Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all 16748 articles
Browse latest View live

Säihke-tapahtumasarja ihastuttaa Suomi 100- teemalla

$
0
0

Jyväskylän ammattiopiston musiikin ja tanssin perusopetuksen Säihke-tapahtumasarja järjestetään jo 11. kerran 6.–10.11.2017 Siltasalissa (Pitkäkatu 19–21, Jyväskylä). Illan konserttien lisäksi on tänä syksynä erityisen paljon aamupäiväkonsertteja lapsille.

Konserttisarjassa huomioidaan Suomen juhlavuosi. Maanantaina ollaan suomalaisten sävelten parissa, ja tiistaina vieraillaan myös naapurimaissa jousiorkestereiden tahdittamana. Keskiviikon aamussa puhalletaan 100-vuotiaalle Suomelle ja illan Trombin konsertissa soittajat pääsevät myös laulamaan omia sävellyksiään. Torstaina on pop-/jazz-opiskelijoiden vuoro, ja viikon päättävät perjantaina Piritta Järvisen ja Anna Laukkarisen peräkkäiset konsertit.

Säihkeessä on mukana Jyväskylän ammattiopiston ja Jyväskylän aikuisopiston opiskelijoista koostuva monikameratiimi, joka tuo esiintyjät lähelle yleisöä heijastamalla livevideokuvaa esityksistä suurille näytöille Siltasalissa sekä oppilaitoksen ulkoseinään Pitkäkadulle. Säihkeen esityksiä voi seurata myös suorana lähetyksenä osoitteessa www.jao.fi/saihke.

Säihke on vakiinnuttanut asemansa taiteen perusopetuksen lukukausittain toteutettavana tapahtumasarjana. Myös yleisö on löytänyt Säihkeen ja me ammattiopistolla saamme ylpeänä esittää, kuinka pienet ja vähän isommatkin soittoniekat ja laulajat säihkyvät Säihkeessä. Konsertteihin on vapaa sisäänpääsy!

ma 6.11.
klo 10.00 Suomi-Ruotsi 1-1!: musiikkia monipuolisesti eri instrumentein, koululaiskonsertti
klo 18.00 Kaikkialla laulu raikaa: suomalaisia säveliä yhdessä soittaen, tanssien ja yhteislaulaen
klo 19.00 Tunnelmia Suomesta: klassinen konsertti Hannikaissalissa

ti 7.11.
klo 10.00 Rakkaat naapurit: Juniorijouset johtajana Emma Kangas ja Siltajouset johtajana Kalle Kangas, koululaiskonsertti
klo 18.00 Rakkaat naapurit: Mini- ja juniorijouset johtajana Emma Kangas sekä Siltajouset johtajana Kalle Kangas

ke 8.11.
klo 10.00 Puhalluksia 100-vuotiaasta Suomesta: puhallinorkestereiden konsertti, Puhuri-johtajana Ilpo Soikkeli ja Vire-johtajana Tapio Asikainen, koululaiskonsertti
klo 12.45 Arvon mekin ansaitsemme: yhteisiä lauluja ja soittoja 100-vuotiaalle Suomelle Muuramen Koskikodilla
klo 18.00 Trombilaisten eläinlauluja: lastensinfoniaorkesteri Trombi, johtajanaan Anne Malinen

to 9.11.
klo 10.00 Suomilove100: pop-/jazz-opiskelijat esittävät suomalaisia pop-kappaleita, koululaiskonsertti
klo 13.00 Siltasalon nuorisoseurantalolla pop-/jazz-konkarien huumori-iltamat: Suomi 100, Pohjanmaan kautta!, koululaiskonsertti
klo 18.00 Siltasalon nuorisoseurantalolla pop-/jazz-konkarien huumori-iltamat: Suomi 100, Pohjanmaan kautta!, koululaiskonsertti
klo 19.00 Suomilove100: pop-/jazz-opiskelijat esittävät suomalaisia pop-kappaleita

pe 10.11.
klo 18.00 Minä riitän: Piritta Järvinen, pop-/jazz-laulu
klo 19.30 True colors: Anna Laukkarinen, pop-/jazz-laulu

Lisätietoja:
Anne-Mari Kunelius, tuottaja, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5207, etunimi.sukunimi@jao.fi
Tiina Hiekkaranta, AV-tuottaja, Jyväskylän ammattiopisto, puh. 040 341 5781, etunimi.sukunimi@jao.fi

 


Miehittämättömillä ilma-aluksilla lukuisia käyttökohteita luonnonvara-alalla

$
0
0

Hämeenlinnalainen Esa Lientola tutki HAMKin biotalouden liiketoiminnan kehittämisen opinnäytetyössään kauko-ohjattujen ilma-alusten käyttöä luonnonvara-alalla (maa- ja metsätalous, rakennettu ympäristö ja ympäristön hoito ja suojelu). Lientola kartoitti käyttökohteita, ilma-alusten tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia ja alan ammattilaisten osaamistarpeita.

Kauko-ohjattuja ilma-aluksia (dronet, UAV:t,) on Suomessa ammattikäytössä jo yli 1500 ja harrastajien määrä on kymmeniä tuhansia. Huvilentelyn lisäksi laitteilla voidaan tehdä paljon tuottavaa työtä. Pelkästään luonnonvara-alalla käyttökohteita on Lientolan mukaan useita.

”Metsissä voidaan kartoittaa metsätuhoja, puuston määrää tai tarkastaa työn jälkeä. Pelloilta voidaan kerätä tietoa täsmäviljelyn tueksi, tarkastella ojien kuntoa tai etsiä tuholaisia. Rakennetusta ympäristöstä voidaan luoda aitoja 3D-malleja suunnittelun ja havainnollistamisen tueksi. Ilmasta käsin voidaan kartoittaa ympäristön tilaa ja mitata vaikka ilman laatua tai kohteiden aiheuttamia päästöjä”, Lientola luettelee.

Laitteiden käyttöön tulisi saada koulutusta
Opinnäytetyö tuotti tietoa myös alusten liiketoimintamahdollisuuksista sekä käytön sääntöjenmukaisuudesta. Tutkimuksen mukaan liiketoiminta alalla on vielä haastavaa, sillä metsätalouteen ei vielä ole valmiita ohjelmistoja ja erityisesti maatalouden puolella maksavan asiakkaan löytäminen on vaikeaa.

Itse laitteiden käyttö on tehty helpoksi, eikä käyttäjä tarvitse vielä lupakirjaa toimintaan.
Lientolan mukaan lentämiseen liittyviä sääntöjä ja lakeja on kuitenkin runsaasti, ja ne ovat ilma-alusten käyttäjillä melko heikosti hallussa.
”Kaupallista koulutusta laitteiden käyttöön on jonkin verran saatavilla, mutta pelkästään turvallisuussyistä alaan liittyvää pakollista koulutusta olisi syytä lisätä”, Lientola toteaa.  

Tästä havainnosta johtuen yhtenä opinnäytetyön tuloksena suunniteltiin ja toteutettiin  HAMKissa ensimmäiset koko biotalouden yksikköön suunnatut RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) -opinnot. Opinnoissa tärkeimpinä sisältöinä oli turvallinen lentotoiminta, laitteiden hyödyntäminen ja uusien käyttötarkoitusten tutkiminen. Opinnot saivat hyvän palautteen ja herättivät kiinnostusta ympäri HAMKia. Keväällä 2018 opinnot järjestetään uudelleen ja nyt mukaan yhteistyöhön lähtee myös HAMKin tietojenkäsittelyn koulutus.

Lisätiedot:
Opiskelija: Esa Lientola, 0503771599, etunimi.sukunimi@hamk.fi
Ohjaaja: yliopettaja Antti Peltola, Biotalouden yhteiset palvelut p. 0400712368, sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi,
Ohjaaja: lehtori Risto Viitala, Metsätalous, p. 0400501929, etunimi.sukunimi@hamk.fi

Opinnäytetyö kokonaisuudessaan: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017100215636

Maaseudun energiapäivä Lahdessa

$
0
0

Ajankohtaista asiaa maaseudun uusiutuvasta energiasta sekä käytännön ratkaisujen esittelyä Energonilla torstaina 30.11.2017.

