Ilmaisen sisäänpääsyn Museoperjantai Etelä-Karjalan museossa, Lappeenrannan taidemuseossa ja Vihreässä makasiinissa 1.9.2017.
MUSEOPERJANTAIN OHJELMA
Klo 13 Ludwig Heinrich von Nicolay -näyttelyn avajaiset ja esitelmä Vihreässä makasiinissa.
Klo 14 Leningradin piiritys -näyttelyn avajaiset Etelä-Karjalan museossa. Paikalla on Leningradin puolustuksen ja piirityksen museon edustajia.
Lappeenrannan museoiden Vihreässä makasiinissa (Kristiinankatu 6) avataan Park Monrepos -museon tuottama näyttely Ludwig Heinrich von Nicolay (1737 – 1820). Näyttely esittelee Monrepos’n kartanon ja puiston kolmannen omistajan, paroni ja kirjailija Ludwig Heinrich von Nicolayn elämää, ystäviä ja sukulaisia kuva- ja tekstitauluin. Von Nicolayn syntymästä tulee tänä syksynä kuluneeksi 280 vuotta. Näyttely on osa Lappeenrannan museoiden ja Park Monrepos – museon yhteistyösopimusta, joka allekirjoitettiin kesällä 2015.
Ludwig Heinrich von Nicolay -näyttely on avoinna 2.9.–1.10.2017, ti-su klo 11 - 17. Näyttelyyn ei ole pääsymaksua.
Etelä-Karjalan museon pienoisteatterissa (Kristiinankatu 15) avataan puolestaan Museoperjantaina klo 14 valokuvanäyttely Leningradin piirityksestä. Valokuvanäyttely on koottu Pietarissa sijaitsevan Leningradin puolustuksen ja piirityksen museon kokoelmista. Näyttelykuvat ovat ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. Valokuvanäyttely on ollut kerran aiemmin esillä Venäjän ulkopuolella. Se nähtiin tämän vuoden toukokuussa Bosnian Serbitasavallassa Banja Lukassa.
Leningradin piiritys oli yksi toisen maailmansodan tunnetuimpia inhimillisiä tragedioita. Piiritys kesti syyskuusta 1941 aina tammikuun lopulle 1944. Toisen maailmansodan aikana Leningradissa asui lähes kolme miljoonaa asukasta. Kaupunki kärsi nälästä ja tuhosta ja noin miljoona ihmistä kuoli.
Leningradin piiritys -näyttely on esillä Etelä-Karjalan museossa 2.9.–29.10.2017.
Etelä-Karjalan museossa (Kristiinankatu 15) on esillä näyttely Sodan värit – värivalokuvia talvi- ja jatkosodasta. Aidoista sota-ajan värivalokuvista tehdyt suurennokset esittelevät vaikuttavalla tavalla sotavuosien elämän kirjoa niin rintamalla kuin rintaman takanakin. Värikuva tuo toisen maailmansodan ajan lähemmäksi nykypäivää. Sota-ajan historiaa on totuttu näkemään mustavalkoisina valokuvina, uutiskoosteina ja aikalaiselokuvina. Näyttelyyn valitut kuvat esittelevät lähinnä sodan inhimillistä puolta, ihmisiä sotatapahtumien keskellä.
Etelä-Karjalan museossa on lisäksi esillä perusnäyttely Rajalla - Kolme karjalaista kaupunkia, joka tutustuttaa Lappeenrannan, Viipurin ja Käkisalmen kaupunkien vaiheisiin tekstien, kuvien, karttojen, piirustusten, esineiden sekä ääninauhojen ja videoiden avulla.
Lappeenrannan taidemuseossa (Kristiinankatu 8-10) on esillä Karjalan kasvot -näyttely, joka esittelee kävijälleen useat Karjalan kasvot. Karjala on maantieteellinen alue, mutta toisaalta karjalaiset, karjalaisuus ja karjalainen kulttuuri ovat levinneet myös maantieteellisen Karjalan ulkopuolelle. Mukana on taiteilijoita kuten Albert Edelfelt, Magnus Enckell, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Ester Helenius, Eero Järnefelt, Juho Rissanen ja Hugo Simberg. Nykytaiteilijoista mukana ovat mm. Eeva-Mari Haikala ja Mikko Haiko.
Tämän lisäksi Lappeenrannan taidemuseossa on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä Eero Järnefeltin maalaus Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893). Teos on kotimaisiin aiheisiin keskittyneen Järnefeltin tunnetuin ja yksi Suomen taiteen kultakauden ikoni. Tunteisiin vetoava teos herätti jo valmistumisensa aikoihin keskustelua köyhän väestön oikeuksista. Ateneumin taidemuseon vuoden 2017 ohjelmisto juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja luo katseen Suomen taiteen eri vaiheisiin. Klassikot kiertueella 2017 vie Ateneumin kokoelmien taidetta taidemuseoihin ympäri maan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.
Museot ovat avoinna ti-su klo 11–17 ja museokaupat palvelevat museoiden aukioloaikoina.
Tervetuloa museoon!
Kuvat:
Suuri Gostinyj dvor tulipalon ja tykistötulituksen jälkeen, 15. kesäkuuta 1942. Kuva: G. Konovalov. © Leningradin puolustuksen ja piirityksen museo, Pietari.
Paikallisen ilmapuolustuksen naissotilaita Kazanin katedraalin luona, 1942. Kuva: D. Trachtenberg. © Leningradin puolustuksen ja piirityksen museo, Pietari.