Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili Lahden ammattikorkeakoulussa maanantaina 11.1. Tilaisuuteen osallistuivat LAMKin hallituksen puheenjohtaja Kari Salmi, rehtori Outi Kallioinen, vararehtori Maarit Fränti, johtaja Tuula Kilpinen, kehitysjohtaja Jukka Oresto ja yliopettaja Mika Kylänen.
Vierailun tarkoituksena oli esitellä ministerille lyhyesti Lahden ammattikorkeakoulua ja kertoa LAMKin ajankohtaisista asioista. Ministeri kertoi olleensa mielissään kutsusta ja kuulee mielellään oman vaalipiirinsä korkeakoulun tilanteesta. Hän vaikuttui rehtorin pitämässä esittelyssä erityisesti LAMKin yrittäjyyteen liittyvistä panostuksista sekä elinkeinoelämän mukaan ottamisesta toimintaan ja oli kiinnostunut korkeakouluyhteistyöstä niin LAMKin, Laurean ja HAMKin muodostaman strategisen FUAS-liittouman näkökulmasta kuin yliopistojenkin kanssa.
- Ammattikorkeakoulu on tärkeä toimija Lahden alueella ja suunnitteilla oleva tiivistyvä yhteistyö Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa synnyttää Lahteen uutta yrittäjyyden ekosysteemiä, korostaa Kari Salmi.
Ministeriä kiinnosti myös FUAS-liittouman tilanne. Rehtorin mukaan FUAS-liittoumassa edetään juuri vuosi sitten uudistetun strategian mukaan. Strategia painottuu opiskelijalähtöisesti kesäopintoihin, virtuaalikampukseen sekä YAMK-tutkintojen yhteistyöalustaan Graduate Schooliin, joissa kaikissa on syntynyt jo hyviä tuloksia. FUAS-liittoumassa tarjotaan yhteistyössä laajan metropolialueen yrityksille ja yhteisöille myös erilaisia palveluita.
Esittelyn jälkeen yliopettaja Mika Kylänen esitteli LAMKin ainutlaatuista palveluliiketoiminnan tradenomikoulutusta. Palveluliiketoiminta (PAL) on uusi toiminnallisempi tapa opiskella tradenomiksi ja yksi keino erottautua muista. Opiskelijat osallistuvat opiskelujen alusta saakka ns. perinteiseen opetukseen vain yhtenä päivänä viikossa ja muu oppiminen tapahtuu työyhteisöissä. Se on ainoa työelämän tositilanteissa tapahtuva tradenomikoulutus Suomessa, jossa tuotetaan palvelukehittäjiä. Ensimmäinen vuosi opiskellaan pääasiassa työyhteisöissä, toisena vuonna toteutetaan haastava liiketoimintaa kehittävä toimeksiantoprojekti ja kolmantena vuonna hyödynnetään pelillisyyttä ja esim. pelataan peliä, jossa opiskelijat pyörittävät hotellia.
- Tämä on iso juttu. Monet kokevat, ettei tämän tyyppinen opiskelu ole koulua tai oppimista ja että opiskelijat jätetään heitteille, mutta moderni maailma on ihan muuta kuin piirtoheitinkalvot, ministeri kommentoi.
Lopuksi ministerille esiteltiin vielä Lahden ammattikorkeakoulun uuden, käyttäjäkeskeisesti suunnitellun kampuksen kehitysvaiheita ja tulevaisuuden näkymiä. Ministeri kiitteli kovasti vierailusta ja toivoi jatkossakin tiivistä yhteistyötä LAMKin kanssa.