Uusiutuvan energian tuotantomahdollisuudet maaseudulla kiinnostavat monia. Tietoa on paljon tarjolla, mutta myös käytännön ratkaisuihin tutustuminen on tärkeää, kun pohditaan vaihtoehtoja energiaomavaraisuuden parantamiseen. Tähän tarjoutuu mahdollisuus 30.11.2017, kun InforME-hanke järjestää jo toista kertaa Maaseudun energiapäivän uusiutuvan energian tutkimuskeskus Energonilla Lahdessa.

Päivän aikana tutustutaan uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten aurinkoenergiaan, maalämpöön ja pellettilämmitykseen. Paikalla on alan asiantuntijoita ja laitevalmistajia, joiden kanssa vieraat pääsevät keskustelemaan. Ohjelmaan kuuluu myös energia-arviointiin kehitettyjen työkalujen sekä maatiloille suunnattujen neuvontapalvelujen esittely.

Maksuttoman tapahtuman järjestää Maaseuturahaston rahoittama InforME-hanke. InforMEn teemapäivät ja tutustumisretket ovat koonneet runsaasti osallistujia, mikä kertoo siitä, että maaseudun energiakysymykset kiinnostavat.

Maaseudun energiapäivä uusiutuvan energian tutkimuskeskus Energonilla 30.11.2017 klo 8.00-13.00 (Metsä-Pietilänkatu 4). Ohjelma ja ilmoittautuminen:

http://www.lamk.fi/projektit/informe/tapahtumat/tulevat-tapahtumat/Documents/Energiapäivän_ohjelma_15.9.pdf

 

Euroopan maaseuturahaston rahoittama InforME (Informaatiomuotoilulla maaseudun uusiutuvan energian mahdollisuudet esille) toteutetaan vuosina 2016-2018. Hanke tuottaa helposti ymmärrettävää, esimerkkeihin perustuvaa ja konkreettista energiatietoa Hämeen maaseudulle. InforMEn päätoteuttajana on Lahden ammattikorkeakoulu, kumppaneinaan Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu, ProAgria Etelä-Suomi ja ProAgria Keskusten Liitto.

 

Lisätietoja:

Mari Eronen, projektipäällikkö, Lahden ammattikorkeakoulu

mari.eronen@lamk.fi, p. 044 708 1805


www.lamk.fi/informe

Ensi viikolla 300 lukiolaista kokoontuu Espooseen Suomen Lukiolaisten Liiton liittokokouksen merkeissä

$
0
0

Marraskuun toisena viikonloppuna 300 lukiolaista kokoontuu Espooseen Suomen Lukiolaisten Liiton 10.–12.11. Otaniemessä Aalto-salissa (Otakaari 1) järjestettävän liittokokouksen merkeissä. Viikonlopun aikana valitaan SLL:lle uusi puheenjohtajisto ja liittohallitus seuraavalle vuodelle sekä päätetään liiton tulevan vuoden linjoista, kuten siitä, mitä mieltä SLL on muun muassa opiskelijavalinnoista, koko ikäluokan kutsuntavelvollisuudesta ja sukupuolineutraaleista vessoista.

Liittohallitukseen on tänä vuonna ehdolla ennätysmäärä lukiolaisia. Liiton puheenjohtajaksi ovat 31.10. mennessä asettuneet ehdolle Alvar Euro (Puolalanmäen lukio, Turku), Sofia Julin (Tampereen klassillinen lukio, Tampere), Pazilaiti Simayijiang (Helsingin luonnontiedelukio, Helsinki). Varapuheenjohtajaksi ehdolla ovat Annalotta Järvinen (Turun klassillinen lukio, Turku), Jesse Saapunki (Kuopion lyseon lukio, Kuopio), Mikael Lehtonen (Kalevan lukio, Tampere) ja Elli Uusi-Kokko (Vaasan Lyseon lukio, Vaasa).

Liittohallitukseen ovat 31.10. mennessä asettuneet ehdolle seuraavat henkilöt:
Aleksi Aalto, Puolalanmäen lukio, Turku
Santeri Ala-Röyskö, Nastopolin lukio, Lahti
Emilia Gråsten, Jyväskylän normaalikoulu, Jyväskylä
Antti Härkönen, Pieksämäen lukio, Pieksämäki
Kia Katjos, Tammerkosken lukio, Tampere
Antti Kivi, Tikkurilan lukio, Vantaa
Valtteri Laari, Savitaipaleen lukio, Savitaipale
Anttoni Numminen, Turun klassillinen lukio, Turku
Henna Nykänen, Sammon keskuslukio, Tampere
Roosa Pajunen, Seinäjoen lukio, Seinäjoki
Santeri Saarinen, Tampereen klassillinen lukio, Tampere
Matilda Stirkkinen, Vaskivuoren lukio, Vantaa
Petteri Strömberg, Oulun normaalikoulun lukio, Oulu
Veera Teräväinen, Tikkurilan lukio, Vantaa
Mikaela Wirenius, Mikkelin lukio, Mikkeli
Ding Zhong, Kulosaaren yhteiskoulu, Helsinki

Liittokokousviikonlopun aikana median edustajilla on mahdollisuus haastatella lukiolaisia, liiton nykyistä johtoa sekä sunnuntaina valittavaa liiton uutta puheenjohtajistoa ja liittohallitusta. Lukiolaisten, ehdokkaiden sekä nykyisen puheenjohtajiston haastattelu onnistuu loistavasti esimerkiksi perjantaina 10.11. kello 10–12. Sunnuntai-iltana vaalien jälkeen on mahdollista haastatella vastavalittua puheenjohtajistoa ja liittohallitusta.

Median edustajat ovat myös tervetulleita seuraamaan kokousta tarkkailijoina. Liittokokouksen aikataulu löytyy täältä (s. 10).

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja ilmoittautuminen tarkkailijaksi:

Anne Hietaharju
viestintäkoordinaattori
0400935213
anne.hietaharju@lukio.fi

Kuljettajan kokonaisosaaminen keskiössä – kuljettajantutkinto uudistuu

$
0
0

Liikenne- ja viestintäministeriön käynnissä oleva ajokorttikoulutuksen uudistus tuo muutoksia myös kuljettajantutkinnon sisältöön. Jatkossa tutkinnossa painotetaan aikaisempaa enemmän kokonaisvaltaista osaamista ja riskitilanteiden tunnistamista.

Trafi kehittää kuljettajantutkintoa vastaamaan aikaisempaa paremmin tulevaisuuden liikennehaasteisiin. Uudistuksessa kokeiden sisältöä kehitetään siten, että ne mittaavat entistä paremmin kuljettajan valmiuksia kehittyä turvalliseksi kuljettajaksi.

”Jatkossa tutkinnon on tarkoitus mitata ajokorttia hankkivan kokonaisvaltaista osaamista ja kehittymistä turvallisena kuljettajana entistä paremmin. Huomiota ei siis kiinnitetä enää niinkään suuressa määrin yksittäisiin virheisiin, vaan osaamista arvioidaan kokonaisuutena”, kertoo projektia vetävä johtava asiantuntija Tuire Simonen.

Uudistuksen myötä ajamisen riskeihin ja niiden hallintaan kiinnitetään myös aikaisempaa enemmän huomiota sekä teoria- että ajokokeessa.

Tutkintojen rakenne säilyy entisellään. Suoritettavasta ajokorttiluokasta riippuen kuljettajantutkinto muodostuu teoriakokeesta, ajokokeesta ja käsittelykokeesta tai näiden yhdistelmistä.

