Suomi sai kolme kultaa ja yhden hopean nuorten ammattitaidon WorldSkills ‑maailmanmestaruuskilpailussa viime viikolla. Kilpailijoiden lisäksi Suomesta osallistui kisoihin 24 ammatillisen koulutuksen opettajaa, jotka toimivat kilpailulajien ekspertteinä. Kaikki ekspertit on koulutettu Hamkissa.
Menestys WorldSkills 2017 ‑kilpailussa osoitti suomalaisen koulutusosaamisen ja ammattitaitovalmennuksen olevan kansainvälistä huipputasoa. Mitalien lisäksi suomalaiset saivat 13 pistesijaa eri lajeissa. WorldSkills pidettiin Abu Dhabissa 14.−19. lokakuuta.
WorldSkills on ammatillisen osaamisen kansainvälinen tapahtuma, joka järjestetään joka toinen vuosi jossain World Skills ‑järjestön järjestön jäsenmaassa. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 1255 kilpailijaa 58 eri jäsenmaasta tai ‑alueelta. Kilpailulajeja oli 51.
Suomesta kilpailussa oli mukana yhteensä 27 nuorta, jotka osallistuivat 24 eri lajiin. Lisäksi matkassa oli 24 ammatillisen koulutuksen opettajaa. He toimivat lajien ekspertteinä, jotka vastaavat muun muassa kilpailulajien organisoinnista, kilpailutehtävien laatimisesta ja kilpailijoiden osaamisen arvioinnista. Kaikki suomalaiset ekspertit on koulutettu HAMKissa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.
World Skills International -organisaatio sertifioi ekspertit nyt ensimmäistä kertaa. Kaikki suomalaiset läpäisivät sertifioinnin. Suomalaisista eksperteistä neljä: Harri Hautala, Seppo Huittinen, Jarmo Kainumaa ja Jari Koskinen, toimivat kansainvälisten kollegojensa edellisissä kilpailuissa äänestäminä ja arvostamina pääekspertteinä.
– Eksperttitoiminta antaa opettajalle ainutlaatuista kokemusta kansainvälisestä verkostoyhteistyöstä. Opettajat syventävät asiantuntijuuttaan muun muassa osaamisen arvioijina erittäin vaativassa näyttöympäristössä. Arviointi on kriittinen opettajien osaamisen osa-alue ammatillisen koulutuksen reformissa, lehtori Pirjo Tuominen kuvailee eksperttitoiminnan vaikuttavuutta.
Tuominen kouluttaa Hamkissa eksperttejä ammattitaidon MM- ja EM-kilpailuihin. Kansainvälinen kilpailutoiminta hyödyttää suomalaista ammatillista koulutusta monella tavalla. Oman alansa maailmanmestaruudesta kilpailevat nuoret vahvistavat muiden mielikuvia ja avaavat näkymiä eri uravaihtoehtoihin, yrittäjyyteen ja alansa huipulle. Pedagogiset mallit jalostuvat, sillä kilpailualueella eri maiden tapa tuottaa samanlainen lopputulos on selkeästi nähtävissä ja vertailtavissa.
– Eksperttitoiminta on monelle ammatilliselle opettajalle vakiintunutta harrastamista. Se vahvistaa ammatillista identiteettiä ja innostaa kehittämään itseään. Eksperttien sitoutuminen on mahdollistanut valmennusjärjestelmän systemaattisen kehittämisen, yliopettaja Tuomas Eerola kertoo.
− Ekspertin työ syventää ammatillisen opettajan pedagogista osaamista ja substanssiosaamista ja vahvistaa taitoa rakentaa oppimisyhteisöjä yhteistyössä työelämän kanssa. Eksperttinä toimiva opettaja osaa tukea erilaisten yksilöiden ammatillista kasvua ja toimia monikulttuurisessa ympäristössä. Koulutuksen järjestäjät hyödyntävät eksperttien osaamista pedagogisessa kehittämisessä, kansainvälisessä verkostoitumisessa ja koulutusviennissä, Eerola jatkaa.
WorldSkills-toiminta on Suomessa laajan verkoston yhteistyötä. Jokaisen kilpailijan ja ekspertin osallistumisen mahdollistaa heidät kilpailuihin lähettävä koulutuksen järjestäjä. Kunkin lajin kilpailija valikoituu lajikohtaisissa huippuvalmennustiimeissä, joiden toimintaan osallistuvat ammatilliset opettajat, työyhteisöt ja muut alan tärkeät yhteistyökumppanit. Maajoukkueen kokoaa Skills Finland ry, joka on maamme virallinen edustaja ja jäsen WorldSkills International (WSI) -organisaatiossa. WSIllä on yhteensä 77 jäsenmaata tai -aluetta. Jäsenmaiden määrä ja kilpailujen koko on kasvanut nopeasti viime vuosina.
Hämeen ammattikorkeakoulu on mukana verkostossa. Lisäksi HAMK tutkii ja kehittää huippuosaamista, kilpailutoimintaa, huippuosaamisen pedagogiikkaa ja kansainvälisyyttä. Ammatillisen osaamisen tutkimusyksikön Finnish Academy for Skills Excellence (FASE) -tiimi vastaa toiminnasta HAMKissa.