Monien kehittyvien talouksien nousu on lisännyt kysyntää uudenlaisille älykkäille ja kohtuuhintaisille digitaalisille ratkaisuille. Tulevaisuudessa suurimpia voittajia ovat ne, jotka voivat tarjota näitä ratkaisuja markkinoille, joissa yhteiskunnalliset haasteet ja tarpeet ovat usein kehittyneitä maita suurempia. Haaga-Helian Ammatillisen opettajakorkeakoulun koordinoimassa Scala-hankkeessa kehitettiin uusia mobiilioppimisen sovelluksia Brasiliaan.
Mobiililaitteet muuttavat tapaa, jolla kommunikoimme, elämme ja opimme. Ne tarjoavat uusia oppimisen tapoja ihmisille, yhteisöille ja maille, joilla on aikaisemmin ollut siihen huono pääsy. Mobiilioppiminen on kulttuurisidonnaista ja haastaa nykyiset opetuksen menetelmät.
Säästeliään (myös niukan, eng. frugal) innovaation ytimessä kehitetään palveluita kuluttajakeskeisesti ja kustannustehokkaasti, perehtymällä kuluttajien kokemuksiin, kontekstiin, ja tarpeisiin.
Sosiaalinen inkluusio, integraatio, kestävyys ja uusi liiketoiminta ovat merkittäviä suomalais-brasilialaiselle yhteistyölle, elinkeinoelämälle, ja yhteiskunnalle. On sekä teoreettisesti perusteltua että kasvun, elinkeinoelämän ja yhteiskunnan kannalta kestävää yhdistää liiketoimintamallien, mobiilioppimisen ja oppimistuotteiden tutkimus niukan innovaation ekosysteemiajatteluun.
– Mobiilioppiminen, skaalautuvuus ja säästeliäs innovaatio linkittyvät kaikki toisiinsa ja sopivat hyvin kehittyville markkinoille. Mobiilioppiminen voi tapahtua milloin ja missä tahansa, eikä se ole sidottu aikaan tai paikkaan. Markkinat ovat valtavassa kasvussa, toteaa Annica Isacsson, Haaga-Helia Ammatillisen opettajakorkeakoulun tutkimuspäällikkö.
Mobiilisovellukset ratkaisu kehittyville koulutusmarkkinoille
Haaga-Helia Ammatillisen opettajakorkeakoulun koordinoima Scalable Mobile Learning Services for Global Markets -hankkeessa on tutkittu mobiilioppimista ja kerätty aineistoa brasilialaisessa kontekstissa São Paulon alueella. Tutkimus on tehyt yhteistyössä paikallisen yliopiston kanssa ammatillisessa koulutuksessa.
– Olemme Haaga-Heliassa kehittäneet yrityksille sovelluksia, jotka taipuvat mobiilioppimiseen ja ovat helposti skaalautuvia, Isacsson kertoo.
Scala on Business Finlandin (ent. Tekes) ja ulkoministeriön yhteisestä BEAM-ohjelmasta rahoitettu hanke, joka toteutetaan yhteistyössä brasilialaisen Universidade Municipal de Sào Caetano do Sulin ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston sekä suomalaisyrityksien kanssa.
Hankkeen tulokset on koottu julkaisuun Mobile learning and frugal innovation for emerging markets. Kirja tarjoaa yrityksille, poliittisille sidosryhmille ja tutkijoille näkemyksiä ja opetuksia säästeliäästä innovaatiosta kehittyvillä markkinoilla. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun sekä Annica Isacssonin ja Helinä Melkaksen toimittama teos on ladattavissa veloituksetta Haaga-Helian verkkokaupassa.
Lisätietoa:
Annica Isacsson, annica.isacsson@haaga-helia.fi, +358 40 4887 087