Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16497

NÄIN RAKENNETTIIN HYVINVOINTI-SUOMEA

$
0
0

Kun sota päättyi, kaikki oli hyvin – vai oliko sittenkään?

Lottamuseon ja Sotamuseon  suunnittelema verkkopalvelu Rauhan 1944 jälkeen valottaa Moskovan välirauhansopimuksen ehtoja ja niiden vaikutuksia suomalaisten elämään. Rauhaan paluuta seurataan 22 teeman kautta.

Paperilla solmitusta rauhasta on vielä pitkä matka rauhanajan elämään, ja sotien päättymiset voivat mullistaa yhteiskuntia jopa sotia enemmän. Siirtymävaihe sodasta rauhaan oli myös 1940-luvun Suomessa myllerrysten aikaa.

Käsiteltävänä ovat esimerkiksi Lapin sota ja sotasyyllisyys. Sota päättyi Suomen osalta taisteluun entistä aseveljeä vastaan ja useiden johtajien vankilatuomioihin. Entä miksi sadat vapaaehtoiset osallistuivat aseiden piilottamiseen, mistä aseita hankittiin, ja millaisista paikoista kätköjä on nykyaikaan asti löydetty?

Teemat valottavat myös kotien ja kaupunkien mullistuksia sodan jälkeen. Kun armeija kotiutettiin, joka kymmenes 20-40-vuotias mies oli kuollut tai kadonnut sodassa. Rintamalta palaavista moni oli invalidisoitunut pysyvästi. Kaupunkien laidoille nousi rintamamiestaloalueita: ensimmäisiä suomalaisia lähiöitä. Rintamamiesten lisäksi oli asutettava yhteensä yli 400 000 siirtolaista, joiden kodit jäivät rauhanehdoissa Neuvostoliiton puolelle.

Välirauhansopimus saneli ankarat ehdot sodanjälkeiselle elämälle, ja sillä oli pitkäaikaisia vaikutuksia yhteiskunnan kehitykseen. Askel askeleelta yhteiskunta eheytyi kuitenkin rauhanajan Suomeksi, vaikkei sotia edeltäneeseen elämään ollut paluuta.

Monipuoliseen lähdemateriaaliin perustuva verkkopalvelu sisältää yli 350 sivua, valokuvia, lehtileikkeitä, äänileikkeitä ja elävää kuvaa.

Sisältö on suunniteltu siten, että se palvelee kaikkia Suomen historiasta kiinnostuneita. Lisäksi se täydentää erinomaisesti koulujen historian opetusta. Opettaja voi valita sopivat teemat käsiteltäväksi oppituntien aikana tai ohjata oppilaat käyttämään itsenäisesti verkkopalvelua. Sivulla on myös kysymyssarja, jonka avulla verkkopalveluun voi tutustua. Rauhan 1944 jälkeen -verkkopalvelu on julkaistu kahdella kielellä suomeksi ja ruotsiksi. Verkkopalvelua voi käyttää maksuttomasti osoitteessa http://www.lottamuseo.fi/rauhan-jalkeen/


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16497

Trending Articles