkeakoulupedagogiikan opintokokonaisuus

­– Olemme päättäneet kesäkuussa uudesta, monikielisestä 60 opintopisteen korkeakoulupedagogiikan opintokokonaisuudesta vaasalaisten korkeakoulujen henkilöstölle. Opintokokonaisuus tulee virallisesti Åbo Akademin alaisuuteen, sanoo kasvatustieteen professori Michael Uljens Åbo Akademista. Uljens on Vaasan Peda-forum-päivien tieteellinen asiantuntija.

Opinnot tulevat koostumaan moduuleista ja ne sisältävät sekä yliopistopedagogiikkaa että ammattikorkeakoulupedagogiikkaa. Opintokokonaisuutta on kehitetty vaasalaiskorkeakoulujen ja tiedekirjasto Tritonian yhteisvoimin Hella - Higher Education Learning Lab -hankkeessa, joka on saanut kärkihankerahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Lisätiedot:

Anu Ylitalo, pedagogi, tiedekirjasto Tritonia, anu.ylitalo@tritonia.fi, puh. 029-449 8265
Maria Byholm, pedagogi, tiedekirjasto Tritonia, maria.byholm@tritonia.fi, puh. 029-449 8220 (ruotsiksi)
Anne Lehto, johtaja, tiedekirjasto Tritonia, Peda-forum-päivien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, anne.lehto@tritonia.fi, puh. 029-449 8500
Michael Uljens, pedagogiikan professori, Åbo Akademi, Peda-forum-päivien tieteellinen asiantuntija, michael.uljens@abo.fi, puh. 0500-66 33 52

Key-note-puhujien haastattelupyynnöt:
Anu Ylitalo,  puh. puh. 029-449 8265 tai Maria Byholm, puh. 029-449 8220


Kuin Strömsössä? Korkeakouluopetuksen kehittäminen digitalisaation murroksessa - Peda-forum -päivät 16.-17.8. Vaasan yliopistolla

AIKA: 16.–17.8.2017
PAIKKA: Vaasan yliopiston päärakennus Tervahovi ja tiedekirjasto Tritonia, Wolffintie 34, Vaasa
PÄIVIEN SIVU: www.uva.fi/pedaforum2017
HASHTAG: #pedaforum2017

OHJELMA:

Tiistai, 15.8.2017

12.00–17.00    Verkostotapaamiset

18.00- Vierailu Strömsöön

Keskiviikko, 16.8.2017

9.00–11.00     Verkostotapaamiset + vararehtoreiden tapaaminen (K320, Tritonia)

11.00-12.00     Lounas (Mathilda-ravintola Tervahovi-rakennuksessa)

12.00–13.00    Avajaistilaisuus

  • Päivien avaus
  • Jari Kuusisto, rehtori, Vaasan yliopisto
  • Peda-forumin puheenjohtajan tervehdys, Johanna Naukkarinen, LUT   
  • Keynote 1: Marie Leijon: "Learning Spaces in Higher Education — It is Time for Space Pedagogy!" Paikka: Levón-auditorio Tervahovi-rakennuksessa       

13.15-14.45    Rinnakkaissessiot 1: Teemaryhmät ja työpajat

14.45-15.15    Kahvi

15.15-16.45    Rinnakkaissessiot 2: Teemaryhmät ja työpajat

18.00-18.45    Vaasan kaupungin vastaanotto, Kuntsin modernin taiteen museo

19.00–            Iltatilaisuus, ravintola Strampen (Rantakatu 6)

 

Torstai, 17.8.2017

9.00–10.30     Rinnakkaissessiot 3: Teemaryhmät ja työpajat

10.45-11.30     Keynote 2: Katarina Winka: "Teaching Portfolios" Paikka: Levón-auditorio Tervahovi-rakennuksessa

11.30-12.30      Lounas + kahvit

12.30-14.00     Rinnakkaissessiot 4: Teemaryhmät ja työpajat

14.15-15.00     Paneelikeskustelu ja päivien päätös

Paikka: Levón-auditorio Tervahovi-rakennuksessa

Tarkempi ohjelma osoitteessa: www.uva.fi/pedaforum2017

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16497

Trending Articles