Väitös
Lauantaina 2. syyskuuta 2017, klo 12, Seminaarinmäki, Vanha juhlasali, S212
FM Tero Pasasen digitaalisen kulttuurin väitöskirjan ”Beyond the Pale: Gaming Controversies and Moral Panics as Rites of Passage” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Jaakko Suominen (Turun yliopisto) ja kustoksena professori Raine Koskimaa (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen.
Pasanen sijoittaa digitaaliset pelit siihen vuosisataiseen länsimaiseen perinteeseen, jossa uudet, nousevat mediamuodot nähdään uhkana sosiaalisille normeille, yhteiskunnalliselle järjestykselle sekä moraalisille rakenteille.
- Haitallisten pelien uskotaan lisäävän aggressiivista käytöstä, aiheuttavan riippuvuutta tai johtavan muuhun asosiaaliseen käyttäytymiseen, Pasanen kuvailee.
- Sosiaalisen huolen synnyttämät kohut ja moraalipaniikit toimivat eräänlaisina kulttuurisina siirtymäriitteinä uudelle medialle. Ne ilmentävät medioiden siirtymistä sosiaalisesta ja yhteiskunnallisesta asemasta toiseen, kuten esimerkiksi marginaalista valtavirtaan.
Pelimedia on tällä hetkellä siirtymävaiheessa kohti vakiintuneempaa yhteiskunnallista asemaa. Pelejä ei enää pidetä yksinomaan lasten mediana, vaikka niiden ilmaisua rajoittavat vieläkin tietyt moraaliset ja kulttuuriset esteet. Pelimedian oikeudellinen asema on tunnustettu, mutta silti on olemassa kategorisia tabuaiheita ja sopimattomia aihepiirejä, kuten holokausti tai seksuaalinen väkivalta, joita digitaalisten pelien ei sallita käsittelevän. Nämä kirjoittamattomat säännöt erottavat pelit muista perinteisistä ilmaisumuodoista.
Tutkimus osoittaa, että kohut ja paniikit eivät ole tilanneriippuvaisia tai sattumanvaraisia episodeja vaan sosiaalisen vuorovaikutuksen kautta rakennettuja tapahtumia. Niiden taustalla vaikuttavien yksilöiden ja intressiryhmien toimintaa ohjaavat moninaiset sosiopoliittiset motiivit.
- Pelimediaa ja pelaamista käytetään alustana omien ideologisten ja poliittisten näkemysten esiintuomiselle. Kohuja saatetaan myös luoda palvelemaan kaupallisia päämääriä, Pasanen pohtii.
Siinä, missä aikaisemmat kohut ja paniikit ilmensivät korkea- ja populaarikulttuurin yhteentörmäystä, nykyiset tapaukset tuovat esiin myös ristiriitoja saman, vaikkakin erittäin sirpaloituneen kulttuuripiirin sisällä.
Lisäksi kohut ja paniikit ovat muuttuneet representaatio-, sisältö- tai vaikutuslähtöisistä kiistoista osaksi kokonaisvaltaista kulttuurista keskustelua, joka käsittelee laajemmin yhteiskunnallisia ilmiöitä ja epäkohtia. Ne heijastelevat aikansa henkeä.
- Pelikohut ja paniikit eivät enää ole yksittäisiä rajattuja tapauksia, vaan ne kytkeytyvät suurempaan kokonaisuuteen. Esimerkkinä tästä voidaan mainita vaikkapa verkkohäirintä sekä poliittiset kiistat, jotka leimaavat laaja-alaisesti nykyistä mediakenttää.
Lisätietoja:
Tero Pasanen, puh. 050 3400 108, tero.m.pasanen@jyu.fi
Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, puh. 040 805 4403, Jyväskylän yliopiston viestintäpalvelut, viestinta@jyu.fi
Pasanen valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2009 pääaineenaan digitaalinen kulttuuri. Hän on työskennellyt tohtorikoulutettavana ja apurahatutkijana Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella. Pasanen väitöskirjatutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Jyväskylän yliopisto, Agora Center sekä Jyväskylän tieteentekijät (JYTTE) ry.
Teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Humanities numerona 323, ISSN: 1459-4323, ISBN: 978-951-39-7151-9. Se on saatavilla Jyväskylän yliopiston kirjaston julkaisymyynnistä: https://kirjasto.jyu.fi/kauppa. Verkkoversio: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7152-6