Quantcast
Channel: Koulutus - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16536

KUTSU: Tiedon metropolin julkistamistilaisuus 2.11. klo 17 Kaisa-talossa

$
0
0

Martti Häikiö: Tiedon metropoli. Tutkimus, opetus ja tiedonvälitys 19452010. Helsingin historia vuodesta 1945, osa 6. 580 s. | SKS 2015.

Teos julkistetaan maanantaina 2.11. klo 17 Helsingin yliopiston pääkirjaston Kaisa-talon kirjaklubilla.
Sisäänkäynti Fabianinkatu 30, Kaisaniemenkatu 5 tai Vuorikatu 7. Huone 7062, 7. kerros.
Tervetuloa!

____________________________________________________________________________________________

Laaja kuvaus tutkimuksen, opetuksen ja tiedonvälityksen vaikuttajista ja käännekohdista Helsingissä 1940-luvulta nykypäivään

Milloin viihde sai yliotteen valistuksesta tiedonvälityksessä ja kirjastoissa? Miksi Suomen Akatemia lakkautettiin ja sen nimi annettiin valtion tiedevirastolle? Miksi sanomalehti Uusi Suomi kuoli, mutta yhtä tappiollinen Hufvudstadsbladet ilmestyy edelleen?  Miksi uutisia ei saanut lähettää Mainos-TV:ssä? Miten paikallisradiot tulivat Helsinkiin? Miten Helsinki onnistui säilyttämään omintakeisen koulujärjestelmänsä 1970-luvun yhtenäistämispaineissa? Miksi 1940-luvun kulttuurikumous ei onnistunut? Miten opetuksen sisällöt ja ylioppilaskirjoitukset ovat muuttuneet? Mihin Erkon viestintäimperiumin nousu taittui? Miten hiipui maan suurin kustantamo? Mihin katosi työväenlehdistö?

Suomalainen valistuksen perinne pitää oppia, koulutusta ja sivistystä yhteiskuntaa rakentavina voimina. Tutkimus, opetus ja tiedonvälitys ovat keskiössä Helsingin vuoden 1945 jälkeisen historiasarjan uusimmassa teoksessa. Helsingin kaupungin historiatoimikunnan tilaama, professori Martti Häikiön kirjoittama teos Tiedon metropoli käsittelee tiedon tuottamisen ja välittämisen vaikuttajia, käännekohtia ja instituutioita. Kuvauksen kohteena ovat kymmenet helsinkiläiset koulut ja oppilaitokset, tiedotusvälineet ja tutkimuslaitokset, kirjastot ja museot, kirjakaupat ja kustantajat.

Teoksen teemoja ovat tutkimuksen laajeneminen yliopistojen ulkopuolelle. Se näkyy yhtäältä valtion ja yksityisten tutkimuslaitosten kasvuna ja toisaalta ammattikorkeakoulujen syntynä.  Opetuksen osalta tarkastellaan peruskoulun tuloa Helsinkiin. Vääntö koulujen keskitetystä ohjaamisesta oli pääkaupungissa selvästi erilainen kuin muualla maassa johtuen yksityiskoulujen määrästä ja vahvasta asemasta. Teoksessa tarkastellaan erityisesti kiistaa lukioiden erilaisuudesta, arvioinnista ja opetusohjelmien valinnaisuudesta.

Tiedonvälityksen ja kirjastojen osalta tutkitaan sivistyksen ja valistuksen väistymistä viihteen ja elämysten tieltä. Internet on vienyt tiedon maailman hajautettuun, yksityiseen ja rajattomaan aikakauteen. Teoksessa käsitellään laajasti kolmannen teollisen kumouksen, digitalisaation, vaikutuksia yhteiskuntaelämän eri puolilla. Teoksessa tarkastellaan tieteen ja teknologian läpimurtojen vaikutuksia helsinkiläisten elämään. Muutoksia ovat vauhdittaneet myös yhteiskunnan arvomurrokset: käsitykset säätelystä ja itsenäisyydestä sekä kilpailusta ja arvioinnista ovat vaihtuneet vuosikymmenten varrella.

Kirjoittajan esittely. Professori ja Helsingin yliopiston dosentti Martti Häikiö on päätoiminen historiantutkija. Hän on kirjoittanut useita yritys- ja sivistyshistorioita sekä teoksia kansainvälisen politiikan ja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan historiasta.

Linkki kirjan kansikuvaan.

Lisätiedot ja arvostelukappaleet: markkinointikoordinaattori Mirka Vesala, mirka.vesala@finlit.fi, 050 490 0245


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16536

Trending Articles