JAMKin ohjelmistotekniikan koulutusohjelmasta insinööriksi (AMK) valmistuneen Matti Jokitulpon opinnäytetyön tuloksena syntyi robotti. Opinnäytetyö sisältää kattavan kuvauksen robotin rakentamisesta.
– Olin tehnyt aikaisemmin lähes samanlaisen robotin Android-ohjelmointikurssilla. Kurssin opettaja Pasi Manninen innostui robotista ja pyysi minua tekemään JAMKille oman robotin opinnäytetyönä, Jokitulppo kertoo.
Robottia voi ohjata millä tahansa Android-yhteensopivalla laitteella mobiilisovellusta hyödyntäen. Tieto liikkuu bluetooth-teknologian avulla. Robottiin asennettu web-kamera lähettää käyttäjälle livevideota ohjaamisen helpottamiseksi. Lisäksi robotissa on puhesyntetisaattori, jonka avulla se "puhuu" ohjaussovellukseen kirjoitettua tekstiä.
– Robotti on tehty lähinnä markkinointikäyttöön esimerkiksi messuille, minkä vuoksi tärkeimpänä tavoitteena oli tehdä siitä mielenkiintoisen ja huomiota herättävän näköinen, Jokitulppo kertoo.
Robotin rakentaminen kesti noin kolme kuukautta ja sen osat maksoivat noin 400 euroa.
– Suurin haaste oli sähkön riittävyys. Uudessa robotissa on sen verran paljon valoja, että sähköä kuluu enemmän kuin sen edeltäjältä.
Tällä hetkellä Jokitulppo työskentelee Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa oppimisympäristöjen tutkimusryhmässä. Hän työskentelee koodaajana jatketun todellisuuden parissa ja tekee myös tavallista web-kehittämistä.
– Toivottavasti robotista on iloa ihmisille ja se herättää kiinnostusta ohjelmointia ja elektroniikkaa kohtaan. Elektroniikka on paljon muutakin kuin logiikkapiirien kokoamista leipälaudalle ja jännitteiden laskemista. Se voi olla jopa hauskaa, Jokitulppo toteaa.
JAMKin tieto- ja viestintätekniikan opinnoissa voit suuntautua kyberturvallisuuteen, media-, ohjelmisto- tai tietoverkkotekniikkaan. Seuraava hakuaika on 16.3.2016 - 6.4.2016.
Katso video Matti Jokitulpon rakentamasta robotista
Lisätietoja:
Matti Jokitulppo, 040 1833277, etunimi.sukunimi@aalto.fi
Pasi Manninen, lehtori, 040 595 8931, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, teknologia, IT