Sisäilman huono laatu on yksi maamme suurimmista ympäristöterveysongelmista, joka aiheuttaa merkittäviä terveydellisiä haittoja ja kansantaloudellisia kustannuksia.
Arvioiden mukaan joka toisessa rakennuksessa on merkkejä ylimääräisestä kosteudesta ja lähes joka viidennessä rakennuksessa homeen epäillään uhkaavan käyttäjien terveyttä. Ongelman laajuudesta kertoo se, että korjausrakentamiseen käytetty rahamäärä on Suomessa jo ohittanut uudisrakentamisen osuuden. Mutta korjausrakentamisessa tarvitaan muutakin kuin rahaa – tarvitaan lisää osaamista.
Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan henkilöpätevyyksistä vastaavan FISE Oy:n hyväksymä kosteusvaurion kuntotukijan pätevyyskouluttaja – tällä hetkellä ainoana ammattikorkeakouluna Suomessa.
Pätevyysvaatimukset muuttuneet
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista astui voimaan toukokuussa 2015.
Muutoksella yhtenäistettiin terveydellisiä olosuhteita koskevia selvityksiä ja tutkimuksia tekevien ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksia ja hyväksymismenettelyä. Pätevyysvaatimuksilla pyritään varmistamaan, että asiantuntijoilla on riittävä osaaminen arvioida rakennusten kosteus- ja homevaurioita sekä sisäilmaongelmista johtuvia tekijöitä.
Kosteusvaurion kuntotutkijan koulutukset alkavat Hämeenlinnassa ja Tampereella
HAMK järjestää kosteusvaurion kuntotutkijan pätevyyteen valmentavaa yrityskoulutusta sekä työvoimakoulutusta. Koulutukset alkavat keväällä 2016.
Hämeenlinnassa ja Tampereella toteutetaan työvoimakoulutus työttömille tai työttömyysuhan alaisille. Työvoimakoulutukset toteutetaan päiväopiskeluna, ja ne kestävät 6–7 kk. Noin 80 päivää on työssäoppimista alan yrityksessä tai organisaatiossa. Työssäoppimisen aikana toteutettava projektityö voi kohdistua kaikille kosteus- ja homevaurioiden korjausprosessin alueille sisäympäristö- ja kuntotutkimuksista korjaustyön valvontaan. HAMK etsii koulutukseen osallistuville työssäoppimispaikkoja yrityksistä tai organisaatioista.
Hämeenlinnassa toteutetaan toinen koulutus myös muille kiinnostuneille. Työssä oleville suunnattu maksullinen toteutus kestää 1,5 vuotta. Lähiopetusjaksoja on 1–2 päivää kuukaudessa.
Koulutukset on kohdennettu rakennustekniikan ammattilaisille, esimerkiksi insinööreille, diplomi-insinööreille, teknikoille tai rakennusmestareille. Koulutus on suunniteltu sopimaan hyvin mm. rakennusten kuntotutkijoille, korjaussuunnittelijoille, työnjohtajille ja valvojille.
Suurin osa koulutukseen osallistuneista työllistyi
HAMK järjesti vastaavan sisältöisen työvoimakoulutuksen viime vuonna ensimmäisen kerran Hämeenlinnassa. Koulutukseen osallistui 15 henkilöä. Koulutuksen työllistämisprosentti oli historiallinen, sillä koulutukseen osallistuneista 12 henkilöä eli 80 % työllistyi. Pääosin opiskelijat työllistyivät työssäoppimispaikkoihinsa, kuntotutkimuksia tekeviin yrityksiin, rakennusliikkeisiin, kunnille tai insinööritoimistoihin.
Info- ja lehdistötilaisuus järjestetään 21.1.
Järjestämme koulutusten info- ja lehdistötilaisuuden torstaina 21.1.2016 klo 13.00 Hämeen ammattikorkeakoulussa osoitteessa Vankanlähde 9 (C-rakennuksen auditorio A), Hämeenlinna. Infotilaisuudessa käydään läpi koulutuksen sisältöjä ja koulutukseen hakeutumista. Aiempaan vastaavaan koulutuksen osallistuneet opiskelijat kertovat kokemuksiaan koulutuksen ajalta ja työllistymisestään yritykseen.
Lisätiedot koulutuksesta ja tarjoukset työssäoppimispaikoista:
Hämeen ammattikorkeakoulu, Marja Savolainen, puh. 040 749 3818 tai marja.savolainen@hamk.fi