Suomalais-ugrilaisten kansojen VII Maailmankongressi järjestetään 15.-17.6.2016 Sibeliustalossa Lahdessa. Maailmankongressin pääteema on Suomalais-ugrilaiset kansat kohti kestävää kehitystä.
Maailmankongressin tarkoituksena on koota uralilaiset kansat (suomalais-ugrilaiset ja samojedit) yhteiseen foorumiin käsittelemään kielen ja kulttuurin säilyttämiseen ja elvyttämiseen sekä alkuperäis- ja vähemmistökansojen oikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Kongressin pohjana ovat kielet, kulttuuri ja kansalaistoiminta. Osallistujat voivat luoda verkostoja ja suunnitella konkreettista toimintaa. Kongressista halutaan siis keskusteleva ja pohtiva.
Kongressin osallistujat edustavat 24 kansaa. Kansojen delegaattien lisäksi kongressiin osallistuu tarkkailijoita, arvovaltaisia vieraita, viranomaisia, tutkijoita ja taiteilijoita. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa kongressin ja toimii sen suojelijana. Eduskunnan puhemies Maria Lohela on lupautunut puhujaksi kongressiin päätösistuntoon.
Kongressi työskentelee yleisistunnoissa ja teemaistunnoissa. Temaattisten istuntojen tärkeimmäksi keskustelun aiheeksi noussevat kysymykset oikeudesta oman kielen ja kulttuurin säilyttämiseen ja kehittymiseen. Istunnoissa pohditaan myös suomalais-ugrilaisen informaatioympäristön kehitysnäkymiä, talous -ja ympäristöasioita, demografisia prosesseja sekä uusia ja vanhoja diasporia. Istuntojen alustajina ja moderaattoreina nähdään mm. kielentutkijat Janne Saarikivi, Annika Pasanen, Irma Mullonen, Riho Grünthal, historioitsija Natalia Novikova sekä suurlähettiläs Heikki Talvitie, Suomalaisuuden liiton toiminnanjohtaja Sakari Linden, Kalevalaisten naisten liiton puheenjohtaja Ildilkó Lehtinen sekä muita asiantuntijoita Suomesta, Virosta, Unkarista ja Venäjältä.
Suomalais-ugrilainen kulttuuri tulee tänä vuonna tutuksi suomalaisille myös runsaan kulttuuriohjelman kautta. Suomalais-ugrilainen valtakunnallinen räppikiertue starttaa toukokuussa. Kongressissa esiintyy saamelaisräppäri Ailu Valle ja muita suomensukuisia artisteja. Maailmankongressin aikana tapahtuvaan suomalais-ugrilaiseen flash-mob-tempaukseen pääsevät osallistumaan myös kaupunkilaiset. Suomalais-ugrilaisaiheisia näyttelyjä tulee Sibeliustaloon.
Aiemmat Suomalais-ugrilaisten kansojen Maailmankongressit on järjestetty:
I Maailmankongressi vuonna 1992 Syktyvkarissa, Komin tasavallassa, II Maailmankongressi vuonna 1996 Budapestissa, III kongressi Helsingissä 2000, IV kongressi Tallinnassa 2004, V kongressi Hanty-Mansijskissa 2008, VI kongressi Siófokissa 2012.
Maailmankongressin pääjärjestäjä on Suomi-Venäjä-Seura yhteistyössä muiden suomalais-ugrilaisessa toiminnassa mukana olevien suomalaisten järjestöjen kanssa. Kansainvälisesti valmisteluista vastaa Kansainvälinen Suomalais-ugrilaisten kansojen konsultaatiokomitea.
Maailmankongressia rahoittaa Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.
Lisätietoa: www.lahti2016.fucongress.org; www.venajaseura.com
Twitter #fucongress2016; fb.com/fucongress2016
Merja Hannus, pääsihteeri, Suomi-Venäjä-Seura, puh. +358 400 416 353,
Olga Kauppinen, projektipäällikkö, Suomi-Venäjä-Seura puh. +358 45 7732 4445, olga.kauppinen@venajaseura.com
Media-akkreditointi: http://lahti2016.fucongress.org/yhteystiedot/media-akkreditointi-media-accreditation