Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16514

Diakonia-ammattikorkeakoulu kehittää nuorten palveluja yhdessä nuorten kanssa

$
0
0

Nuorten kevyet palvelupolut – 3X10D -hankkeen tavoitteena on, että nuoret pääsisivät helpommin esimerkiksi järjestöjen tarjoaman tuen piiriin ennen kuin tilanteet monimutkaistuvat.

Diakonia-ammattikorkeakoulu on palkannut nuoren työntekijän Kotkaan, Kuopioon, Ouluun ja Helsinkiin kartoittamaan nuorten palveluja ja selvittämään, millaista tukea nuoret itse kokevat tarvitsevansa eri elämäntilanteissa. Selvityksen tavoitteena on, että nuoret pääsisivät helpommin esimerkiksi järjestöjen tarjoaman tuen piiriin ennen kuin tilanteet monimutkaistuvat.

Vaikka nuorille on olemassa paljon palveluita, julkisten palveluiden hallintolähtöinen ajattelu johtaa liian usein nuoren näkökulmasta pirstaleiseen tukijärjestelmään. Palveluja on tarjolla, mutta ne eivät aina kohdistu oikein ja tuo apua nuoren elämäntilanteeseen.

Nuorten ryhmäkeskustelujen vetäjät keräävät omasta kaupungistaan nuorten ryhmät keskustelemaan tuen tarpeista eri tilanteissa. He korostavat nuorten mielipiteiden huomioimista palveluiden kehittämisessä.

– Palvelut voivat näyttäytyä melkoisena viidakkona. Tarvitaan nuoria kertomaan, minkälaista tukea he milloinkin kokevat tarvitsevansa, tiivistää Kotkassa Diakonia-ammattikorkeakoulussa ryhmänvetäjänä toimiva Henni Leikas.

Kehittämistyössä muotoillaan nuorten toiveiden pohjalta tukipolkuja. Tukipolut kuvaavat, missä vaiheessa nuoret toivoisivat omien ongelmiensa käsittelyä tai hyvinvoinnin vahvistamista vertaistuen, järjestöjen organisoiman toiminnan tai muiden palveluiden avulla.

Lisäksi kartoitetaan mukana olevien paikkakuntien eli Helsingin, Kotkan, Kuopion ja Oulun palvelutarjontaa sekä erityisesti järjestöjen tuottamaa tukea nuorille. Tulosten pohjalta arvioidaan nuorten esittämien toiveiden suhdetta tarjolla olevaan tukeen.

Syrjäytymisen taustalta tiedetään, että palvelut eivät ole onnistuneet auttamaan nuoria, kun ongelmat ovat olleet vielä pieniä. Ongelmien monimutkaistuessa ja kasautuessa myös tuen tarve on laajempaa ja pitkäkestoisempaa sekä vaatii monen eri sektorin tiivistä yhteistyötä.

‒ Jos nuori saa tukea kevyempien palveluiden kautta nopeammin ja tarpeenmukaisemmin, hänen kokonaishyvinvointinsa paranee ja kalliiden erityispalveluiden tarve vähenee. Parempien palvelujen sivutuotteena säästetään myös palvelujärjestelmän resursseja, projektipäällikkö Reija Paananen tiivistää.

Diakonia-ammattikorkeakoulun Nuorten kevyet palvelupolut – 3X10D -hanke tuottaa vuoden 2019 loppuun mennessä ratkaisuja nuorten psykososiaalisen tuen kehittämiseksi. Hanketta rahoittaa STEA.

 

Lisätietoja:

Reija Paananen, projektipäällikkö, Nuorten kevyet palvelupolut – 3X10D, Diakonia-ammattikorkeakoulu, reija.paananen@diak.fi, p. 040 508 4294

Sakari Kainulainen, asiantuntija, Nuorten kevyet palvelupolut – 3X10D, Diakonia-ammattikorkeakoulu, sakari.kainulainen@diak.fi, p. 040 869 6018

Ryhmäkeskustelujen vetäjät:

Henni Leikas, Kotkan hanketyöntekijä, Nuorten kevyet palvelupolut – 3X10D, Diakonia-ammattikorkeakoulu, henni.leikas@diak.fi, p. 046 923 3179


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16514

Trending Articles