(Obs.: Pressmeddelandet kan läsas på finska här. Bildbilagor och kontaktupgifter i slutet av meddelandet.)
Kortare pressmeddelandet:
– Professor Fred Karlsson och Lingsoft ger ut bok om självständighetstidens språk på finska, svenska och engelska
Finlands språkmiljö har förändrats totalt under de tre senaste decennierna. Fred Karlsson, professor emeritus i allmän språkvetenskap vid Helsingfors universitet, påminner oss om detta i verket Finlands språk 1917–2017, som Lingsoft Ab har gett ut för att hedra Finlands 100-årsjubileum.
Verket kan läsas gratis på finska, svenska och engelska som webbversion, som e-bok, som tryckt bok och via en Twitter-kampanj.
Finlands språk 1917–2017 ger en språklig överblick över hela självständighetstiden och skildrar även den aktuella språkmiljön i detalj.
– År 1990 fanns det cirka 25 000 talare av främmande språk i Finland. I början av 2017 var antalet 354 000. Antalet hade därmed stigit från 0,8 procent till 6,4 procent, i Helsingfors från 2 procent till 14 procent, skriver Fred Karlsson.
Verket uppvisar det faktum att vi idag talar 500 olika språk i Finland. Ryska är det vanligaste främmande språket.
– Om man skulle tillämpa samma kriterier på ryskan som på finskan och svenskan, så skulle det redan vara ett officiellt språk i Helsingfors, Esbo och Vanda. Huvudgatan i Helsingfors skulle ha en skylt, där det utöver Mannerheimintie och Mannerheimvägen skulle stå Prospekt Mannergeima med kyrilliska bokstäver, förklarar Karlsson, med stöd av den senaste forskningen.
För språkföretaget Lingsoft, som tillhandahåller mångsidiga språklösningar, utgjorde detta språkverk en naturlig gåva till hundraåriga Finland.
- Utöver vårt språkliga arv är det även viktigt att lyfta fram de utmaningar inom utbildning och kommunikation som dagens språkliga mångfald för med sig, påpekar Lingsofts verkställande direktör Juhani Reiman.
Verket har utökats med olika ljudprov och kan läsas gratis på de tre utgivningsspråken på följande webbplatser:
www.finlandsspråk100.fi
www.suomenkielet100.fi
www.languagesoffinland100.fi
=================
Längre pressmeddelandet:
Finlands språk 1917–2017: Från självständighet till språklig mångfald
– Professor Fred Karlsson och Lingsoft ger ut bok om självständighetstidens språk på finska, svenska och engelska
Finlands språkmiljö har förändrats totalt under de tre senaste decennierna. Fred Karlsson, professor emeritus i allmän språkvetenskap vid Helsingfors universitet, påminner oss om detta i verket Finlands språk 1917–2017, som Lingsoft Ab har publicerat för att hedra Finlands 100-årsjubileum.
Verket kan läsas gratis på finska, svenska och engelska som webbversion, som e-bok, som tryckt bok och via en Twitter-kampanj.
Finlands språk 1917–2017 ger en språklig överblick över hela självständighetstiden och skildrar även den aktuella språkmiljön i detalj.
- År 1990 fanns det cirka 25 000 talare av främmande språk i Finland. I början av 2017 var antalet 354 000. Antalet hade därmed stigit från 0,8 procent till 6,4 procent, i Helsingfors från 2 procent till 14 procent. Idag talar vi 500 olika språk i Finland, skriver Karlsson.
Ryska är det vanligaste främmande språket.
- Om man skulle tillämpa samma kriterier på ryskan som på finskan och svenskan, så skulle det redan vara ett officiellt språk i Helsingfors, Esbo och Vanda. Huvudgatan i Helsingfors skulle ha en skylt, där det utöver Mannerheimintie och Mannerheimvägen skulle stå Prospekt Mannergeima med kyrilliska bokstäver, förklarar Karlsson, med stöd av den senaste forskningen.