Muutosten tarkoituksena on antaa entistä paremmat valmiudet kehittyä turvallisena kuljettajana

Merkittävimpiä suunnitteilla olevia muutoksia ovat henkilöauton ajokortin ajokoeajan pidentyminen, jotta koe mittaisi aikaisempaa paremmin kokeen suorittajan selviytymistä erilaisissa liikennetilanteissa, sekä moottoripyörän käsittelykokeiden muutokset, jotta koe vastaisi moottoripyöräilijän kokemia liikennehaasteita entistä tarkemmin. Myös teoriakokeiden sisältöä uudistetaan, kuten myös raskaiden ajoneuvoluokkien käsittelykokeita.

Teoriakokeen kysymyksiä kehitetään kokonaisuutena. Kysymyksistä uusiutuu valtaosa ja mukaan tulee mm. riskienhallintaosaamista mittaavia kysymyksiä ja suoritettavan ajokorttiluokan erityispiirteitä painotetaan aikaisempaa enemmän.

Ajokokeesta saatavan palautteen on tarkoitus jatkossa antaa ajokorttia suorittavalle entistä tarkempi käsitys omasta osaamisestaan sekä erityisesti osaamisen kehittämistarpeista ja -mahdollisuuksista.

”Näiden muutosten avulla kokeiden on tarkoitus mitata entistä paremmin kuljettajan kokonaisvaltaista osaamista ja valmistaa häntä liikenteen haasteisiin”, summaa Simonen.

Kuljettajantutkinnon uudistus on tarkoitus tulla voimaan yhtä aikaa ajokorttikoulutuksen uudistuksen kanssa 1.7.2018, mutta esimerkiksi moottoripyörien käsittelykokeen muutosten on suunniteltu tulevan voimaan jo ajokauden alussa 1.4.2018.

Uudistuksen vaikutuksia tullaan seuraamaan tutkimuksin ja kehittämistarpeisiin reagoidaan aktiivisesti.

Lisätietoja:
Kuljettajantutkinto uudistuu
yksikönpäällikkö Marko Rajamäki, p. 029 5345 465, marko.rajamaki@trafi.fi
osastopäällikkö Kimmo Pylväs, p. 029 5345 798, kimmo.pylvas@trafi.fi
johtava asiantuntija Tuire Simonen, p. 029 5345 202, tuire.simonen@trafi.fi

Ensimmäistä kertaa Suomessa kokoontuva bliss-paneeli kehittää symboleja puhevammaisten kommunikaation tueksi

$
0
0

Puhevammaisten henkilöiden kommunikointimenetelmänä käytettävää bliss-kieltä kehitetään parhaillaan Turussa kansainvälisessä bliss-paneelissa. Kerran vuodessa kokoontuva paneeli järjestetään 26.10–1.11.2017, ja se pidetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa.

Paneelin tarkoituksena on laatia uusia bliss-symboleja sekä tarkentaa bliss-kielen kielioppia. Kokoukseen on kokoontunut 28 osallistujaa seitsemästä maasta; mukana on muun muassa puheterapeutteja, puhevammaisten tulkkikouluttajia, kielitieteilijöitä ja kääntäjiä.

Kansainvälinen bliss-komitea Bliss Communication International kerää paneeliin toiveita uusiksi symboleiksi eri puolilta maailmaa, ja paneeli pyrkii laatimaan symboleita mahdollisimman paljon. Kokouksen jälkeen symbolit tarkastetaan ja lopulta hyväksytään kieleen. 

Bliss-kieltä käytetään ympäri maailmaa puhetta tukevana ja korvaavana kommunikointikeinona sekä lukemisen ja kirjoittamisen oppimisen tukena. Bliss-symbolit muodostuvat geometrisistä peruskuvioista, kaarista ja pisteistä.

Menetelmän on luonut juutalainen Charles Bliss, joka kehitti sen toisen maailmansodan jälkeen maailmanrauhan edistämiseksi. Puhevammaisten henkilöiden kommunikointimenetelmäksi bliss-kieli otettiin 1970-luvulla.

Suomeen bliss-kielen toi Ruotsista puheterapeutti Birgitta Lönnqvist tasan 40 vuotta sitten, vuonna 1977. Aluksi Lönnqvist käytti kieltä yhden asiakkaansa tukemisessa.

Bliss-paneelin ovat järjestäneet yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulu, Åbo Akademi, BlissPortti, Folkhälsan ja terapiakeskus Sateenkaari. Kokouksessa on myös juhlittu bliss-paneelin 40-vuotista historiaa Suomessa, ja lauantaina julkistettiin Suomessa bliss-kieltä ensimmäisenä käyttäneen Leo Leppälän kirjoittama elämäkerta.

Kuvateksti: Bliss-symbolit kootaan bliss-tauluun. Kuva bliss-paneelista 2017. Kuva: Karoliina Joutsia

Lisätietoja:
tulkkauksen lehtori Karoliina Joutsia, Diakonia-ammattikorkeakoulu
050 072 2198
karoliina.joutsia@diak.fi

KOULUN JA KODIN VÄLILLÄ POIKKEUKSELLISTA YHTEISTYÖTÄ SANGINSUUSSA

$
0
0

Oulun Sanginsuussa sijaitseva kyläkoulu on Oulujoen varrella sijaitseva pienkoulu, joka palvelee oppilaita yli 30 kilometrin säteeltä.  Koulun yhteistyö vanhempien, kotikoulutoimikunnan ja kyläyhdistyksen kanssa on poikkeuksellisen vahvaa ja alueen perinteitä kunnioittavaa. Esimeriksi kulttuuriperinteen siirtämiseen jälkipolville on keskitytty laajalti.

 

Sanginsuun koti- ja koulutoimikunta järjestää iltapäiväkerhotoimintaa koululle, jossa yhtenä osa-alueena on perinnekulttuuri kaikissa alamuodoissaan. Kotikoulutoimikunnan tavoitteena on välittää lapsille historiaa ja perinteitä mahdollisimman laaja-alaisesti mm. perinneleikkien keinoin. Lisäksi mukana toiminnassa on perinteiset työtavat, perinneruoat- ja leivonnaiset, perinnemusiikki- ja tanssi, kansantarinat ja lorut, juhlaperinteet ja vierailut lähellä sijaitseviin perinnekohteisiin kuten Turkansaaren ulkomuseoon. Kerhotoimintaa järjestetään jokaisena arkipäivänä ja kaksi kerhoista on lapsille ilmaisia kun taas kolme maksaa vain murto-osan kaupungin järjestämistä kerhoista.

 

Tavoitteena on antaa oma panos Oulun kaupungin päätökseen hakea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.

 

Sanginsuun suuralue, johon kuuluu myös mm. Sanginjoen ja Lapinkankaan kylät, näyttäytyy hienona esimerkkinä koulun ja kodin sekä alueen toimijoiden välisestä yhteistyöstä. Sanginsuun kyläkoulussa vanhemmat ovat hyvin aktiivisia ja he ovat toteuttaneet koululle mm. omat verkkosivut ja ehdottaneet kyläkoulun profiloitumista perinnekulttuurin vaalijana. Koulun edustajat näkivät välittömästi synergian Oulun kaupungin tavoitteessa päästä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

 

”Meille oli heti selvää että haluamme tukea omalta osaltamme tätä kaupungin hienoa hanketta. Maaseutumaisen lähiympäristön takia voimme nostaa esille myös perinnekulttuurin vaalimisen. Tämä tarkoittaa mm. perinneretkiä Oulujoen ylittävälle lossille, paikallisille lehmätiloille vierailua ja talkooreissuja viljanpuintiin lähitiloille josta saadusta viljasta voisimme lasten kanssa leipoa perinneleipomuksia”, luokanopettaja Raija Veijola toteaa.

 

Hanke huomattu myös valtakunnallisesti

 

Suomen Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on innoissaan Sanginsuun kyläkoulun halusta vaalia perinnekulttuuria ja kulttuuritoimintaa yleensä. ”Kyllähän tämä tukee hienolla tavalla lapsen monipuolista kehitystä. Annan suuresti arvoa myös sille, että tällaiset hankkeet lähtevät lasten tarpeet edellä”, Kurttila jatkaa.

