”Me kannamme mukanamme sitä, miten meitä on katsottu”
Miltä tuntuu olla sairas tai korvaushoidon asiakas? Miltä tuntuu, kun koko ajan kävellään ohi? Voivatko auttamistyön ammattilaiset ymmärtää potilaan kokemuksen, vai puhuvatko he hoitosuunnitelmillaan ja diagnooseillaan potilaan ohi? Entä voiko auttamistyö olla rakkaudellista ja vastavuoroista, vaikka se on ammatillista?
Hyvä toimittaja,
Diakonia-ammattikorkeakoulussa Helsingissä syksyllä 2017 esillä oleva voimauttavan valokuvan näyttely herättää pohtimaan edellä mainittuja kysymyksiä ja pakottaa katsojan eläytymään potilaan kokemukseen. Näyttely herättää keskustelua auttamistyön etiikasta yhteiskunnallisesti.
Lempeä katse IV -niminen laaja näyttely koostuu Aalto-yliopiston voimauttavan valokuvan menetelmän opiskelijoiden päättötöistä.
Kutsumme sinut paikalle näyttelyn avajaisiin 6. syyskuuta sekä yleisöluennolle 21. syyskuuta. Menetelmän kehittäjä Miina Savolainen on tavattavissa molempina päivinä. Lisäksi syksyn aikana järjestetään mm. lukuisia näyttelyopastuksia.
Voimauttava valokuva kääntää auttajan ja potilaan roolit toisinpäin
Voimauttavan valokuvan menetelmässä ammattiauttajan ja hoidettavan roolit käännetään ikään kuin ylösalaisin. Auttamistyössä tukeudutaan usein hoitosuunnitelmiin ja diagnooseihin, jolloin auttajalla on vahva näkemys potilaan parhaasta eikä potilaan omaa kokemusta välttämättä oteta huomioon.
Voimauttavan valokuvan prosessissa päähenkilö eli kuvassa olija määrittelee itse, miten häntä saa katsoa sen sijaan että joku toinen kertoisi, miten hänen tulisi toimia parantuakseen.
Tämä pakottaa ammattiauttajan ja potilaiden läheiset pohtimaan omaa rooliaan ja työtapojaan: Mikä on potilaalle tai asiakkaalle aidosti parhaaksi? Voiko minulla olla kontrollia hoitoprosessissa? Milloin minun tulisi ohjeistamisen sijaan kuunnella, ymmärtää ja luottaa potilaan omaan kokemukseen?
– Voimauttavan valokuvan menetelmässä rakkaudellisuus ja dialogisuus palautetaan auttamistyöhön. Tällöin auttamistyö on paljon merkityksellisempää. Se on asiakkaalle vaikuttavampaa ja kuormittaa myös auttajaosapuolta vähemmän, kertoo näyttelystä vastaava valokuvaaja Miina Savolainen, joka on kehittänyt menetelmän.
Millainen auttaminen on eettistä ja tuloksellista?
Näyttelyä hyödynnetään syksyn aikana myös Diakin sosiaali- ja terveysalan opintojaksoilla, joissa ihmisen kokonaisvaltaista kohtaamista ja ammatillista reflektiota korostetaan vahvasti jo pedagogisellakin tasolla.
– Näyttely kutsuu eri alojen ammattilaisia ja opiskelijoita pohtimaan, miten ihmisen voimaantumisen tukemisen tulisi näkyä ja vaikuttaa toimintaperiaatteina ja käytänteinä kaikissa ammatillisen auttamistyön vaiheissa. Ammatillisesta auttamistyöstä ja auttajan ja autettavan rooleista on tärkeää käydä keskustelua, koska sillä on olennainen merkitys hoitoprosessien onnistumisessa, Savolainen sanoo.
Avajaiset ja muut näyttelyyn liittyvät tapahtumat
Kutsumme sinut paikalle näyttelyn avajaisiin, Miina Savolaisen luennolle sekä opastetuille kierroksille:
– Avajaiset keskiviikkona 6. syyskuuta klo 16.30–19 (opastettu kierros klo 17.15–19: Miina Savolainen, näyttelyn tekijät ja päähenkilöt johdattavat näyttelyyn)
– Yleisöluento voimauttavan valokuvan menetelmästä ja opastettu kierros torstaina 21. syyskuuta (luento klo 13–14.45, kierros klo 15–16.15).
Opastettuja kierroksia on tiedossa erilaisten tapahtumien yhteydessä myös seuraavina ajankohtina:
– ke 15.11. klo 9–12 järjestettävän Väkivaltaisen radikalismin ehkäiseminen -seminaarin yhteydessä (kellonaika tarkentuu)– to 28.9. klo 16 – 18
– ma 23.10. klo 16 – 18
– la 25.11. klo 14–16
– ti 12.12. klo 16–18.
Kaikki tapahtumat järjestetään Diakin Helsingin-toimipisteessä (os. Kyläsaarenkuja 2, 00580 Helsinki).
Yhteystiedot
Juttupyynnöt ja yhteydenotot näyttelyn valokuvaajiin ja valokuvien päähenkilöihin: voimauttavavalokuva@welho.com
Yhteydenotot Diakiin: palvelujohtaja Elina Juntunen elina.juntunen@diak.fi, viestinnän asiantuntija Laura Niemi, viestinta@diak.fi
Katso ajantasainen aikataulu Diakin verkkosivuilta: www.diak.fi