Självständighetstidens språkverk – på webben på tre språk
Finlands språk 1917–2017 är en omfattande trespråkig multimediepublikation. Verkets elektroniska versioner har utökats med ljudprov av de olika språken. Vet du hur jiddisch låter? Ännu på 1960-talet kunde man ofta höra jiddisch både i Helsingfors och i Åbo.
Karlsson, som för tillfället fungerar som ordförande för Finska Vetenskaps-Societeten, har lyckats skapa en koncis överblick över Finlands hundraåriga språkhistoria. Utöver en översikt av språkmiljön presenterar verket även de olika språkens samhälleliga ställning och bruk samt tillhörande språklagstiftning.
För språkföretaget Lingsoft, som tillhandahåller mångsidiga språklösningar, utgjorde detta språkverk en naturlig gåva till hundraåriga Finland.
- Utöver vårt språkliga arv är det även viktigt att lyfta fram de utmaningar inom utbilning och kommunikation som dagens språkliga mångfald för med sig, påpekar Lingsofts verkställande direktör Juhani Reiman.
Verket utgör en del av programmet för Finlands självständighets hundraårsjubileum och kommer att marknadsföras speciellt till skolelever, unga och invandrare samt till alla som är intresserade av språkpolitik och hur olika språk i Finland har utvecklats.
2000-talets språkliga mångfald: 500 olika språk talas i Finland.
Fred Karlssons bok påminner om hur dramatiskt Finlands språkmiljö förändrades runt millennieskiftet.
Redan nu finns det flera talare av främmande språk än av landets traditionella språk, bortsett från finskan. Främmande språk talas alltså i större omfattning än svenska, nordsamiska, enaresamiska, karelska, romani, jiddisch, tatariska samt finskt och finlandssvenskt teckenspråk tillsammans.
Nutidens språkmiljö i Finland klargörs när Karlsson rättar Statistikcentralens officiella uppgifter. Enligt statistiken talas det 159 olika språk i Finland.
När man jämför Statistikcentralens uppgifter med en fullständig förteckning över världens språk, kommer det fram att det utöver språkstatistikens 159 språk finns talare av åtminstone 350 andra språk i Finland. ”Dvs. tillsammans åtminstone 500”, sammanfattar Karlsson.
Denna rättelse av vår nutida språkmångfald är endast ett av alla fakta som verket Finlands språk 1917–2017 lyfter fram. Verket är en sann informationskälla som även tar upp tiden före självständigheten.
Passande en aktiv akademisk dignitär delar Fred Karlsson även ogenerat ut förslag till dagens beslutsfattare med stöd av sin egen expertis.
Verkets tre olika språkversioner kan läsas gratis på följande webbplatser:
www.finlandsspråk100.fi
www.suomenkielet100.fi
www.languagesoffinland100.fi
Fred Karlsson
Fred Karlsson verkade som professor i allmän språkvetenskap vid Helsingfors universitet under åren 1980–2012. Han är en expert på Finlands språkhistoria, en internationellt erkänd språkforskare och en pionjär inom den finländska språkteknologin. Han är även ordförande för Finska Vetenskaps-Societeten.
Karlsson är bl.a. känd för att ha utvecklat restriktionsgrammatiken (Constraint Grammar) och för att ha skrivit flera läroböcker för högre studier. Hans engelskspråkiga verk Finnish – an Essential Grammar har översatts till tiotals språk.
Karlsson grundade Lingsoft Ab 1986 tillsammans med Kimmo Koskenniemi, professor emeritus i språkteknologi. Karlssons och Koskenniemis språkliga innovationer tas upp närmare i Lingsofts historik Kieli ja uusi talous (https://www.ellibs.com/book/9789526640273/kieli-ja-uusi-talous).
Mer information och intervjuer
Fred Karlsson, p. +358 40 511 9717, fred.karlsson@helsinki.fi
Juhani Reiman, verkställande direktör, Lingsoft Ab, p. +358 45 670 6770, juhani.reiman@lingsoft.fi