 

Alueen yhteisö ja yritykset mukana

 

Kyläläiset ja kotikoulutoimikunnan jäsenet suunnittelevat tulevan lukukauden osalta yhdessä koulun kanssa kuinka Oulujoen alueen kulttuuriperinnettä saadaan elämyksellisesti siirrettyä lapsille. Kotikoulutoimikunta on ollut aktiivinen osallistuja koulun juhlissa ja tapahtumissa ja sen varainkeruu mahdollistaa koululaisille useita opintoretkiä ja vierailuja.

Sanginsuun suuralueen yrityksiä toivotaan mukaan kyläkoulun kulttuurikouluhanketta  tukemaan. Esimerkiksi Lapinkankaalle sijoittuva Illan Isäntä Oy tukee rahallisesti lasten kulttuuritoimia mahdollistaen entistä monipuolisemmat toimet perinnekulttuurin vaalimisen saralla. Mukaan haluavat yritykset voivat ilmoittautua Sanginsuun koti- ja koulutoimikunnalle, Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki kyläyhdistykselle tai suoraan Sanginsuun kyläkoululle.

 

Sanginsuun kyläkoulu suunnittelee jo toimia juhlavuodeksi 2026, jolloin Oulu voi olla Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tuolloin on luvassa mm. oma näytelmä, jonka aihepiiri liikkuu perinnekulttuurin ympärillä.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

 

Sanginsuun kyläkoulu

Luokanopettaja Raija Veijola

044-703 9580

 

Sanginsuun koti- ja koulutoimikunta

Heidi Mankinen

050-486 9822

 

Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki kyläyhdistys

Satu Rissanen

045-788 09926

 

Lapsiasiavaltuutetun toimisto

029-566 6850

 

 

Lahden lukiokoulutukseen viisi erityistä koulutustehtävää, uutena lumate-linja

$
0
0

Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM on myöntänyt Lahden lyseolle uuden luonnontieteen, matematiikan ja teknologian eli lumaten erityisen koulutustehtävän. Lupaa haettiin Lahden lyseon ja Nastopolin lukion yhteiseksi, mutta Nastopolin lukiolle sitä ei myönnetty.

Erityinen koulutustehtävä myönnettiin lisäksi myös neljälle Lahden lukiokoulutuksen nykyiselle erityislinjalle: urheilu, kuvataide, musiikki ja IB.

Kaikki Suomen lukioiden erityiset koulutustehtävät tulivat haettaviksi keväällä 2017. Lahden lukiokoulutuksella on ollut aiemmin urheilun, kuvataiteen, musiikin, IB:n ja tekniikan erityiset koulutustehtävät. Lahti haki uudestaan samoja erityisiä koulutustehtäviä täydentämällä kuitenkin tekniikan koulutustehtävään luonnontieteen ja matematiikan. Tavoitteena oli, että lumate jakautuu Lahden lyseon ja Nastopolin lukion yhteiseksi luvaksi.  

Opetus- ja kulttuuriministeriö katsoi kuitenkin, että Nastopolin opiskelijamäärä ja kurssitarjonnan laajuus eivät vastaa valtakunnalliselta lukion erityiseltä koulutustehtävältä vaadittavaa laajuutta. Erityistehtävälupien toimintaedellytyksiä arvioitiin kahdesta näkökulmasta: valtakunnallinen ja alueellinen koulutus- ja erityiskoulutustarve sekä koulutuksen ammatilliset ja taloudelliset edellytykset.

Nastopolin lukion nykyisten tekniikkalinjalaisten opiskelu jatkuu normaalisti opintojen loppuun asti. Seuraavassa vaiheessa tarkoitus on vielä tutkia, minkälaisin edellytyksin on mahdollisuus tarjota Nastopolin lukiossa nykyisen tekniikkalinjan ohjelmoinnin opintoja ilman erityistehtävälupaa. Tähän mennessä Lahden lyseossa on tarjottu matemaattis-luonnostieteellisiä opintoja paikallisena erityistehtävänä lautakunnan päätöksellä. Edelleenkin Lyseossa voi opintojaan painottaa liikuntaan ja Kannaksen lukiossa teatteritaiteen opintoihin ilman erillistä erityistehtävälupaa.  

Lahden kaupungin lukioiden erityiset koulutustehtävät jakaantuvat seuraavasti: 
Kuvataide, IB: Kannaksen lukio 
Musiikki: Tiirismaan lukio 
Urheilu ja lumate: Lahden lyseo

Uudet erityiset koulutustehtävät tulevat voimaan 1.8.2018 ja niihin haetaan kevään 2018 yhteishaussa. Kaikille luvan saaneille myönnetään valtion rahoitus erityisen koulutustehtävän toteuttamiseen. 

Kevään 2018 yhteishakua varten viimeistellään uuden lumate-linja sisältöjä ja valintakriteereitä. On tärkeä saada uudet linjatiedot peruskoulun opojen ja kevään yhteishaussa hakevien nuorten tietoon.

OKM:n verkkosivuilla on erityisen koulutustehtävän saaneiden lukioiden nimet sekä Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvin arviointi erityistä koulutustehtävää hakeneista sekä OKM:n työryhmän muistio. Viralliset päätökset erityisistä koulutustehtävistä eivät ole vielä tulleet koulutuksen järjestäjille.

Lisätietoja 
Lahden kaupunki, sivistyksen palvelualue 
Lukiokoulutuspalvelut 
lukiojohtaja Heikki Turunen, p. 044 716 1330

Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta:
http://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lukioiden-erityisen-koulutustehtavan-luvat-myonnetty-lukiot-tasa-arvoiseen-asemaan-ja-osaaminen-koko-lukiokentan-kayttoon


Uusi menetelmä nuorten näköiseen vaikuttamiseen

$
0
0

Taksvärkki ry:n VAIKUTA! -menetelmäopas kannustaa nuoria yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Opas ja työpajat ovat oppilaitosten ja nuorten ryhmien vapaasti tilattavissa.

Maailman ongelmiin voi turtua, niihin voi turhautua – tai sitten ongelmia voi lähteä ratkomaan yhdessä! Taksvärkki ry:n juuri julkaistu VAIKUTA! -opas antaa välineitä ja ideoita nuorten näköiseen vaikuttamistyöhön ja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen omasta lähiympäristöstä alkaen.

Oppaassa nuorten ryhmä johdatetaan prosessiin, jossa tartutaan yhdessä valittuun haasteeseen ja tehdään jotain konkreettista sen ratkomiseksi. Nuoria koskettava yhteiskunnallinen aihe maalataan seinään, se esitetään kuvateatterina tai pienen kuunnelman muodossa. Ryhmää voivat ohjata nuoret itse, esimerkiksi opiskelijakunnan aktiivit.

VAIKUTA! -oppaassa guatemalalaiset ja suomalaiset nuoret puhuvat omalla äänellään siitä, millaisessa maailmassa he haluavat elää, ja miten he osallistuvat aktiivisina jäseninä omien yhteisöjensä kehittämiseen. Heidän esimerkkinsä rohkaisevat muitakin nuoria toimimaan.

Guatemalassa sosiaaliset ongelmat kuten korruptio ja epätasa-arvoisuus ovat arkipäivää. Myös Suomessa yhteiskunnalliset ja globaalit haasteet huolestuttavat nuoria ja he haluavat toimia nuorten oikeuksien puolesta ja olla rakentamassa oikeudenmukaisempaa tulevaisuutta.

Vaikuta!-prosessi tarjoaa työkalun tutkivaan oppimiseen sekä osallistumisen ja vaikuttamisen taitojen harjoittelemiseen. Menetelmä tukee laaja-alaisen osaamisen kehittymistä ja soveltuu kouluissa ja oppilaitoksissa useisiin eri oppiaineisiin tai vaikkapa monialaisen oppimisen jaksolle.

