Lappeenrannan kaupunginorkesterin Faunin ilta konsertissa torstaina 13.9.2018 klo 19 Lappeenranta-salissa kohtaavat erilaiset idylliset maisemat ja ajattomuus. Konsertin solistina laulaa sopraano Helena Juntunen, joka voitti Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut vuonna 2002. Kaupunginorkesteria johtaa kapellimestari Vytautas Lukočius. Ohjelmassa kuullaan Samuel Barberin lyyrinen orkesterilaulu Knoxwille: Summer of 1915, Jacques Ibert´n Capriccio, Claude Debussyn Faunin iltapäivä (sov. A.Schönberg), Bernhard Seklesin Serenade ja Benjamin Brittenin Sinfonietta.
Helena Juntunen on yksi tämän hetken valovoimaisimmista kansainvälisistä sopraanotähdistämme. Juntunen voitti Timo Mustakallio -kilpailun vuonna 2000 ja Lappeenrannan laulukilpailut vuonna 2002. Vuonna 2006 Juntuselle myönnettiin Karita Mattila-palkinto ja hän on voittanut myös Tampereen oopperan Grand Prix -palkinnon ja osallistunut BBC Cardiff Singer of the World -kilpailuun. Hänen ammatillinen läpimurtonsa oli Margarethan rooli Gounod’n oopperassa Faust Savonlinnan Oopperajuhlilla vuonna 2002. Sittemmin ilmaisuvoimainen lyyrisen ohjelmiston tulkitsija on laulanut itsensä oopperayleisön sydämiin ympäri maailman. Hänen laajaan ohjelmistoonsa kuuluvat muun muassa Mozart roolit Kreivitär ja Donna Elviira, Puccinin La Bohèmen Mimì, Tšaikovskin Jevgeni Oneginin Tatjana ja Leoncavallon Pajatson Nedda. Ulkomaisissa oopperataloissa Juntusta on kuultu Brysselissä, Nancyssa, Minnesotassa, Wienissä, Aix-en-Provencessa, Dresdenissä, Göteborgissa, Montpellierissä, Nizzassa, Genovassa ja Wienissä. Palkittu sopraano on esiintynyt myös lukuisten kotimaisten ja ulkomaisten sinfoniaorkestereiden solistina. Juntunen laulaa Suomen Kansallisoopperassa.
Jacques Ibertin ranskalainen uusimpressionismi sisältää monia hienoja teoksia tunnelmiltaan pariisilaisuudesta aina idylliseen ranskalaiseen luonnon maisemaan. Ibert´n Capriccio kymmenelle soittimelle on sävelletty vuonna 1937. Sen atmosfäärissä kesäiset tunnelmat tuoksuvat valoisuutta ja musiikin raikkaus on korvia hivelevää.
Samuel Barberin (1910-1981) Knoxwille Summer 1915 on runoilija James Ageen nostalginen runo, joka kuvaa lapsuuden kaunista runollista Knoxwillen kaupunkia idyllisessä Tennesseessä syvällä etelä-Yhdysvaltoja. Laulun keskiössä on poikalapsi, joka haaveilee menneistä suvi-illoista sen vanhoine taloineen ja vuosisataisine puineen sekä ajattomuudesta tähtitaivaan alla.
Faunin iltapäivä (ransk.Prélude à l’après-midi d’un faune) on ranskalaisen impressionistin Claude Debussyn vuonna 1894 valmistunut orkesteriteos. Teos on Debussyn tunnetuimpia teoksia ja sitä pidetään yhtenä musiikin historian käännekohdista. Vuonna 1892 kolmenkymmenen vuoden ikäinen Claude Debussy oli vielä lähes tuntematon säveltäjä. Runoilija Stéphane Mallarmén (1842–1898) runon ”L’après-midi d’un faune” innoittamana hän alkoi säveltää kolmiosaista orkesteriteostaan, joka kantoi aluksi nimeä Prélude, Interlude et Paraphrase finale pour ”L’après-midi d’un faune”. Kuultavan version on sovittanut Arnold Schönberg.
Saksalaisen Bernhard Seklesin Serenade on vuodelta 1907. Sekles vaikutti Frankfurt Am Mainissa kapellimestarina ja säveltäjänä, joka aloitti sävellystyönsä jazzista.
Englantilaisen Benjamin Brittenin Sinfonietta on vuodelta 1932, ajalta jolloin säveltäjä vielä opiskeli Royal Music Collegessa. Teos on omistettu Brittenin opettajalle säveltäjä Frank Bridgelle. Sinfoniettan kieli on myös kunnianosoitus viattomalle taaksejääneelle lapsuudelle.
Milko Vesalainen, intendentti 0405478706
Konsertin kesto: noin 2 tuntia, sisältäen väliajan.
TAITEILIJATAPAAMINEN
13.9. klo 18.30 Lappeenranta-salin lämpiössä, mukana Helena Juntunen ja Vytautas Lukočius, isäntänä Milko Vesalainen