SAMKin ja TTY:n opettajat yhdistivät voimansa Rauman Yrittäjät ry:n kanssa Vanhan Rauman elävöittämisen innovointiin opetus-hackathonissa. Opetus-hackathonin avainrooleissa ovat oppiminen, innovointi ja yhteistyö alueen innovaatioekosysteemissä.
IdeaPaja opetus-hackathon järjestetään 4.12.2018 Rauman Kaupunginkirjaston tiloissa Vanhan Rauman läheisyydessä. Tuolloin noin 15 –20 SAMKin ja TTY:n opiskelijaa innovoi Rauman Yrittäjät ry:n määrittelemässä haasteessa.
Menetelmänä opetus-hackathon on pedagogisella näkökulmalla varustettu innovaatiokilpailu. Innovoinnin työkaluina käytetään opetettuja luovia menetelmiä sekä suullisen viestinnän harjoitteita, kuten pitchausta, lyhyttä hissipuhetta.
– Opiskelijat täytyy nyrjäyttää ajattelemaan uudella tavalla, mutta hallitusti, niin että heillä on toimivia työkaluja oman ideointinsa tueksi, kuvaa SAMKin eritysasiantuntija Marko Mikkola. Lisäksi pitchaus-osiolla on korostettu rooli hackathonissamme, koska sen taidon merkitys kasvaa jatkuvasti, Mikkola jatkaa.
Hackathonien syvin olemus on uuden luominen rajoitetussa ajassa yhteisessä tilassa tietoa jakaen. Opetus-hackathonin ideaalitilanteessa innovoidaan todellisessa yritystapauksessa.
– IdeaPaja-nimisessä opetus-hackathonissamme kiteytyy myös korkeakoulu-yritysyhteistyö parhaimmillaan, SAMKin yliopettaja Niko Kandelin toteaa. Yhteistyö vaatii perinpohjaista suunnittelua ja ennakointia, mutta maksaa vaivan. Yhteistyössä on voimaa, koska yksi opettaja ei tällaista saisi aikaiseksi, Kandelin jatkaa.
– Satakunnassahan toteutetaan korkeakoulujen Tampere 3-tyyppistä yhdistymistä ruohonjuuritasolla, Tampereen teknillisen yliopiston yliopisto-opettaja Anu Suominen kertoo. Prosessin aikana olen itsekin oppinut aivan valtavasti ja hypännyt pois mukavuusalueeltani, Suominen pohtii.
IdeaPaja-konseptia on viilattu jo useiden vuosien ajan ja yhä enemmän se nojaa innovaatioekosysteemin hyväksikäyttöön ja kehittämiseen. Ihmettelyihin innovaatioekosysteemistä SAMKin lehtori Teppo Lundell vastaa, että tätä innovaatioekosysteemi käytännössä on. Tuodaan eri sidosryhmät yhteen yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Opetus-hackathonia voisi kuvata win-win-win-win-tilanteena, jossa kaikki saavat jotakin. Yritykset opiskelijoilta fressejä ajatuksia, opettajat uudenlaisen opetustilanteen yritysyhteistyössä, opiskelijat todellisen tapauksen pohdittavakseen uudenlaisten pedagogisten näkökulmien kanssa. Lisäksi teemme tutkimusta hackathoneista opetuksen välineenä.
– Niukat resurssit kannattaa panostaa järkevästi opetuksessa ja tutkimuksessa, sillä se edesauttaa alueemme ja yhteiskuntamme elintärkeän kilpailukyvyn kasvua, Lundell maalailee.
Opetus-hackathon IdeaPaja 4.12.2018 Rauman kaupunginkirjasto
Lisätietoja:
Anu Suominen
Yliopisto-opettaja
TkT, AmO
Tampereen teknillinen yliopisto
Pohjoisranta 11, 28100 Pori
+358 50 300 6108
Marko Mikkola
Erityisasiantuntija
Satakunnan ammattikorkeakoulu
Satakunnankatu 23, 28130 Pori
Teknologian osaamisalue
Tel. +358 44 710 3724
Niko Kandelin
Yliopettaja
Logistiikka ja meriteknologia
Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK
Satamakatu 26, 26100 Rauma
+ 358 44 710 3605
Teppo Lundell
Lehtori, liiketoimintaosaaminen, VTM
Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK
Satamakatu 26, 26100 Rauma
Logistiikka ja meriteknologia
+358 44 710 3531