Vaikuta! -työpajat sekä uusi menetelmäopas ovat tilattavissa maksutta Taksvärkki ry:ltä: tilaus@taksvarkki.fi.

VAIKUTA! -opas on myös PDF:nä luettavissa ja ladattavissa: http://www.taksvarkki.fi/tv/wp-content/uploads/2011/07/vaikuta2017nettiin.pdf


“Jos emme tuo mielipiteitämme esiin, muutos ei ole mahdollinen. Kun olemme aktiivisia, meitä kuunnellaan ja saavutamme ne oikeudet, jotka kuuluvat kaikille nuorille.” – Najary, 18, Guatemala

Biohakkeri Teemu Arina visioi työn ja koulutuksen tulevaisuutta digitalisoituvassa maailmassa 23.11.

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Kotkantien kampuksella (Kotkantie 1, Oulu) 23.11. järjestettävässä Digitalisaatio – haaste vai mahdollisuus ohjaukselle -seminaarissa pohditaan koulutusmarkkinoille ajankohtaista teemaa: miten opintojen ohjauksen kysyntä ja tarjonta kohtaavat digi- ja someaikakaudella?

Seminaarin pääpuhujana kuullaan tietokirjailija, digitalisaation asiantuntija, biohakkeri Teemu Arinaa, joka puhuu työn, koulutuksen ja hyvinvoinnin tulevaisuudesta digitalisoituvassa maailmassa. Arina on paitsi teknologia-alan sarjayrittäjä myös ainoa suomalainen, jolle on myönnetty EU:n parlamentin Leonardo-tiedepalkinto vuonna 2015.

Lisäksi kuullaan myös hankkeessa koulutettujen verkko-ohjaajien oivalluksia ohjaukseen. Tilaisuudessa julkaistaan Verkko-ohjaaja – Opas opintojen ohjaukseen sekä tieto- ja neuvontatyöhön verkossa -julkaisu, joka on verkossa kaikkien vapaasti saatavilla osana Oamkin ePooki-julkaisusarjaa.

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille verkko-ohjauksesta kiinnostuneille. Seminaariin ilmoittaudutaan 9.11. mennessä osoitteessa oamk.fi/verkko-ohjaaja/loppuseminaari. Osallistua voi myös etäyhteydellä verkossa. 

Seminaari on osa vuosina 2015–2017 toteutettavaa Verkko-ohjaaja – Verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena -hanketta, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta. Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat erityisesti korkeakoulujen ohjaustoimijat: opinto-ohjaajat, opettajatuutorit, vertaistuutorit sekä opiskelija- ja hakijapalveluiden henkilöstö. Hankkeessa on kehitetty monimuotoisia, verkkoviestintävälineitä hyödyntäviä opintojen ohjauksen ja opintoneuvonnan toimintamalleja ja koulutettu ohjaustoimijoita digiohjausvälineiden käyttöön. 

Lisätietoa:

kehityspäällikkö Hanna Ylönen, 050 430 9238, hanna.ylonen@oamk.fi

oamk.fi/verkko-ohjaaja 
facebook.com/verkkoohjaaja1   
twitter.com/Verkko_ohjaaja      
#verkko_ohjaaja 

Nuorten Innostu Unelmista -rekrytointitapahtuma Logomossa 2.11.

$
0
0

Innostu Unelmista -rekrytointitapahtuma järjestetään Logomossa torstaina 2.11.2017 klo 10.00–15.00 (LOGI1&LOGI2). Tapahtumassa on kaikille 16–29-vuotiaille tarjolla avoimia työpaikkoja, tietoa oppisopimuskoulutuksen tarjoamista eri koulutusvaihtoehdoista ja eväitä urasuunnitteluun ja työelämään.

Innostu Unelmista -rekrytointitapahtuma järjestetään nyt toista kertaa. Tänä vuonna paikalle odotetaan yli 900 nuorta. Työnantajia ja nuorten parissa toimivia tahoja mukana on lähes 40. Rekrytointitapahtuma järjestetään Turun Työpisteen, Varsinais-Suomen TE-toimiston, Turun Ohjaamon ja Turun Oppisopimustoimiston yhteistyönä.

Perinteisen rekrytointitapahtuman lisäksi tapahtumassa keskustellaan työelämästä, osaamisesta ja oman tulevaisuuden rakentamisesta. Haastatellaan mm. nuoria yrittäjiä (Harjattulan Klubi Ay, Jäätelökaverit Ay), paikallisia työantajia sekä nuorten työllistymistä tukevia tahoja. Päivän aikana järjestetään myös kaksi auditoriotapahtumaa, jossa annetaan vinkkejä oman tulevaisuuden rakentamiseen ja opitaan uutta työelämästä.

Vuoden 2016 video Innostu unelmista tarjoaa esimerkkiä tulevasta.

Lisätiedot:
Katre Saaremäel, Työpiste Turku
p. 0295 044 688

Heidi Jaarinen, Varsinais-Suomen TE-toimisto
p. 0295 044 558

Esa Anttila, Turun Oppisopimustoimisto
p. 040 5532 374

Arttu Koivisto, Turun Ohjaamo
p. 040 1812 392

Kutsu koulutuskiertueelle Joensuussa 3.11.

$
0
0

KOULUTUSKIERTUEESTA POTKUA AMMATINVALINTAAN

Valtakunnallinen Studentum Roadshow -koulutuskiertue pysähtyy Joensuuhun perjantaina 3. marraskuuta.

Lokakuun alussa startannut kiertue tarjoaa nuorille apua koulutukseen liittyvissä ongelmissa ja auttaa heitä miettimään vastausta kysymykseen "Mikä minusta tulee isona?".

– Yhteensä vierailemme kiertueen aikana noin 45 lukiossa, kolmessa varuskunnassa ja kaksilla koulutusmessuilla. Yli 10 000 kilometriä ja monta jännää opiskelutarinaa siis vielä edessäpäin, toteaa kiertueen projektipäällikkö Maija Etokari.

Ajatuksena on herätellä opiskelijoita. Kiertueella pyritäänkin laajentamaan oppilaiden näkymyksiä ja, osoittaa ettei aina tarvitse välttämättä mennä siihen ensimmäiseen vaihtoehtoon.

Studentum.fi-koulutussivuston järjestämä kiertue on ollut menestys aiempina viitenä vuotena.

– Olemme saaneet paljon positiivista palautetta lukioiden opinto-ohjaajilta sekä myös suoraan opiskelijoilta. Studentum Roadshow on antanut lukemattomille nuorille uusia ideoita jatko-opintojen suhteen ja joukon uusia opiskeluvaihtoehtoja, sanoo Etokari.

---------------------------------------------------------------------------------

Mahdollisuus haastatteluihin: Joensuun lyseon lukio

Aika: Perjantai 3.11., klo. 9.15–12.55
Paikka: Joensuun lyseon lukio (Koskikatu 8, 80100 JOENSUU)

Lisätietoja Studentum Roadshowsta:
Maija Etokari
Projektipäällikkö
Puh: 040 060 6166
Email: maija.etokari@studentum.fi

Roadshow-lähettiläät
Pihla Nortela & Iida Karvinen
Studentum.fi
Puh. 046 932 2324

Nuorten yhteiskunnalliset tiedot, osallistuminen ja asenteet 24 maan vertailussa

$
0
0

Julkistamistilaisuus tiistaina 7.11.2017 klo 12.00 
Jyväskylä, Alvar Aallon katu 9, Ruusupuisto-rakennus

Tilaisuus on seurattavissa myös netissä.

  • Millaiset ovat 8.-luokkalaisten yhteiskunnalliset tiedot kansainvälisessä vertailussa?
  • Ovatko nuoret valmiita osallistumaan yhteiskunnan toimintaan?
  • Miten nuoret suhtautuvat yhteiskunnallisiin instituutioihin?
  • Millaisia ovat nuorten tasa-arvoasenteet?
  • Miten tiedot, osallistumishalukkuus ja asenteet ovat muuttuneet 2009 ja 2016 välillä?
  • Millaisia ovat nuorten asenteet maahanmuuttajien oikeuksia kohtaan?
  • Tuntevatko suomalaisnuoret itsensä eurooppalaisiksi?

