Miten sinä selviäisit, jos laittaisit puhelimestasi mobiilidatan pois, sulkisit wifin ja irrottaisit kaikki nettikaapelit? Sujuisivatko päivän opiskelut tai työt, ja millä tavoilla ottaisit yhteyttä perheenjäseniin tai ystäviisi? Mediataitoviikon Poikkeustila-kampanjassa omia selviytymistaitoja pääsee kokeilemaan erilaisten tehtävien ja testin avulla. Mediataitoviikko tarjoaa myös noin 20 muuta kampanjaa ennätysmäärälle ilmoittautujia: lähes 2 000 koulua, päiväkotia, kirjastoa, nuorisotaloa, yhdistystä tai muuta mediakasvatusta tarjoavaa tahoa ovat tänä vuonna mukana teemaviikon vietossa.
Mediataitoviikon Poikkeustila-kampanjassa tarkastellaan teknologian ja internetin merkitystä lasten, nuorten ja aikuisten arjessa. Samalla kokeillaan, miten ihmisten välinen vuorovaikutus, tiedonhaku ja vapaa-aika ovat muuttuneet internetin myötä. Opetus- ja kasvatustyötä varten on suunniteltu toiminnalliset ja hauskat selviytymispakkaukset, joiden avulla voidaan varautua päivään ilman nettiä. Kaikki voivat testata omia selviytymistaitojaan Poikkeustila-testin avulla, ja yli 13-vuotiaita kannustetaan osallistumaan "ihmiskokeeseen", jossa kokeillaan kauanko selviää ilman nettiä.
Mediakasvatuksen tarve ja tärkeys näkyvät osallistujamäärissä – päiväkodit ryminällä mukaan
Mediataitoviikkoon ilmoittautuneiden määrä kasvoi reilulla 500 osallistujalla vuodesta 2015 ja mukana on jo yli 1900 koulua, päiväkotia, kirjastoa, nuorisotaloa, yhdistystä ja muuta opetus-, kasvatus- tai kulttuurialan tahoa. Eniten kasvoi varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ilmoittautumiset, jotka lähes kuusinkertaistuivat viime vuoteen verrattuna. Mediataitoviikkoa aiotaankin viettää yli 800 päiväkodissa tai perhepäivähoitoryhmässä ympäri Suomen.
”Lisääntynyt tarve pienten lasten mediakasvatukseen on käynyt ilmi yhteydenotoissa ja keskusteluissa varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa. Nyt tämä tarve näkyy myös entistä suurempana kiinnostuksena Mediataitoviikkoon. Meillä onkin aikaisempaa enemmän kampanjoita ja materiaaleja juuri varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen”, projektipäällikkö Julia Alajärvi kertoo.
Mediataitoviikon osallistujat ovat aikaisempien vuosien tapaan jakautuneet tasaisesti ympäri maata. ”Meille on tärkeää, että mediakasvatuksen teemaviikko koetaan tärkeäksi koko maassa ja sitä vietetään aina Hangosta Utsjoelle ja Lieksasta Vaasaan asti”, Alajärvi toteaa.
Mediataitoviikon 8.–14.2.2016 kampanjoihin, materiaaleihin ja kaikkiin yhteistyökumppaneihin voit tutustua osoitteessa www.mediataitoviikko.fi.
Lisätietoja:
Julia Alajärvi, projektipäällikkö
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
julia.alajarvi@kavi.fi, puh. 02 953 38009
Mikä Mediataitoviikko?
Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikkoa vietetään ympäri maata helmikuun toisella viikolla erilaisten kampanjoiden, tempausten ja toimintojen merkeissä. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, ja se suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä noin 40 kansallisen organisaation kanssa. Se on myös osa kansainvälistä Safer Internet Day -kampanjaa. Vuoden 2016 teema on ”Parempi netti virtaa meistä” ja se muistuttaa netin olevan yhteinen asia, johon kaikki voivat vaikuttaa omilla valinnoillaan.