Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16497

Romanien työkykyä vahvistettu Oulussa. Onnistumisen tarinat esillä loppuseminaarissa 13.9.2018

$
0
0

Nevo tiija - uusi aika -loppuseminaari 13.9.2018 klo 12–15 huipentaa romanien työllisyyttä tukevan hankkeen Oulun seudulla. Toivotamme myös median edustajat tervetulleiksi avoimeen tilaisuuteen (Oulun Diakonissalaitos, Wegelius-Sali, Albertinkatu 16, 90100 Oulu), jossa on esillä valtakunnallisen hankkeen Oulun osatoteutuksen tuloksia ja onnistumisia. Ohjelma

Oulussa on keskitytty etenkin alueen romaniväestön elintapa-, terveys- ja liikuntaneuvontaan muun työllisyyden tukemisen lisäksi. Elämänhallintataitoja korostava näkökulma on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi tukea myös työllisyyttä.

-        Kokemuksemme mukaan ihmisen työllistyminen lähtee aivan muista asioista kuin työhakemuksen kirjoittamisesta. Kokonaisvaltainen elämänhallinta ja toimintakyky ovat avainasemassa ennen työllistymistä, ja toimintakykyyn pystymme vaikuttamaan elintapa- ja palveluohjauksella, toteaa tutkija, projektikoordinaattori Miia Länsitie ODL:n Liikuntaklinikalta.

Toimeen on ryhdytty käytännön keinoin, ja toimivista käytännöistä on kehitetty mallinnuksia tulevaisuuden työhön. Oulussa on toteutettu muun muassa romaninaisten tanssiryhmä, keilavuoroja ja kuntosaliryhmä, ja uusia ryhmiä käynnistyy vielä syksyllä.Romaneille suunnatuille liikuntaryhmille on hanketyön valossa tarvetta ja paikkansa, sillä kynnys lähteä mukaan pääväestön joukkoon on monelle romanille korkea.

-        Tasa-arvoisen liikuntapalveluiden saatavuuden näkökulmasta kannustamme romaneja mukaan myös kaikille avoimiin ryhmiin, Miia Länsitie korostaa.

Nuorten aktivoituminen Oulussa merkittävää

Diakonia-ammattikorkeakoulun eli Diakin hallinnoimassa, valtakunnallisessa Nevo tiija - uusi aika -hankkeessa on saatu kahden vuoden aikana merkittäviä tuloksia aikaan – kahteen suuntaan. Romaniväestön lisäksi tavoitteena on ollut myös vaikuttaa pääväestön asenteisiin ja purkaa esimerkiksi työnhaussa esiintyvää syrjintää. Valtakunnallisessa hankkeessa on kymmeniä toimijoita, ja eri alueilla painopisteet ja haasteet vaihtelevat.

-        Pohjois-Suomessa yhteistyökumppanit eivät aina ole tottuneet romanien mukanaoloon. Muutosta on tapahtunut puolin ja toisin hankevuosien aikana, ja positiivista heräämistä on tapahtunut etenkin nuorten romanien keskuudessa Oulussa. Nyt meihin otetaan yhteyttä, ja nuoret haluavat tehdä itse ja vaikuttaa elämäänsä ja romaniyhteisöön, projektityöntekijä Tanja Yrttiaho Diakista toteaa.

Romaninuorten omasta aloitteesta Oulussa on alkamassa myös nuorten kerho, joka sai alkunsa hankkeen toteuttamasta nuorten päivästä. Meidän tupa on jo vakiintunut romaninuorten kohtaamispaikaksi Nevo tiija -hankkeen ja Romano Mission yhteistyönä.

Kokonaisvaltaista kohtaamista

Loppuseminaarissa 13.9. Oulussa kuullaan onnistumisen tarinoita, puheita ja iloista musiikkia. Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen tuo myös kaupungin näkökulmaa tilaisuuteen. Hanketiimillä on selkeä toive Oulun kaupungin suuntaan:

-        Jotta hankkeessa tehty hyvä työ saataisiin juurrutettua kaupungin perustoimintaan, tarvitaan romanityöntekijä, joka voisi yhden luukun periaatteella antaa palveluohjausta romaniväestölle niin työllisyys- ja koulutusasioissa kuin myös sosiaalitoimeen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä. Tällöin ihminen tulee kokonaisvaltaisesti kohdatuksi, Oulun hanketiimi summaa.

FAKTAA:

-        Nevo tiija – uusi aika -hankkeessa tuetaan Suomen romanien mahdollisuuksia päästä mukaan työelämään. Hankkeessa on edistetty laajemminkin romanien osallisuutta, hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta.

-        Romaniväestön lisäksi kohderyhmiä ovat olleet myös työnantajat, palveluntuottajat, viranomaiset ja päättäjät.

-        Valtakunnallista hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu eli Diak. Mukana työssä on lukuisia kuntia, kaupunkeja, oppilaitoksia ja romanijärjestöjä eri puolilta Suomea. Katso kaavio

-        Oulun osatoteutuksesta vastaavat Diak, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö ja ODL:n liikuntaklinikka. Osatoteutuksen tuloksia esitellään seminaarissa 13.9.2018. LIsätietoa ohjelmasta löytyy Facebook-eventistä ja ohjelma-liitteestä

-        Hankkeen toiminta huipentuu valtakunnallisesti Helsingissä 5.11.2018 Romanijuhliin Savoy-teatterissa.

-        Hanketta on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto, ja kotimainen rahoittaja on sosiaali- ja terveysministeriö STM.

-        Hanke on toiminut tiiviissä yhteistyössä toisen ESR-rahoitteisen hankkeen, Tšetanes naal – koulutuspoluilla kanssa.

-        Lisätietoja: www.romanienosallisuus.diak.fi ja www.facebook.com/romanienosallisuus

 

Lisätietoja Oulun osatoteutuksesta:

Miia Länsitie

Tutkija, projektikoordinaattori

Oulun Diakonissalaitoksen Säätiö sr

ODL Liikuntaklinikka

Puh. 050 312 57 57

miia.lansitie@odl.fi

 

Tanja Yrttiaho-Lindgren

Hanketyöntekijä

Diakonia-ammattikorkeakoulu / ODL Liikuntaklinikka

puh. 040 5095759

 

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16497

Trending Articles