Tilaisuudessa Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitos sekä opetus- ja kulttuuriministeriö julkistavat kansainvälisen nuorten yhteiskunnallisia tietoja, osallistumista ja asenteita tarkastelevan ICCS 2016 -tutkimuksen (International Civic and Citizenship Education Study 2016) tulokset.  Vuonna 2016 toteutettuun tutkimukseen osallistui 24 maata. Suomesta tutkimukseen osallistui 179 koulua ja 3173 oppilasta.  Lisäksi opettajilta ja rehtoreilta kerättiin tietoja yhteiskunnallisesta opetuksesta ja kasvatuksesta sekä sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ja opiskeluolosuhteista koulussa.

Vastaava tutkimus on toteutettu vuonna 2009, joten nyt saadaan tietoa siitä, miten osaaminen, asennoituminen ja sitoutuminen yhteiskuntaan muuttunut seitsemän vuoden aikana.

Tilaisuudessa tuloksia esittelee tutkimuksen kansallinen koordinaattori, Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitoksen tutkija Jouko Mehtäläinen. Tiedotusvälineiden lisäksi tilaisuuteen on kutsuttu koulutuksen tutkimuslaitoksen yhteistyökumppaneita, sidosryhmien edustajia sekä tutkijoita.

ICCS-tutkimusta koordinoi kansainvälinen IEA-järjestö (The International Association for the Evaluation of Educational Achievement). Suomessa tutkimuksen on toteuttanut Koulutuksen tutkimuslaitos yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.  

Tervetuloa!

Lisätietoja

Tutkimuksesta: tutkija Jouko Mehtäläinen, p. 040 805 4922, jouko.mehtalainen@jyu.fi
Tiedotustilaisuudesta: julkaisupäällikkö Jouni Sojakka, p. 040 805 4287, jouni.sojakka@jyu.fi

Lisätietoja tutkimuksesta ICCS:n nettisivuilla: https://ktl.jyu.fi/iccs

Tilaisuus netissä:

Suora lähetys 7.11. klo 12 alkaen: https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/erillis/ktl/iccs-tutkimus-17/suora
Tallenne 8.11.: https://moniviestin.jyu.fi/ohjelmat/erillis/ktl/iccs-tutkimus-17

Tiedote ja raportti tutkimustuloksista löytyy ICCS-tutkimuksen verkkosivuilta 7.11. klo 12: https://ktl.jyu.fi/iccs

Aiempien ICCS-tutkimusten tulokset: https://ktl.jyu.fi/iccs/aiemmat

Salpauksen opiskelijoiden upeat työt esillä Kätevä&Tekevä-messuilla

$
0
0

Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat pääsevät jälleen tuomaan omaa osaamistaan esiin viikonlopun Kätevä&Tekevä –messuilla 4.-5.11.2017. Eri alojen opiskelijat ovat yhdessä suunnitelleet näytöksen, joka kantaa nimeä Muoto. Näytöksessä nähdään mm. vaatetusalan opiskelijoiden tekemiä luomuksia trikoo- ja kierrätysmateriaaleista sekä tarpeistonvalmistuksen toteuttamia kala- ja lintuaiheisia teoksia.

Näytöksen malleina toimivien sirkusalan opiskelijoiden kampaukset ja maskeeraukset loihtii hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelijat. Musiikista puolestaan vastaa musiikkiteknologian opiskelijat.

Vaatetusalaa kolmatta vuotta opiskeleva Jarkko Karppinen on osallistunut näytöksen toteuttamiseen kaikkina opiskeluvuosinaan. Tänä vuonna hän pääsi suunnittelemaan oman kolmen asun malliston, jonka inspiraationa on toiminut Pisan kalteva torni.

- Odotan innolla tapahtumaa. On ollut kiva nähdä, miten mallisto oikeasti valmistuu, Karppinen kertoo.

Näytökset esitetään lauantaina klo 13 ja 15 sekä sunnuntaina klo 12 ja 15.

Tutustu koulutuksiin ja osta herkullisia leipomuksia

Salpauksella on tänä vuonna messuilla myös oma osasto, jossa opinto-ohjaajat ovat opiskelijoiden kanssa kertomassa eri koulutuksista. Osastolta löytyy myös leipomisen NY-yrittäjiä, jotka myyvät messukävijöille omia tuotteitaan. Tule tutustumaan opiskelijoiden herkullisiin luomuksiin sekä tue nuoria yrittäjiä.

Sokrukakku NY

Johanna Rinne & Iina Anttila
sokrukakku.ny@hotmail.com

Laventeli NY

Fanny Norres & Nonna Vallin
laventeliny@gmail.com

Sokeripisara NY

Jenna Laurila, Anni Lehmuskorpi & Nea Niemelä
sokeripisarany@outlook.com

Urapolulla-verkkopalvelu auttaa kohti ammattia ja työelämää

$
0
0

Helsingin ja Jyväskylän yliopistot ovat yhteistyössä luoneet ensi sijassa korkea-asteen opiskelijoiden ja heidän ohjaajiensa käyttöön uuden urasuunnittelun verkkopalvelun. Urapolulla-palvelu on rakennettu toimimaan kiinteästi Töissä.fi-sivuston kanssa, jonne on koottu suomalaisten korkeakoulujen uraseurantatietoa. Sivustoja voi käyttää myös toisistaan riippumatta.

Palvelu tukee niin urapohdinnoissaan edistynyttä opiskelijaa kuin opintojaan aloittavaa fuksiakin, joka on vasta herännyt pohtimaan paikkaansa työelämässä. Palvelua testattiin myös lukioissa, joiden opinto-ohjaukseen se soveltuu luontevasti.

Urapolulla-palvelu hyödyntää ja syventää muun muassa Töissä.fi-sivuston uratarinoiden käyttöä osana omaa urasuunnittelua. Kehittämistyössä pidettiin tärkeänä, että se soveltuu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Palvelun tehtäviä voi tehdä yksin tai ryhmässä ohjaajan tuella esimerkiksi urasuunnittelun työpajoissa.

Palvelu toimii niin tietokoneissa kuin mobiililaitteissa. Käyttäjä voi hyödyntää sivustoa kokonaisuudessaan tai valita jonkun teeman tehtävineen ja keskittyä siihen. Tehtävät voi tallentaa ja palata niiden pariin myöhemmin.

– Urapolulla-palvelu kutsuu käyttäjiä pohtimaan omia urapolkujaan omien elämäntarinoidensa kautta. Elämänkokemukset ja tarinat ovat läsnä niin videoiden kuin uratarinoiden muodossa. Itse kukin voi löytää niistä heijastuspintaa omiin pohdintoihinsa ja saada uusia oivalluksia urapolulleen, palvelun kehittämisessä mukana ollut projektisuunnittelija Eija Hanhimäki Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksesta toteaa.

Pedagoginen ote ja tutkimustieto taustalla

Uraansa suunnittelevalle nuorelle aikuiselle on ollut tarjolla eri tyyppisiä palveluja jo aikaisemminkin. Urapolulla-verkkopalvelu eroaa näistä pedagogisen otteensa kautta. Kehittäjätiimin vankka uraohjauskouluttajakokemus sekä tutkimuksellinen tieto luovat perustan palvelulle.

Työelämä, ammatit, tehtävät ja niiden vaatimukset koetaan usein vaikeiksi hahmottaa. Omassa urasuunnittelussa ei oikein tiedetä, mistä pitäisi lähteä liikkeelle. Ei osata kysyä, koska ei tiedetä, mitä pitäisi kysyä.

Titta Turunen on luotsannut Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta käsin Töissä-hankkeessa seitsemän hengen Urapolulla-tiimiä innostunein ottein ja odottaa Urapolulla-sivuston saamaa palautetta käyttäjiltä.

