Lahden ammattikorkeakoulun ympäristöalan opiskelijat selvittivät Nastolan kylien tulevaisuusnäkymiä osana Nastolan ja Lahden yhdistymistä seuraavassa muutosprosessissa. Yleiskaavakurssin opiskelijat analysoivat Nastolan kylien tilaa, tarkoituksena hahmottaa pienten kylien merkitystä muutoksessa.
Kylät osana Uutta Lahtea
Analysoinnin kohteeksi valittiin useampia Nastolan pohjoispuolen kyliä. Analyysissa tarkasteltiin mm. palveluiden sijainteja, pohjavesialueita, maisemallisia arvoja sekä kevyen liikenteen reittejä. Työssä tehtiin avoimet SWOT-analyysit uhkakuvista kylien ja kaupungin kannalta. Tulosten pohjalta opiskelijat ideoivat myös tulevaisuuden mahdollisuuksia.
- Nastola koostuu kompleksisesti kirkonkylästä, liikekeskuksesta, pikkukylistä ja lisäksi nauharakenteesta lähellä Lahtea. Tehdyn kartoituksen pohjalta voidaan lähteä suunnittelemaan kylien roolia esimerkiksi luontomatkailun, virkistystoiminnan, viljelyn tai vaikkapa leiritoiminnan näkökulmasta. Voidaanko palvelut taata palvelubussin avulla, kommentoi Raine Vihelmaa, työtä ohjannut yhdyskuntasuunnittelun lehtori.
Selvitystyön tulokset tulevaisuustoiminkunnan käyttöön
Työn aikana opiskelijat osallistuivat kyläkoululla pidettyyn kokoukseen esitellen toimeksiantoaan. Työtä esiteltiin syksyn aikana myös Lahden ympäristökunnille järjestetyssä tilaisuudessa, jossa keskusteltiin kylien merkityksestä.
- Lahdessakin lähiöt ovat kuin pieniä kyliä. Tulevaisuudessa lahtelaiset saattaisivat muuttaa Nastolaan pikkukyliin, kommentoi Raine Vihelmaa.
Selvitystyö tehtiin osana Kyläprojekteja ja siihen osallistui kaksitoista kolmannen vuosikurssin opiskelijaa. Vihelmaan lisäksi työtä oli ohjaamassa maisemasuunnittelun tuntiopettaja Paula Salomäki.
Opiskelijat pitivät työpajaa ja esittelivät selvityksen tulokset Lahden ja Nastolan tulevaisuustoimikunnalle viime joulukuussa. Analyysit ja tulevaisuuden kehittämisideat toimitettiin toimikunnan käyttöön ja niitä voidaan hyödyntää kaupungin strategian valmistelun ja alueiden suunnittelun pohjana. Vihelmaa on tyytyväinen opiskelijoiden linkittämisestä aluekehitykseen.
- Monia kyliä ja maaseutualueita on pilattu kaavoittamalla omakotialuetta keskelle peltoa. Ennen suunnittelua tapahtuvilla kartoituksilla voidaan säilyttää autenttista kylämaisemaa ja korostaa kylien ehdoilla tekemistä.
Lisätietoja
Raine Vihelmaa, lehtori
044 708 1437
raine.vihelmaa@lamk.fi