Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on osa asiantuntijuutta
Suomen Toimintaterapeuttiliitto ry on nimennyt Vuoden toimintaterapiateoksi toimintaterapeutti Ulla Nordin työn yhteiskunnallisena vaikuttajana. Nord kehittää suomalaista yhteiskuntaa yhdistämällä toimintaterapeutin asiantuntijuuden säätiön johtamiseen. Suomessa ennakko-oletus on, että kuntoutuksen asiantuntija toimii osana yhteiskuntaa yksittäisen asiakkaan toimintakykyyn tukemisen kautta. Nord johtaa Me-säätiötä, jonka tavoitteena on vähentää lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista Suomessa. Hän hyödyntää toimintaterapeutin ammattitaitoaan samanaikaisesti sekä jokaisen lapsen, nuoren ja perheen että suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin edistämiseksi.
-Välittämistä ei voi ulkoistaa. Uskon, että jokainen voi omalta osaltaan olla vaikuttamassa siihen, että kaikilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet hyvään elämään. Olen oman työni kautta kohdannut paljon toimimattomia käytäntöjä ja palveluja. Näen tärkeänä olla mukana rakentamassa sellaisia työmuotoja, jotka vastaavat oikea-aikaisemmin ja inhimillisemmin ihmisten erilaisiin tarpeisiin, kuvailee toimintaterapeutti, toimitusjohtaja Ulla Nord omaa tapaansa toimia.
Toimintaterapialla voidaan vaikuttaa yhteiskuntaan
Toimintaterapian viitekehystä voidaan hyödyntää monissa sote-palveluissa, eri-ikäisten ihmisten kanssa. Palveluiden suunnittelussa tulisi yhä enemmän kiinnittää huomiota ihmisten omaan kokemukseen ja asiakaslähtöisyyteen. Ihminen on itse oman elämänsä asiantuntija ja tietää parhaiten, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä ja merkityksellisiä, ja minkälaisesta tuesta hän elämän eri vaiheissa hyötyy. Nordin mukaan kuntoutus pitää entistä enemmän viedä ihmisten omaan ympäristöön ja arkeen. - Toimintaterapia mahdollistaa ihmisten omien voimavarojen ja mielenkiinnon kohteiden käyttöönoton. Toimintaterapiassa ihminen on aina keskiössä ja siinä vahvistetaan ihmisen omaa toimijuutta. Jokaisella on vahvuuksia, jotka on otettava käyttöön, Nord kuvaa toimintaterapian ydintä.- Erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut kaipaavat uudenlaista työotetta ja työmuotoja. Nordin mukaan toimintaterapeutin koulutus on antanut valmiuksia työn kehittämiseen asiakas- ja ihmislähtöisellä työotteella. - Koulutukseni kautta ymmärrän myös entistä paremmin dialogin merkityksen asiakassuhteissa. Luottamuksella ja arvostavalla kohtaamisella on äärimmäisen suuri merkitys työn onnistumisessa. Toimintaterapian viitekehys ohjaa ajatteluani vahvasti nykyisessä työssäni Me-säätiön toimitusjohtajana, Nord kuvaa työtään.
Lisätiedot:
Ulla Nord
Toimitusjohtaja
Me-säätiö
puh. 050 5781259
ulla.nord@mesaatio.fi
Kristina Holmberg
Puheenjohtaja
Toimintaterapeuttiliitto
puh. 040 759 5588
kristina.holmberg@toimintaterapeuttiliitto.fi