– Urapolulla-palvelu on kuin kameleontti. Se muuntautuu hyvin monenlaiseen työskentelyyn tulevaisuuskysymysten ja urasuunnittelun parissa ja antaa käyttäjilleen konkreettisia työkaluja, joiden avulla visioida omaa urapolkumatkaa elämässä eteenpäin. Jatkuva palvelun kehittäminen on työn lähtökohta. Kuuntelemme tarkasti käyttäjiltä saamaamme palautetta, jotta voisimme kehittää palvelua vieläkin paremmaksi kameleontiksi ja työkaluksi korkea-asteelta työelämään ponnistaville opiskelijoille, alanvaihtajille ja korkea-asteen opintoja pohtiville toisen asteen opiskelijoille, Turunen kertoo.

Urapolulla-palvelu ohjaa käyttäjää askel askeleelta eteenpäin – toki käyttäjä voi hyödyntää palvelua vapaasti haluamallaan tavalla. Vastaamalla Urakysely-osion kysymyksiin palvelu ohjaa asiakkaan kohdennetusti syventymään urasuunnittelun kannalta häntä askarruttaviin teemoihin, joiden työstämisestä hänen olisi hyvä aloittaa. Osa tehtävistä vaatii vain vähän aikaa – enemmän pohtimista vaativat tehtävät on mahdollista tallentaa itselleen ja jatkaa seuraavalla kerralla. Tehtävien vastaukset saa myös tulostettua itselleen.

Urapolulla-tiimi järjestää koulutuksia ympäri maata vuoden loppuun asti. Koulutuksista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä yliopistonopettaja Sirkku Anttoseen: sirkku.m.anttonen@jyu.fi tai puh. 040 8055145.

Lisätietoja:

projektikoordinaattori Titta Turunen: titta.s.turunen@jyu.fi tai puh. 040 7042349, projektisuunnittelija Eija Hanhimäki: eija.h.hanhimaki@jyu.fi tai puh. 040 8054940


Skills Finland palkitsi Taitajassa menestyneitä koulutuksen järjestäjiä

$
0
0

Skills Finland ry on palkinnut Taitaja2017-kilpailussa menestyneitä koulutuksen järjestäjiä.

Parhaiten menestynyt koulutuksen järjestäjä on Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä (Pohjois-Karjalan ammattiopisto), jonka opiskelijat saavuttivat yhteensä kolme kultaa, kuusi hopeaa, neljä pronssia ja kaksi diplomisijaa.

Toiselle sijalle tuli Jyväskylän koulutuskuntayhtymä (Jyväskylän ja Jämsän ammattiopistot) saaden viisi kultaa, yhden hopean, neljä pronssia ja kolme diplomisijaa.

Tampereen kaupunki (Tampereen seudun ammattiopisto Tredu) oli kolmas yhdellä kullalla, neljällä hopealla, viidellä pronssilla ja kolmella diplomisijalla.

Koko Taitaja2017-kilpailun parhaat pisteet saavutti turvallisuusalan opiskelija Tommi Raittila Stadin ammattiopistosta 560 pisteellä.

Onnittelut kaikille!

Lisätietoja:

Taitaja-päällikkö Jarmo Linkosaari, jarmo.linkosaari@skillsfinland.fi, 050-518 5811.

Liitetiedostossa kymmenen parasta sijoitusta koulutuksen järjestäjien välisessä vertailussa.

Kutsu Minne miehen matka -seminaariin. Poikien ja miesten syrjäytymistä voi estää

$
0
0

Viikolla 45 vietetään Miesten viikkoa. Toivotamme median edustajat tervetulleiksi teemaviikkoon liittyvään Minne miehen matka -seminaariin, jossa tarkastellaan nuorten miesten elämänhallintaa ja urapolkuja niin haasteiden kuin ratkaisujen kautta. Kolmen ammattikorkeakoulun Diakin, Metropolian ja Xamkin yhteistilaisuus järjestetään 7.11.2917 klo 9-15 (Diak, Kyläsaarenkuja 2, Helsinki, auditorio 332). Mukaan on ilmoittautunut jo lähes 100 osallistujaa. Linkki seminaariohjelmaan.

 

Selvitysten mukaan suomalaiset pojat ovat tyytyväisempiä elämäänsä kuin tytöt ja koettu hyvinvointi on lisääntynyt. Miksi kuitenkin nuoret miehet ovat yliedustettuina työkyvyttömissä, kun samalla kaksi kolmasosaa TE-palvelujen asiakkaista on naisia? Professori Heikki Hiilamo puhuu seminaarissa työelämän ulkopuolelle jäävistä miehistä. Keitä he oikein ovat?

-          Niissä ryhmissä, missä koulutustausta on naisilla ja miehillä sama, miehet etenevät työelämässä usein naisia paremmin ja tienaavat enemmän. Tilanne kääntyy ylösalaisin kouluttamattomien ryhmässä. Nuoret miehet jäävät koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle nuoria naisia useammin, mikä on merkittävä tekijä syrjäytymisessä, Hiilamo toteaa.

Työelämän muutos on myös yksi tekijä. - Globaali muutos on aiheuttanut monien perinteisten miesalojen työpaikkojen häviämisen. Ennen saattoi pärjätä ilman koulutusta esimerkiksi teollisuudessa, mutta nyt tällaiset työpaikat ovat hävinneet tai häviämässä, Heikki Hiilamo kuvaa.

Kannustusta oman polun löytämiseen

Keinoja auttaa nuoria miehiä on kuitenkin olemassa, ja ajankohtaiseksi noussut teema on kirvoittanut useita aloitteita aiheestaAuta miestä mäessä -hankkeessa miesten uravalmennuksissa vertaistuki ja mahdollisuus tavata muita samojen kysymysten kanssa painiskelevia nuoria on havaittu tärkeäksi.

Heikki Hiilamo peräänkuuluttaa myös vaihtoehtojen moninaisuutta.

-          Elämme koulutusyhteiskunnassa, mutta opintoihin kaivataan uusia vaihtoehtoja ja omassa tahdissa etenemistä yhden muotin sijaan, Hiilamo painottaa.

Suomalainen työelämä on edelleen sukupuolittunutta. Diakin ja Miessakit ry:n Auta miestä mäessä -hankkeessa tuetaan miesten työllistymistä ja motivoitumista muun muassa toistaiseksi naisenemmistöisille aloille.

-          Vaikka Suomea pidetään usein tasa-arvon mallimaana, ovat esimerkiksi työmarkkinat edelleen pitkälti sukupuolen mukaan jakautuneet. Erojen tasoittamiseksi on tärkeää tarjota nuorille tietoa monipuolisesti eri aloista ja kannustaa miehiä hakeutumaan esimerkiksi sosiaalialalle, toteaa projektipäällikkö Ari Haapanen Diakista.

Myös Metropolian ja Xamkin Matti-hankkeessa on noussut esiin sukupuolisensitiivinen tapa tarkastella koulutus- ja ammatinvalintoja.

-          Tämä on herättänyt nuorissa uudenlaista pohdintaa, että no miksei, kyllä minäkin voisin hakeutua vaikkapa sosiaalialalle, kertovat Matti-hankkeen projektipäälliköt Teija Rautiola Metropolia ammattikorkeakoulusta ja Jaana Poikolainen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Professori Heikki Hiilamon ja hanke-esittelyjen lisäksi seminaarissa kuullaan muun muassa asiantuntijapaneelin ja Me-säätiön toimitusjohtajan Ulla Nordin puheenvuorot. Seminaariin on ilmoittautunut noin 100 nuorten miesten elämänhallinnasta kiinnostunutta. Tapahtuman juontaa toimittaja, MTV3:n uutisankkuri Keijo Leppänen.

Tilaisuuden järjestävät Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak), Metropolia ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk). Oppilaitosten hallinnoimat, ESR-rahoitteiset hankkeet Auta miestä mäessä ja Matti – miesten matkat työhön ovat tilaisuuden päätoteuttajat.

