Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16547

100 vuotta vanhat lasinegatiivit heräävät eloon digiajan videoinstallaatiossa

$
0
0

Tampereen ammattikorkeakoulun työryhmän tuottama 3D-laserskannattu videoinstallaatio palkittiin Backlight '17 -valokuvataidefestivaalilla. Teos yhdistää nykytekniikkaa ja historiallista materiaalia aivan uudella tavalla.

Suomalaista kulttuurielämää tukeva Majaoja-säätiö jakoi tämänvuotisella Backlight-valokuvataidefestivaalilla palkintoina yhteensä 18 000 euroa, kolmelle valokuvateokselle, jotka oli valittu 114 suomalaisen ehdokkaan joukosta. TAMKin yliopettaja Juha Suonpään ohjaama 3D-laserskannattu videoinstallaatio IBIDEM sai 3000 euroa. Palkintotilaisuus oli kansainvälisen Backlight-festivaalin 30-vuotisjuhlassa Tampereen Raatihuoneella 8. syyskuuta.

Palkintoperusteluissaan tuomaristo totesi, että "taiteilija on tehnyt mittavan taustatyön selvittäessään ja kerätessään aineistoa teokseensa. Historiallisista lasinegatiiveista valmistetut kuvat vuoden 1918 tapahtumista Tampereella ovat vaikuttavia itsessäänkin, mutta tekijän yhdistettyä ne huolellisesti samoihin paikkoihin Tampereen katukuvaan 2017, kokonaisuus luo hiljentävän vaikutuksen. Teos on yhtä aikaa ajaton ja ajankohtainen".

Videoteoksen IBIDEM (lat. samassa paikassa) taustalla on Juha Suonpään isoisän henkilökohtainen tarina sisällissodan ajalta.

- Tietoisuus omasta historiastamme on tärkeää, jotta voimme luoda rakentavan merkityssuhteen menneen ja tulevan välille. Konfliktien jälkeen on tärkeää kohdata tapahtunut, jotta uusi "me" voi muodostua. Sodan kokeneet korostavat julmuuksien muistissa säilyttämisen tärkeyttä, jotta vastaavat mielettömyydet voitaisiin estää.

Ryhmätyötä ja uusia työtapoja

Juha Suonpää toimii TAMKin kansainvälisen Media and Arts -koulutuksen visuaalisen kulttuurin yliopettajana. Hän kertoo, että videoinstallaatio syntyi opettajien ja opiskelijoiden monialaisessa työryhmässä.

- Teos on yksi esimerkki Media and Arts -ohjelman digitaalisen ajan kuvataiteen luonteesta ja Fine Art -polun uusista suuntauksista. Asiantuntijoina ovat toimineet mm. Prodigious-hankkeen projektipäällikkö Kalle Tammi ja Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksen lehtori Ilkka Tasanen. Fine Art -opiskelijat ovat hankkineet uutta, taiteen ja tekniikan yhdistävää osaamista ristiinopiskelun avulla.

Suonpään työryhmä kokeili ennakkoluulottomasti uusia työtapoja ja digitaalisten laitteiden soveltuvuutta nykytaiteen ilmaisuun. Tällaiset kokeilut vievät nykytaidetta eteenpäin ja synnyttävät uusia kuvataiteilijan toimenkuvia, kuten pistepilvieditoija ja installoija.

- Yksilötyön sijaan korostuu ryhmätyön merkitys. Kansainvälinen virtuaalinen kommunikaatio mahdollistaa jopa mantereiden välisen yhteistyön. Pilvipalvelut ovat muun muassa mahdollistaneet teoksen äänisuunnittelun ja sävellystyön Suomen, Meksikon ja Yhdysvaltojen välillä, Suonpää kuvailee työprosessia.


Backlight '17 -festivaalin kansainvälisten valokuvataiteilijoiden yhteisnäyttely Itsenäisyyden rajat on avoinna Tampereen taidemuseossa 9.9.–29.10. Siellä on nähtävissä myös videoinstallaatio IBIDEM (lat. samassa paikassa), kesto 19 min 18 sek.
http://backlight.fi/2017-exhibition/2017-artists/2017-juha-suonpaa/

Teokseen liittyvä yleisötilaisuus Muistin merkitys on lauantaina 7.10. klo 13–15 Tampereen taidemuseossa. Alustajina ovat mm. Vapriikin kuva-arkiston tutkija Antti Liuttunen ja TAMKin visuaalisen kulttuurin yliopettaja, taiteen tohtori Juha Suonpää. Yleisöllä on mahdollisuus tuoda asiantuntijoiden arvioitavaksi vuodelta 1918 peräisin olevia valokuvia.

 

Kuva: Juha Suonpää

IBIDEM yhdistää kasvoja sadan vuoden takaa, sisällissodan vuodelta 1918, samoille tapahtumapaikoille nyky-Tampereen katukuvassa.


Lisätietoa: Juha Suonpää, p. 0400 120 544, juha.suonpaa@tamk.fi

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16547

Trending Articles