Minna Mattila aloitti maaliskuussa Lahden ammattikorkeakoulun (LAMK) kehittämispalveluissa kansainvälisen TKI-toiminnan erityisasiantuntijana. Hänen keskeisin työtehtävänsä on painoalalähtöisen TKI-toiminnan kansainvälistymisen vahvistaminen yhteistyössä LAMKin TKI-johtajien kanssa. Hän on aikaisemmin toiminut 18 vuotta johto- ja esimiestehtävissä sekä asiantuntijana korkeakoulu- ja viranomaissektorilla, joista kolmessa organisaatiossa johtoryhmän jäsenenä. Mattila toimii Valtioneuvoston nimittämänä ja tuomarinvalan vannoneena Markkinaoikeuden asiantuntijajäsenenä ajalla 2006 – 2018 sekä Euroopan Komission arvioitsijana, Rapporteurina ja Vice Chairina. Hän on European Academy of Sciences kutsujäsen ja Embry-Riddle Aeronautical Universityn Adjunct Professor.
Ennakkoluulotonta kehittämistä
- Tässä tehtävässä minua kiinnostaa osaamista jakamalla ja yhdessä toimeen tarttumalla olla osaltani edistämässä LAMKin kansainvälistä hanke- ja julkaisutoimintaa sekä kansainvälisiä TKI-sidosryhmäsuhteita, Mattila toteaa. - LAMKin toimintakulttuuri on näyttäytynyt minulle sallivana ja aktivoivana. Odotankin tehtävässäni pääseväni yhteiskehittelemään LAMKin strategian suunnassa painoalalähtöisen TKI-toiminnan kansainvälistymistä vahvistavia toimintamalleja ja innovatiivisia ratkaisuja. Kehittämällä ennakkoluulottomasti ja jakamalla avoimesti tietoa ja osaamista työelämän verkostoissa moninkertaistamme uuden osaamisen määrän.
Erityisasiantuntijan roolissaan Mattila kuuntelee hiljaisia signaaleja herkällä korvalla ja on läsnä toimijoiden arjessa. – Dynaamisia kyvykkyyksiä täysimittaisesti hyödyntämällä ja LAMKin painoalojen rajapinnoissa syntyvän uuden osaamisen kautta hahmotamme tulevaisuudessa mahdollisia kehityksiä, nk. Futuribles. – Rakennetaan yhdessä LAMKin näköinen tulevaisuuspolku, joka kuljettaa meidät kansainväliselle huipulle TKI-rahoitushakutoiminnon kehittämisessä ja TKI-hankkeiden valmistelussa, ohjauksessa ja arvioinnissa sekä julkaisuosaamisen ja verkostotoiminnan edistämisessä!
Vuorovaikutteisuus toiminnan keskiössä
Mattila pitää tärkeänä välitöntä kanssakäymistä henkilöstön ja kumppaneiden kanssa.
– Erityisasiantuntijana pidän vuorovaikutteisuuden toimintani keskiössä ja haen vastauksia kysymysten esittämisen kautta. Vastavuoroisesti odotan saavani paljon yhteydenottoja, kysymyksiä ja palautetta, Mattila haastaa lamkilaisia ja muita yhteistyötahoja. – Näen korkeakoululla useita rinnakkaisia rooleja kansainvälisessä osaamisen siirrossa kuten esimerkiksi alueensa hyvinvoinnin edistäjänä ja Suomen kilpailukyvyn kasvattajana. Kansainvälinen TKI-toiminta on yksi tapa toteuttaa ammattikorkeakoulun yhteiskunnallista tehtävää ja tuottaa idearikkaita ratkaisuja työelämän tarpeisiin yhdessä alueen toimijoiden kanssa. – Lisäksi tarvitaan TKI-toimintaa, jolla pystytään vastaamaan yhteiskunnan suuriin haasteisiin myös globaalilla tasolla, Mattila visio.