Kasvu on monelle pk-yritykselle haastavaa. *Danske Bankin syksyn 2018 kyselystä kävi ilmi, että vain joka neljäs yrittäjä tavoittelee yritykselleen kasvua. Miltei puolet yrittäjistä pyrkii vain selviytymään eli pitämään yrityksen ylipäätään toiminnassa. Selviytyminen on kuitenkin tavoite vailla tulevaisuutta. Jos ei tavoittele muuta, pelkkä toimintaympäristön muutos voi pistää yrityksen polvilleen.
Hallituspartnerit Helsinki järjesti Uskalla kasvaa – PK-foorumin Helsingin Pörssitalolla 25.9.2018, koska sen toiminta-ajatuksena on tukea pk-yritysten kasvua, kansainvälistymistä ja omistaja-arvon kasvattamista. Tapahtuman tavoitteena oli tarjota osallistujille sekä käytännön eväitä yrityksen kasvuun että uteliaisuutta herättävää ja haastavaa ajattelemisen aihetta.
Pk-foorumin sisältö vastasi alueita, jotka yritykset ovat **Pk-barometrissa määritelleet tärkeimmiksi kehittämiskohteikseen: myynti ja markkinointi, henkilöstön kehittäminen ja kouluttaminen, rahoitus- ja talousosaaminen sekä digitalisaatio.
Tee edes nämä eli kasvuun sparraamista monelta kulmalta
Miten aivot toimivat työssä?
Yrittäjä tai yrityksen kulttuuri voivat muodostaa esteen henkilöstön ja yrityksen kehittymiselle. Jotta näin ei käy, täytyy ymmärtää, miten aivot toimivat työssä ja miten empatia auttaa, kun tietotyö haastaa vuorovaikutustaitoja. Aivotutkija Katri Saarikivi Helsingin yliopistosta sai kuulijat pohtimaan, kenen ongelmia he ovat työssään ratkomassa ja miten uteliaisuus ja hämmennyksen tunteet auttavat oppimaan. Empatiaa hyödyntämällä saavutetaan ihmiskeskeisempi organisaatio, joka auttaa kaikkia oppimaan ja ratkomaan ongelmia. Samalla yrityksen tehokkuus ja tuloksellisuus lisääntyvät.
Henkilöstön kehittäminen
Henkilöstön kehitykseen pureutui myös Vincit Coop Oy:n toimitusjohtaja Teemu Uotila, jonka mukaan matka parempaan tulevaisuuteen alkaa siitä, että organisaatio nähdään työntekijöiden palvelijana. Yhä itseohjautuvammat työntekijät vaativat esimiehiltä yksilöllistä sparraamista ja tukea, eivät jäykkiä kehityskeskusteluja tai tuloskortteja. Vincit toteuttaa tätä ajatusta suhtautumalla johtamiseen yksilöllisenä palveluna. Tällöin luovutaan perinteisistä esimies-alaisrakenteista ja mennään kohti toimivampaa tapaa, jossa työntekijöille tarjotaan edellytykset toimia itsenäisesti yrityksen parhaaksi.
Kari Wilen Henki-Fenniasta muistutti kommenttipuheenvuorossaan, että digitaalinen johtaminen ei korvaa kasvokkain johtamista, mutta kaikki keinot, jotka tukevat organisaation toimintaa, kannattaa ottaa käyttöön yritykselle sopivalla tavalla.
Rahoitus
Pk-yrityksille on tarjolla monenlaisia kasvua tukevia rahoitusratkaisuja. Vaikka yritykset kokevat rahoituksen haasteellisena, se ei todellisuudessa muodosta estettä investoinneille ja yrityksen kehittämiselle. Nordean Antti Laakso ja Tommi Leinonen kertoivat orgaaniseen ja epäorgaaniseen kasvuun ja Springvestin Terhi Vapola joukkorahoitukseen liittyvistä mahdollisuuksista. Taseen voi laittaa töihin monella tapaa, yrityskauppamarkkina on juuri nyt ennätyksellisen vilkas ja joukkorahoitus mahdollistaa päätösvallan pysymisen yrityksellä itsellään, kun sijoittajat ovat mukana pelkillä pääomilla.
Digitalisaatio
Usein kuulee sanottavan, että kaikki mikä voi digitalisoitua, digitalisoituu. Toisaalta digitalisaation käsite jää helposti epämääräiseksi. Rentan Joel Särkkä ja Sofigaten Timo Savolainen määrittelevät pk-yrityksen digitalisaation ennen kaikkea yrityksen toimintatapojen ja prosessien tarkasteluksi. Digitalisaatiossa on kyse läpinäkyvyyteen, vaivattomuuteen ja tehokkuuteen pyrkimisestä. Digitalisaatiosta syntyy kilpailuetua, kun sitä käytetään välineenä parantamaan asiakaskokemusta, tehostamaan yrityksen toimintaa kaikilla osa-alueilla sekä parantamaan henkilöstön tyytyväisyyttä.
Hallitustyö
PK-barometrin mukaan yritykset pitävät vain harvoin hallitustyöskentelyä tärkeimpänä kehityskohteena. Silti ammattimaisesta hallitustyöskentelystä on hyötyä yrityksen kasvussa. Näin totesi Serres groupin Kimmo Jyllilä omassa esityksessään. Hallituksen tehtävänä on edellyttää systemaattisuutta ja ajaa kasvua odottamalla kaikilta isompaan ajatteluun pakottavaa tavoitteellisuutta.
Hallituksen roolia korosti myös Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, joka toivoi yrityksiin kulttuuria, jossa koetaan, että ollaan samaa tiimiä ja tavoitteet ovat yhteiset. Tällöin syntyy vahva luottamus, joka mahdollistaa avoimen ja rehellisen keskustelun ja sparraamisen sekä tarvittaessa epäkohtiin puuttumisen.
Oman lisänsä antiin toivat tilaisuuden yhteistyökumppanit Helsingin Kauppakamari, Humap ja MBrain. Humapin digialusta mahdollisti osallistujille uudenlaisen vuorovaikutuksen kokemuksen niin ennen foorumia, sen aikana kuin jälkeenkin.
Uskalla Kasvaa – PK-foorumi järjestetään taas syksyllä 2019!
Syksyn 2018 tapahtuman palautteen perusteella osallistujat saivat tilaisuudesta sopivassa suhteessa innostusta ja käytännön tietoa. Kasvuun pyrkiville yrityksille on tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia. Hallituspartnerit Helsinki haluaa olla jatkuvan kasvun kirittäjä ja järjestää foorumin myös syksyllä 2019. Tavoitteena on tarjota yhtä sytyttäviä puheenvuoroja, mutta myös entistä enemmän mahdollisuuksia keskustella ja verkostoitua.
Tervetuloa mukaan kasvuun! Seuraa Hallituspartnerit Helsingin keskustelunavauksia täältä: https://www.epressi.com/uutishuoneet/hallituspartnerit-helsinki