Linkki seminaariohjelmaan

 

Lisätietoja:

Ari Haapanen, projektipäällikkö (Auta miestä mäessä -hanke)

ari.haapanen@diak.fi

puh. 040 506 2126

www.miesminnematka.com 

 

Teija Rautiola, projektipäällikkö (Matti-hanke)

teija.rautiola@metropolia.fi

puh. 040 6300 351

www.metropolia.fi/matti 

 

Jaana Poikolainen, projektipäällikkö (Matti-hanke)

jaana.poikolainen@xamk.fi

Puh. 044 702 8832

www.xamk.fi/matti

 

Haaga-Helia mukana uudistuneessa GoExpo Winterissä 3.-5.11. Messukeskuksessa

$
0
0


Uudistunut ja entistä elämyksellisempi GoExpo Winter esittelee tulevana viikonloppuna 3.-5.11. Messukeskuksessa uusia ja perinteisiä talvilajeja, varusteita ja talvimatkailua after skitä unohtamatta.


Haaga-Helia on mukana tapahtumassa omalla ständillään, joka löytyy osoitteesta 6h52. Haaga-Helian opiskelijat vastaavat ständistä, joka tarjoaa niin tietoiskuja Haaga-Helian koulutuksista kuin myös hauskoja liikunnallisia aktiviteetteja.

Go Expo Winter muodostuu erilaisista talviliikunnan maailmoista, joiden keskiössä on toiminnallinen ja elämyksellinen kokeilu- tai ohjelma-alue. Eri maailmat ovat GoSnow, Go Ice, GoExperience, GoBike ja GoFeelgood.

GoExpon ohjelma on nähtävissä kokonaisuudessaan nettisivuilla http://goexpowinter.messukeskus.com/.

Lisätietoa: 
viestintäpäällikkö Ari Nevalainen, puh 040 488 7008, ari.nevalainen@haaga-helia.fi

Käsikirja demokratiaan ilmestynyt!

$
0
0

Mikä on perustuslain tehtävä? Miksi oikeusvaltion toiminta ei ole mielipidekysymys? Miksi tasa-arvo on vapauden edellytys? Onko kansa demokratian pahin vihollinen?

Demokraattinen perintömme on jokaisen kansalaisen käsikirja. Se on välttämätöntä luettavaa myös kaikille päättäjille. Teos valottaa kansanvallan perusajatuksia ja tarjoaa työkaluja sen puolustamiseen ja kehittämiseen. Siinä esitellään yhteiskuntamme arvojen ja instituutioiden taustalla olevia ideoita, jotka on ymmärrettävä voidakseen käydä keskustelua sen ydinkysymyksistä. Kirja ei voisi olla ajankohtaisempi.

Demokratia ei ole poliittinen idea muiden joukossa vaan erilaisten älyllisten ja käytännöllisten oivallusten kudelma, joka on kehittynyt pitkän ajan kuluessa. Se ei myöskään ole pelkkä valtiomuoto vaan kansalaisten elämäntapa ja taito. Demokratiaa pitää opetella ja toteuttaa aktiivisesti, jotta se pysyy elävänä.

”Niin hämmästyttävää kuin se onkin, aiemmin ei ole kirjoitettu tällaista kirjaa, jossa yhdistetään poliittisen ajattelun klassikot suoraan nykyhetken polttaviin kysymyksiin”, sanovat Tuukka Perhoniemi ja Kai Alhanen.

”Kirja käsittelee aiheita, jotka ovat uutisissa päivittäin kuten suvaitsevaisuus, ihmisoikeudet, sananvapaus ja perustuslaki. Vaikka kirja kertookin tietyssä mielessä vanhoista asioista, niin ajatuksissa on väistämättä nykymaailma. Yhtäkkiä Platon tuntuukin puhuvan suomalaisesta puoluekentästä ja Tocqueville eurooppalaisten demokratioiden tämän päivän kipukohdista”, tekijät jatkavat.

Kai Alhanen on filosofi, kouluttaja, työnohjaaja sekä DialogiAkatemian johtaja. Tuukka Perhoniemi on kansanvalistaja Ursa ry:ssä.

Tuukka Perhoniemi ja Kai Alhanen esittelevät kirjaa Helsingissä keskiviikkona 8.11. klo 17–19 Aretai Oy:n DialogiAkatemian tilaisuudessa (Kinaporinkatu 2 B 19).

Tiistaina 14.11. klo 17.30 alkaen kirjasta keskustellaan puolestaan Tampereella Tampere-talon Aulaklubilla. Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy, lämpimästi tervetuloa!

 

Esiteltävät käsitteet:

Demokratia Keskustelutaito  Kansankiihotus  Kansalainen Tasavalta  Isänmaallisuus  Vakaus ja korruptio Yhteiskuntasopimus  Suvaitsevaisuus  Vallan tasapaino  Yhteiset edut  Suvereeni kansanvalta Vapaa talouselämä  Vallankumous  Kansanedustus  Ihmisoikeudet  Perustuslaki  Oikeusvaltio Maailmanrauha  Paikallishallinto  Yhdistymisvapaus  Pääoman ja työn ristiriita  Yksilönvapaudet ja sananvapaus  Koulutus  Totalitarismi  Valtaeliitti ja massat  Osallistuminen  Kansalaistottelemattomuus  Normalisoiva hallinta  Toimintamahdollisuudet

 

Tuukka Perhoniemi & Kai Alhanen
Demokraattinen perintömme
245 s.
Vastapaino 2017

Kirjan tekijät:
Tuukka Perhoniemi, tuukka.perhoniemi@ursa.fi
Kai Alhanen, kai.alhanen@aretai.org

Lisätiedot ja arvostelukappaleet:
mikko.jamsen@vastapaino.fi, 03 3141 3501

Itämeren alueen projektiyhteistyö tiivistyy

$
0
0

Opetuksen, ohjauksen ja työelämäyhteistyön kehittämisen tueksi on avattu marraskuun alussa nettisivusto, joka mahdollistaa hyvien käytäntöjen jakamisen, toisilta oppimisen, verkostoitumisen ja uusien kehittämisideoiden kokeilun koko Itämeren alueella.

Englanninkielinen www.s2wflagship.eu-sivusto on jaettu kolmeen eri osaamisalustaan (Knowledge Platform): opintojen keskeyttämisen ehkäisy, syrjäytymisen ehkäisy ja vasta maahan muuttaneiden kotoutumisen tukeminen. Hyvien käytäntöjen lisäksi sivustolla jaetaan tietoa teemoihin liittyvistä Itämeren alueen tulevista opintovierailuista, workshopeista ja seminaareista. Osaamisalustat toimivat myös uusien kehittämisideoiden jakamis- ja sparrausalustoina, joiden kautta voi ilmoittaa halukkuutensa kansainväliseen hankeyhteistyöhön, koeponnistaa omia ideoitaan ja löytää uusia hankekumppaneita. Lisäksi sivusto kokoaa yhteen aiheisiin liittyviä tutkimuksia, raportteja ja toimenpide-ehdotuksia sekä kehittämistyön että päätöksenteon tueksi.

Sivuston kehittämisestä on vastannut School to Work (S2W) -hanke yhdessä Itämeren kaupunkien liiton (UBC) ja Turun kaupungin sivistystoimialan hallinnoiman AboaNova-hankkeen kanssa. School to Work on yksi EU:n Itämeren alueen lippulaivaprojekteista. Hankkeessa on mukana yli 60 kuntaa, koulutusorganisaatiota ja muuta toimijaa. Euroopan sosiaalirahaston rahoittaman AboaNova-hankkeen tavoitteena on maahanmuuttajien koulutuspolkujen sujuvoittaminen ja työllistymisen nopeuttaminen.

Lisätietoja:
Matti Mäkelä, projektitoimiston päällikkö
Turun kaupungin sivistystoimiala
Puh. 044 907 3166
matti.makela@turku.fi

Viewing all 16748 articles
Browse latest View live